Λέσβος: Σκότωσε το κουτάβι για να μην δαγκώσει κάποιον ΟΤΑΝ μεγαλώσει!

Share with your friends


Submit

DikastiriaKoutavi

Σκότωσε το κουτάβι αλλά καταδικάστηκε μόνο για οπλοχρησία!

Σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης δικάστηκε ο κατηγορούμενος Σαράντος Κ. ένας υπερήλικας κάτοικος του χωριού Φίλια της Λέσβου, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2009 είχε σκοτώσει ένα κουτάβι με το όπλο, που είχε παράνομα, μπροστά στα μάτια των παιδιών, για να μην δαγκώσει κάποιον όταν μεγαλώσει!

Ο δράστης φυσικά ομολόγησε κυνικά το έγκλημα της ζωοκτονίας και δήλωσε ότι δεν μετανιώνει γι’ αυτό – μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν δικαστεί για το έγκλημα – αφού η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Όμως δήλωσε ενοχλημένος επειδή τον κατηγορούν ότι το σκότωσε με καραμπίνα ενώ εκείνος χρησιμοποίησε άλλου τύπου όπλο!

Το δικαστήριο επέβαλε την αυστηρότερη ποινή για την παράνομη οπλοχρησία

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 4043/2012 «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις», όλα τα ποινικά αδικήματα για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος και έχουν τελεστεί έως 31/12/2011 μπαίνουν στο αρχείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όλες οι υποθέσεις για κακοποίηση ζώων, που τελέστηκαν έως τις 31/12/2011 και εκκρεμούν μπαίνουν στο αρχείο άρα οι δράστες γλυτώνουν τη δίωξη. Έτσι συνέβη και σε αυτή την περίπτωση

Ο φιλοζωικός σύλλογος «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» με ανακοίνωση του επισημαίνει: «Καθώς το έγκλημα συνέβη το 2009, η τότε νομοθεσία – βάσει της οποίας και θα δικαζόταν ο κατηγορούμενος – προέβλεπε πολύ ελαφρότερες ποινές από τον νόμο που ισχύει σήμερα (τον Ν.4039/2012).

Επειδή σε αυτή την υπέροχη χώρα μας, όποτε θυμηθούμε ψηφίζουμε και ένα νόμο παραγραφής αδικημάτων με μικρές ποινές φυλάκισης, προκειμένου να ελαφρύνουν τα πινάκια των δικαστηρίων, έτσι και σήμερα το δικαστήριο ανακοίνωσε στον κατηγορούμενο ότι θα διωχθεί μόνο για την παράνομη οπλοχρησία, αφού ο φόνος και η κατοχή του όπλου τιμωρούνται με φυλάκιση κάτω του ενός έτους και ως εκ τούτου βάσει του νόμου 4198/2013 πάνε στο αρχείο και παύει η ποινική δίωξη!

Έτσι προχώρησε λοιπόν η διαδικασία και πρώτοι κατέθεσαν οι μηνυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι στις 13-12-2009 στη Φίλια, ώρα απογευματινή, ο κατηγορούμενος βγήκε από το σπίτι του με μια καραμπίνα και με πλήρη συνείδηση των πράξεων του και απόλυτα ψύχραιμα, πυροβόλησε εν ψυχρώ ένα άτυχο κουταβάκι πέντε μηνών που έπαιζε μαζί με άλλα σκυλάκια εκείνη την ώρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια παιδιών και ενηλίκων που έτυχε να βρίσκονται εκεί. Το ζωάκι χτυπιόταν αιμόφυρτο, ενώ μόλις λίγα λεπτά μετά έφυγε από τη ζωή!

Ο κατηγορούμενος όταν κλήθηκε να απολογηθεί – εκ του ασφαλούς – αφού ήξερε πως δεν διώκονταν για το φόνο του σκυλιού, ομολόγησε ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ότι σκότωσε το σκυλάκι! Και όταν τον ρώτησαν γιατί, είπε ότι το σκότωσε μήπως τυχόν και δαγκώσει κάποιον μεγαλώνοντας!

Μάλιστα δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει, που το σκότωσε, αλλά τον ενοχλεί να λένε ψέματα ότι σκότωσε το κουτάβι με καραμπίνα, αφού το σκότωσε μεν αλλά με όπλο άλλου είδους!

Αυτό ήταν το πρόβλημα και η ανησυχία του! Το Δικαστήριο έφριξε προφανώς αλλά νόμος ήταν ξεκάθαρος! Δεν μπορούσαν να τον τιμωρήσουν για τον φόνο! Ωστόσο εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και του επέβαλαν ποινή φυλάκισης 7 μηνών και 600 ευρώ πρόστιμο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, δικαιώνοντας έστω με αυτό το τρόπο την αδικοχαμένη ψυχούλα και αποκαθιστώντας έστω και έτσι την κατάφορη αδικία του νόμου.

Τα λόγια είναι περιττά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι το σημερινό νομικό πλαίσιο (Ν.4039/2012) έχει πολύ αυστηρότερες και μεγαλύτερες ποινές για την κακοποίηση των ζώων, και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να γλυτώσουν λόγω παραγραφής οι μελλοντικοί επίδοξοι δολοφόνοι τους».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ