Η ερώτηση, που απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αφορά το πρόβλημα των ιπποειδών που εγκαταλείπονται και μια πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία ουσιαστικά απαλλάσσονται οι Περιφέρειες από την ευθύνη για τη διαχείριση ανεπιτήρητων ιπποειδών. Σχετικά είχαμε αντιδράσει απευθύνοντας επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς. Θεωρούμε πολύ θετική την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή και περιμένουμε τις οφειλόμενες απαντήσεις των Υπουργείων. Αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Περισυλλογή ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) 726/107637/2022 – ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, (Άρθρα 7, 9 και 20), τα δεσποζόμενα ιπποειδή στη χώρα μας ταυτοποιούνται υποχρεωτικά (μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης) από την 20 Οκτωβρίου 2023, ώστε να αποτρέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάλειψη και η κακοποίησή τους. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2, της ανωτέρω Υ.Α. «Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών».
Με την Υπουργική Απόφαση 1388/324739/2023 – ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, το άρθρο 15 της παραπάνω Υ.Α τροποποιήθηκε, ώστε η ευθύνη των Περιφερειών να αφορά «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», όπου ως «ανεπιτήρητο δεσποζόμενο ιπποειδές» ορίζεται «το ιπποειδές για το οποίο τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού … και το οποίο εντοπίζεται άνευ επιτήρησης εκτός της εγκατάστασης συνήθους ή προσωρινής διαμονής του. Η τεκμηρίωση της ύπαρξης του υπευθύνου επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς προκύπτει από τις καταχωρίσεις της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του άρθρου. Αν δεν υφίστανται οι ανωτέρω καταχωρίσεις, η τεκμηρίωση προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς».
Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης η έννοια του “δεσποζόμενου” περιορίζεται σε αυτήν του καταγεγραμμένου – ταυτοποιημένου ιπποειδούς. Ουσιαστικά, με τη νέα Υ.Α οι Περιφέρειες της χώρας δεν είναι πλέον υποχρεωμένες για «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των δεσποζόμενων ιπποειδών», τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταχωρίσει/ ταυτοποιήσει μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης και δεν έχουν καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
– Ποιοι είναι οι συνολικοί αριθμοί δεσποζόμενων ιπποειδών ανά κατηγορία (ίπποι, όνοι και ημίονοι) που έχουν ταυτοποιηθεί ανά Περιφέρεια της χώρας.
– Ποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Nα αρθεί ο παραπάνω περιορισμός της έννοιας του “δεσποζόμενου” ιπποειδούς.
– Nα περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν ή/και να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών ή/και ατυχημάτων κλπ όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα (δηλαδή όλα τα μη άγρια) ιπποειδή συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
– Να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).
Οι Βουλευτές
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Κατσώτης Χρήστος
Δελής Γιάννης
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης
Στην φωτογραφία ανεπιτήρητα άλογα στον Υμηττό που έχουν φτάσει τα 100 από την ομάδα Help Horses at Ymittos