Θ’ αφήσουν τίποτα όρθιο οι κυνηγοί;
Εμείς ρωτάμε; Το ΥΠΕΝ θα απαντήσει στην καταγγελία που εκτός των άλλων βάζει και θέμα παραβίασης της ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/77880/2414 απόφασης απο το Δασαρχείο Ιστιαίας ;
Εξ όσων γνωρίζουμε και στα τηλεφωνήματα του καταγγέλλοντος δεν απαντά κανείς!
ΟΛΗ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΗΛΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ,που απευθυνεται στις υπηρεσιες του ΥΠΕΝ.
Αξιότιμοι Κύροι και Κυρίες
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην Βόρεια Εύβοια θα ήταν ηθικό και ορθό από άποψη προστασίας της βιοποικιλότητας να γίνουν ορισμένες κινήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί οτι οι απώλειες δεν θα είναι μη αναστρέψιμες.
Συμφώνως της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/77880/2414 “ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΘΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ” στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι ” Η απαγόρευση θήρας δεν θα περιοριστεί μόνο στην καείσα έκταση, αλλά θα συμπεριληφθεί κατά την κρίση σας και μία ικανοποιητική επιφάνεια περιμετρικής ζώνης”. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας αφού το μεγαλύτερο μέρος της αποτεφρώθηκε μη αφήνοντας περιθώρια εναλλακτικού ενδιαιτήματος στην άγρια ζωή.
Όπως διαπίστωσα κατόπιν επικοινωνίας μου με το δασαρχείο Ιστιαίας (επισυνάπτεται η απάντηση του Δασαρχείου στις 15/12/21) ενώ οι αποτεφρωμένες εκτάσεις στο σύνολο τους χαρακτηρίστηκαν ως μη κυνηγετικές περιοχές δεν υπάρχουν άκαυτες περιοχές που να γειτνιάζουν και να έχουν κριθεί ως μη κυνηγετικές!
Είναι το λιγότερο σκανδαλώδες (ας μου επιτρέψετε την λέξη) το όρος Τελέθριο το μοναδικό βουνό που δεν έχει καεί από την λαίλαπα να παραμένει ανοιχτό στο κυνήγι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα! Δεν υπάρχει καμία έρευνα από επίσημο φορέα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανίδας μετά τις πυρκαγιές και κυρίως δεν υπάρχει καμία έρευνα πεδίου που να δίνει σαφή στοιχεία για το μέγεθος της απώλειας και πώς θα ανακάμψει η πανίδα και η χλωρίδα.
a) Υπάρχει κάποια προοπτική να διεξαχθεί κάποια έρευνα πεδίου στην καείσα έκταση από κάποιο Πανεπιστήμιο και αν όχι πως θα διασφαλίσετε την βιοποικιλότητα της περιοχής που έχει καεί την στιγμή που δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία για την κατάσταση της πανίδας πριν την φωτιά;
b) Με τι κριτήρια το δασαρχείο Ιστιαίας παράβλεψε την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/77880/2414 και πως το υπουργείο διασφαλίζει ότι το εκάστοτε Δασαρχείο ακολουθεί και ανταποκρίνεται στις επίσημες αποφάσεις;
c) θα διερευνήσετε το θέμα της απαγόρευσης κυνηγιού στο Όρος Τελέθριο;
Ένα δεύτερο θέμα που προκύπτει κατόπιν του πρώτου είναι ότι στην περιοχή διαβιούσε ο μοναδικός νησιωτικός πληθυσμός ζαρκαδιών της χώρας. Ως γνωστών τα ζαρκάδια έχουν συμπεριληφθεί στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών 2009, (σελ 390-391) και αναφέρεται ξεκάθαρα η ύπαρξη του στη Βόρεια Εύβοια, η απάντηση του Δασαρχείου (επισυνάπτεται 15/12/21) αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ζαρκάδια.
Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ήδη από το 1969 (Nομοθετικό Διάταγμα 86/69) απαγορεύεται το κυνήγι του ζαρκαδιού σε όλη την επικράτεια, εκτός από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. Το ζαρκάδι αναφέρεται επίσης στο παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης, σύμφωνα με την οποία, ως μέλος της οικογένειας Cervidae, υπόκειται σε δράσεις προστασίας και εφαρμογής ειδικών διαχειριστικών πρακτικών.
Θα ήταν το λιγότερο ηθικό να προστατευτεί το εν λόγω είδος και να πραγματοποιηθεί έρευνα πεδίου ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν επιβιώσει κάποια άτομα. Κατόπιν της έρευνας θα μπορούσε να υπάρξει ένας σχεδιασμός για το τι δράσεις θα έπρεπε να γίνουν από ειδικούς βιολόγους ζωολόγους.
Για τον παραπάνω λόγο θά ηταν επίσης ηθικό και σωστό να απαγορευτεί το κυνήγι στο τελευταίο άκαυτο βουνό της Βόρειας Ευβοιας.
Η περιοχή που κάηκε συμπίπτει με τα όρια εξάπλωσης του σπάνιου στενοτοπικού είδους Δρυός της Ευβοικής Δρυός (Quercus Trojana Euboica) το οποίο καθότι στενοτοπικό φύεται μόνο στη Βόρεια Εύβοια.
Το όρος Τελέθριο αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του είδους οπότε καταλαβαίνετε καλύτερα απο εμένα οτι η προστασία του συγκεκριμένου βουνού είναι επιτακτική αν θέλουμε να συμβαδίσουμε με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιοποικιλότητα (με ορίζοντα εως το 2030).
a) Υπάρχει κάποια προοπτική να διεξαχθεί κάποια έρευνα πεδίου στην καείσα έκταση από κάποιο Πανεπιστήμιο σχετικά με την κατάσταση του είδους μετά τις πυρκαγιές;
b) Θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση η απόφαση του δασαρχείου η κάποιου αρμόδιου φορέα σε ότι αφορά την προστασία του είδους.
c) Πως θα διασφαλιστεί η μακροημέρευση του είδους;
Εχει παρατηρηθεί εντατική υλοτομία στο όρος Τελέθριο η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.
a) Θα σας ήμουν υπόχρεος εάν διεξαγόταν ένας έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί οτι δεν γίνονται παραβάσεις, ιδανικά ο έλεγχος για λόγους ακρίβειας και αμεροληψίας θα ηταν καλό να διεξαχθεί από ανεξάρτητο φορέα απο αυτόν του Δασαρχείου Ιστιαίας.
Παρακαλώ όπως επιβεβαιώσετε την παραλαβή του ηλεκτρονικού μου μηνύματος.
Με εκτίμηση
Α.Μ.