Αν και τέτοιες επεμβάσεις απαγορεύονται στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια
Την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) κατηγορώντας την για ψευδή αναφορά των θέσεων της. Έτσι ο Π.Κ.Σ. – με σημερινή ανακοίνωση του – τονίζει ότι συμφωνεί με την εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια και συμφωνεί με τον ακρωτηριασμό των αυτιών και της ουράς των κυνηγόσκυλων!
Ο Π.Σ.Κ. μέσω της προέδρου του Αθηνά Τραχήλη και του γενικού γραμματέα Άγγελου Σαντοριναίου επανέρχεται φυσικά στο θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων από το εξωτερικό για να κατηγορήσει την Π.Φ.Π.Ο. και για να υπερασπίσει τα δικά της συντεχνιακά συμφέροντα – εις βάρος πάντα των αδέσποτων που υποφέρουν παντού στην Ελλάδα – και συντάσσεται με την πλευρά των κυνηγών και των εκτροφέων, οι οποίοι ακρωτηριάζουν τα σκυλιά αν και η νομοθεσία εδώ και 20 χρόνια απαγορεύει αυτού τους είδους τις άσκοπες επεμβάσεις.
Αυτή η τοποθέτηση του Π.Κ.Σ. αποδεικνύει το γιατί το συνδικαλιστικό όργανο των κτηνιάτρων στην Ελλάδα τόσα χρόνια δεν έχει καταγγείλει, διαγράψει, οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη του, που κερδοσκοπούν κάνοντας παράνομα τέτοιες επεμβάσεις σε σκυλιά.
Γίνεται πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον για την διοίκηση του Π.Κ.Σ. τα ιδιόκτητα ζώα είναι εργαλεία που προσφέρουν εισόδημα σε κτηνιάτρους, εκτροφείς, κυνηγούς και δεν αντιμετωπίζονται ως πλάσματα με ουσιαστικά δικαιώματα.
Στη ανακοίνωση, που εκδόθηκε σήμερα από τον Π.Κ.Σ., τονίζεται: «Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή και ανάμειξή μας σε κείμενο καταγγελίας της Π.Φ.Π.Ο. εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. και εισηγητή του Νομοσχεδίου “Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις”, κου Κόλλια, σχετικά με την κοπή αυτιών και ουρών σε ζώα.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος πέραν του ότι επικροτεί την τοποθέτηση του εισηγητή του Ν/Σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κώστα Κόλλια, βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, έχει συγκεκριμένες θέσεις επί των επιστημονικών θεμάτων τις οποίες εκφράζει μέσω των νομίμων εκπροσώπων του και θεωρεί τουλάχιστον άστοχη την οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά του, χωρίς να προηγείται η επίσημη κάθε φορά τοποθέτησή του.
Άλλωστε από ιατρικής άποψης μία τέτοια αφοριστική αντίληψη είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική. Ως κτηνίατροι συμφωνούμε στην απαγόρευση του οποιουδήποτε ακρωτηριασμού ή χειρουργικής επέμβασης στα ζώα για αισθητικούς λόγους ή για λόγους που στοχεύουν στην αλλοίωση της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους, με εξαίρεση την στείρωση.
Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες είναι επιβεβλημένος ο ακρωτηριασμός ζώων για λόγους του σχετίζονται σοβαρά με την ευζωία τους. Τέτοιες είναι περιπτώσεις ορισμένων φυλών κυνηγετικών σκύλων που τραυματίζονται στο άκρο της ουράς κατά την διάρκεια του κυνηγίου ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.
Από την τοποθέτηση του κου Κόλλια στη Βουλή, αντιλαμβανόμαστε ότι το ενδιαφέρον του για την ευζωία των ζώων, τον οδήγησε στο να πληροφορηθεί και να κατανοήσει την επιλεκτική ανάγκη ακρωτηριασμού των ζώων. Είναι αναγκαίο δε να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες φυλές εξελίχθηκαν διεθνώς με δεδομένη την πρακτική του ακρωτηριασμού του άκρου της ουράς τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τέτοιες ιατρικές πράξεις είναι να γίνονται από κτηνίατρο τις πρώτες 3-5 μέρες της ζωής τους κατά τις οποίες η διαδικασία είναι ανώδυνη και με τρόπο που δεν θα υποβάλει το ζώο σε οποιαδήποτε καταπόνηση.
Είναι καλό σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο να συνοδεύεται από τα πιστοποιητικά ταυτοποίησής του και αιτιολογημένη γνωμάτευση κτηνιάτρου που να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα υποβληθεί στην παραπάνω ιατρική πράξη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι αν δεν εξαιρεθούν της απαγόρευσης οι συγκεκριμένες φυλές, η χρήση τους για τους σκοπούς που εξελίχθηκαν θα είναι αδύνατη.
Επιπλέον, μας προβληματίζει ιδιαίτερα και μας υποψιάζει η επιλεκτική φιλοζωία που επιδεικνύουν τέτοιου είδους φιλοζωικές οργανώσεις. Οι ίδιοι που κόπτονται για την υγεία και ευζωία των ζώων, είναι οι ίδιοι που στήνουν δίκτυα “εθελοντών” αλλοδαπών κτηνιάτρων για διενέργεια στειρώσεων σε κινητές μονάδες και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ζώων σε συνθήκες αμφιβόλου ασφάλειας και ποιότητας, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις αντί να σεβαστούν και να ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν τις ήδη νόμιμες δομές, Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων και Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, υποσκάπτουν τον ρόλο τους και δημιουργούν ανταγωνιστικές δομές. Η πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ζώων και των ιδιοκτητών τους και να εξετάζει τα ζητήματα με αντικειμενική κρίση. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων».
Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε μια τέτοια τοποθέτηση ενός συνδικαλιστικού οργάνου γιατρών που δεν δείχνουν την ευαισθησία που ταιριάζει στο λειτούργημα τους είναι η τοποθέτηση του Λυσίμαχου Παπάζογλου, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς.
Θυμίζουμε ότι η Π.Φ.Π.Ο. με επιστολή που έστειλε στις 10 Ιανουαρίου προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς τόνιζε ότι «Σύμπασα η Φιλοζωική Κοινότητα της χώρας αλλά και οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου καταδικάζουν τέτοιες απόψεις που εκτός από αντίθετες με την ευζωία των ζώων είναι και μη σύννομες».
Αυτό ήταν το μεγάλος λάθος καθώς προφανώς η Π.Φ.Π.Ο. δεν είχε αντιληφθεί ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικό Σύλλογος θέλει τα σκυλιά να ακρωτηριάζονται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους…