“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και απευθύνουμε γενικό κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στα κινήματα κατά της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης για να αποτρέψουμε μελλοντικές απώλειες ζωών”.
Μεσογειακή καταιγίδα Daniel: Στην εποχή της κλιματικής καταστροφής, η ζωή μας είναι αναλώσιμη!
Η καταιγίδα Daniel σπέρνει τον όλεθρο στη Μεσόγειο. Έχει ήδη κοστίσει την ζωή 15 ανθρώπων στην Ελλάδα, 7 στην Τουρκία και 4 στη Βουλγαρία. Όμως, στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι στη Λιβύη, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τουλάχιστον τα 5.000 άτομα, ενώ χιλιάδες ακόμα αγνοούνται. Σε όλες τις χώρες οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει καίριες υποδομές, δρόμους και χιλιάδες σπίτια. Χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί ζωντανά, ενώ θα περάσουν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί το έδαφος και να ξαναγίνει καλλιεργήσιμο. Το κόστος είναι δυσβάστακτο και οι αρνητικές επιπτώσεις για τους φτωχούς θα είναι τεράστιες, όχι μόνο τώρα, αλλά και για χρόνια μετά.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, στην τελευταία της έκθεση για την περιοχή της Μεσογείου, είχε προειδοποιήσει για ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και σημείωσε το ενδεχόμενο ξαφνικών πλημμυρών. Αυτή η προειδοποίηση, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες που ήδη έχουν συμβεί στην Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, δείχνει την άμεση ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα καπιταλιστικά κράτη και οι εταιρείες έχουν κλείσει τα αυτιά τους ακόμα και στους δικούς τους θεσμούς «οικολογικού ξεπλύματος» (greenwashing).
Όπως κάναμε και στην πρόσφατη ανακοίνωσή μας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία, επισημαίνουμε το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για αυτές τις τεράστιες απώλειες: η κλιματική κρίση, η εκτεταμένη και χαοτική αστικοποίηση και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Και τα τρία αποτελούν συνέπειες του καπιταλισμού που δίνει προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στις ανάγκες των έμβιων όντων. Η ενίσχυση των υποδομών στις πόλεις με συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες με γνώμονα τις ανάγκες των έμβιων όντων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα για να αποτρέψουμε μελλοντικές απώλειες ζωών. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να απαιτήσουμε άμεσα προστατευτικά μέτρα για να αποτρέψουμε την απώλεια ζωών και μέσων διαβίωσης: αντιπλημμυρικά έργα, όχι με βάση το κέρδος των κατασκευαστικών εταιρειών αλλά με βάση τη φυσική ροή του νερού και την προστασία της φύσης, προστασία της φυσικής αναδάσωσης ή οργάνωση αναδασώσεων αν είναι απαραίτητο, κτλ.
Πρέπει επίσης να απαιτήσουμε την εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης και την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, που σίγουρα θα είναι συχνές τα επόμενα χρόνια. Τέλος, για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία για να σταματήσουμε τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής κ.λπ. Οι βιομηχανίες ενέργειας, πλαστικών, αυτοκινήτων, όπλων και κατασκευών θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια αυτά τα μέτρα, για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Αλλά αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τη ζωή και το περιβάλλον, πρέπει να σαρώσουμε αυτές τις καπιταλιστικές δυνάμεις που στέκονται εμπόδιο σε μια αξιοπρεπή και οικολογική ζωή.
Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και απευθύνουμε γενικό κάλεσμα στους πολίτες για συμμετοχή στα κινήματα κατά της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης για να αποτρέψουμε μελλοντικές απώλειες ζωών.
Kazma Bırak- Μας σκάβουν τον λάκκο – Don’t Dig
ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ