Η ομιλία της προέδρου Άννα Τοσούνογλου
————————————————-
«Το νέο προφίλ – οι ανανεωμένοι στόχοι της ΠΦΠΟ»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας έκλεισε ήδη ένα χρόνο θητείας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ενέργειες ανασυγκρότησης της Ομοσπονδίας μας και με την έναρξη της νέας χρονιάς θέτουμε νέους στόχους.
• Οργανωμένα, σταθερά και δυναμικά η ΠΦΠΟ ανοίγει ουσιαστικό διάλογο τόσο με τα μέλη της, όσο και με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, με σύμπνοια, στρατηγική και συντονισμένες προσπάθειες.
• Η Ομοσπονδία μας πλέον κινείται προς την ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ και τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ.
Την ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ εξασφαλίζουμε :
– με Αναζήτηση υποστηρικτών/χορηγών,
– με συγκρότηση Οργανογράμματος – προσδιορισμό ιεραρχίας και δομής, περιγραφή στόχων και αρμοδιοτήτων,
– με Επιμόρφωση των μελών της Ομοσπονδίας μας μέσω σεμιναρίων σε ποικίλα σχετικά θέματα, που θα στηρίξουν το έργο τους παρέχοντας τεχνογνωσία αι δόκιμες πρακτικές.
Με τον όρο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ περιγράφονται συμπεριφορές που διακρίνονται από συνέπεια, υπευθυνότητα και αφοσίωση.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε την πρόσφατη παρέμβασή μας στην πρώην χωματερή Ξάνθης. Μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε τραγικές καταστάσεις, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας επισκέφθηκε την περιοχή, συναντήθηκε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνέταξε Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης του προβλήματος το οποίο και απέστειλε στην Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς και τους εμπλεκόμενους Δημάρχους.
Έως τώρα η ΠΦΠΟ παρέχει άϋλη βοήθεια στα μέλη της, δηλαδή συμβουλές και καθοδήγηση.
Στόχος μας πλέον είναι, να παρέχουμε παράλληλα και υλική υποστήριξη.
Δεδομένου του εθελοντικού μας χαρακτήρα, πρέπει να συγκεράσουμε :
1) την ανάγκη να ανταποκρινόμαστε στα πολλαπλά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΠΦΠΟ όπως : έλεγχο δραστηριοτήτων, διεκδικήσεις και συνεργασία με τους θεσμούς της Πολιτείας και ιδίως την Αυτοδιοίκηση, συνεργασία με άλλους εθελοντικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προγράμματα εκπαίδευσης, καμπάνιες, καταγγελίες για κακοποιήσεις κλπ και
2) τη δράση μας στα εθελοντικά σωματεία, δηλαδή: επιχειρούμε να αναδιοργανώσουμε την δουλειά της ΠΦΠΟ ώστε να λάβει την αναγκαία επιστημονική, νομική και διοικητική υποστήριξη μέσα από συνεργασίες και υποστηρικτές/χορηγούς.
Συνοπτικά επίσης, αναφερόμαστε στις επιδιώξεις μας προς τους Θεσμούς, ως ακολούθως :
• ΖΗΤΑΜΕ, από κάθε πολιτικό κόμμα, δημιουργία Τομέων για τα Ζώα κάθε κατηγορίας, συντροφιάς, παραγωγικά, άγρια. Το σύνολο της πανίδας!
Οι Τομείς θα πρέπει να στελεχώνονται από άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το μέγιστο δυνατή αντιπροσώπευση από διαφορετική οπτική και τεχνογνωσία για ζώα κατοικίδια, παραγωγικά και άγριας ζωής. Μπορεί να σχετίζονται με Τομείς Περιβάλλοντος αλλά θα πρέπει να έχουν γνώσεις σε επιχείρηση στο πεδίο, (αστικό για τα ζώα συντροφιάς, άγριας φύσης για άγρια ζώα, για πτηνά, για θαλάσσια ζώα, για ιπποειδή και εν γένει για όλη την πανίδα).
Σε περιπτώσεις κατάρτισης σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την Πολιτεία, είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε στην ομάδα εργασίας, διά των έμπειρων νομικών μας – και όχι μόνον – και υπογραμμίζουμε τη σημασία της συμμετοχής μας και για την μετέπειτα εφαρμογή της νομοθεσίας, αφού αποτελούμε το πρώτο μέτωπο κρούσης όλων των προβλημάτων στο πεδίο.
• ΖΗΤΑΜΕ, από την ΚΕΔΕ τη δημιουργία ξεχωριστής Επιτροπής Πολιτικής για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα.
• ΖΗΤΑΜΕ Τμήμα Διαχείρισης με πιστοποιημένο προσωπικό σε κάθε Δήμο.
• ΖΗΤΑΜΕ, νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την δομική συνέχεια του νομοθετικού πλαισίου. Υπάρχουν πολλά παρόμοια κενά ακόμα και στον τελευταίο νόμο για τα ζώα συντροφιάς τον 4830/2021.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το απογοητευτικό πισωγύρισμα του ότι, επιτρέπεται η συμμετοχή ζώων σε θεάματα και εκδηλώσεις με την επίκληση των “λαϊκών παραδόσεων” και εθίμων, με αποτέλεσμα την διαπόμπευση του χαρακτηριστικού ταύρου στην Λέσβο πριν τη σφαγή του, και πολλά άλλα. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τεράστια κενά στη νομοθεσία για τα ιπποειδή. Μάλιστα, η τελευταία απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2023 απάλλαξε τις Περιφέρειες από την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ήμερων ιπποειδών και άφησε άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια των οποίων δεν ταυτοποιείται ο ιδιοκτήτης τους, χωρίς καμία μέριμνα. Τραγική συνέπεια υπήρξε με το πρόσφατο δυστύχημα στην Ρόδο, κατά το οποίο, αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ανεπιτήρητο ήμερο ιπποειδές, με αποτέλεσμα μία νεκρή κι έναν σοβαρά τραυματία.
Στο σημείο αυτό, αξίζει επίσης να αναφέρουμε την – ανθρωποκεντρική και συμφεροντολογική θα λέγαμε – προσέγγιση των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με το κυνήγι, που καμία σχέση δεν έχουν με προστασία της φύσης και των οικοσυστημάτων, ειδικά στη σημερινή εποχή. Οι ίδιοι οι κυνηγοί έχουν αναφέρει εξαφανίσεις ειδών, όπως της πέρδικας γκρέκα αλλά και της τσούκα στην Χίο, στη Γορτυνία και αλλού. Προβληματική επίσης, χαρακτηρίζεται η πρακτική που εξακολουθεί να υφίσταται, με την απελευθέρωση ήμερων, εκτρεφόμενων ζώων στην φύση, που αποκαλείται κατ’ευφημισμόν “εμπλουτισμός”. Τι είδους “εμπλουτισμός” είναι αυτός, όταν οι κυνηγοί χαρακτηρίζουν αυτά τα ζώα ως οικόσιτες “κότες”, με πολλούς από αυτούς να ντρέπονται να τα κυνηγήσουν.
Η εμπειρία τριών διαδοχικών ακραίων καιρικών φαινομένων στην Θεσσαλία, οι συνεχείς πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, όπως η τεράστια πυρκαγιά του Έβρου – όλα αυτά μόνο σε μία χρονιά – κατέδειξαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων γιά την προστασία της πανίδας μας.
Τον Οκτώβριο του 2023, η ΠΦΠΟ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία, τη συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας εργασίας (taskforce) και τη δημιουργία πρωτοκόλλων και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, τα οποία να περιλαμβάνουν την προστασία και των ζώων εκτός των ανθρώπων. Αναφερόμαστε σε πρωτόκολλα – στην περίπτωση φυσικών καταστροφών – για μέτρα πρόληψης, αλλά και διάσωσης διαφορετικών ειδών ζώων. Ζώα κτηνοτροφικών μονάδων, πτηνοτροφείων, κυνοκομείων, ιπποφορβείων κλπ. Τονίζουμε και τη σημασία της ύπαρξης δικλείδων ασφαλείας για την υποχρεωτική εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων από τους εμπλεκόμενους.
Εμείς, το Φεβρουάριο του 2024 παραδώσαμε πρωτόκολλο ευζωίας για διευκόλυνση του ελέγχου των αστυνομικών οργάνων της Χώρας, στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως μετά από συζήτηση επί του θέματος αυτού.
Τον Δεκέμβριο του 2023 είχαμε την τιμή να συνάψουμε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος. Χαιρετίζουμε σήμερα την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και…
Η Ομοσπονδία μας, όπως προαναφέραμε, με πνεύμα εξωστρέφειας, θα επιδιώξει συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους των σκοπών της.
Ξεκινάμε εθνική προσπάθεια αύξησης των εθελοντών πολιτικής προστασίας σε αριθμό, κατάρτιση, ισχύ, για πρόληψη – διάσωση – επέμβαση στο πεδίο. Παράλληλα, ενημέρωση των πολιτών, δικτύωση τοπικών συλλόγων πανελληνίως και ιδιαίτερα στα μέρη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να καούν και να πλημμυρίσουν τα επόμενα χρόνια.
Από το σημερινό βήμα, ΚΑΛΩ όλους τους Συμπολίτες μας να αναλάβουν δράση. Να εκπαιδευτούν και να δραστηριοποιούνται για να προστατεύσουν τη ζωή τους, την περιουσία τους, τα ζώα τους, το φυσικό τους περιβάλλον.
Σας ευχαριστώ.