Η Ολλανδία και η Αυστρία, με την υποστήριξη του Βελγίου, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας, συνυπέγραψαν επιστολή και ζήτησαν την μόνιμη κατάργηση της γούνας στην Ευρώπη κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου (“Γεωργίας και Αλιείας “) στις 28-29 Ιουνίου 2021.
Τα επιχειρήματα που αναφέρθηκαν είναι:
- η ευζωία αυτών των ουσιαστικά άγριων ζώων επηρεάζεται σοβαρά από τα συστήματα στέγασης που δεν ταιριάζουν στις φυσικές τους ανάγκες και ότι ήρθε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε αυτό το θέμα και να εκφράσει το σεβασμό της για την ευζωία των ζώων και την προθυμία της να τερματίσει μια οικονομική δραστηριότητα που είναι αναμφίβολα επιβλαβής για την ευημερία των ζώων που βρίσκονται σε μικρά κλουβιά με τον μοναδικό ή κύριο σκοπό της λήψη της γούνας τους.
- ο τρόπος διατήρησης μινκ, ρακούν και άλλων ζώων όπως αλεπούδες και τσιντσιλά σε εκτροφεία έχει αρνητική επίδραση στην καλή διαβίωση αυτών των ζώων συνεπώς, η αλλαγή των συνθηκών και της διαχείρισης υπό την οποία διατηρούνται τα γουνοφόρα ζώα δεν οδηγεί αυτόματα σε βελτίωση ή εγγύηση καλής μεταχείρισης των ζώων. Ως εκ τούτου, η εκτροφή γούνας εξ’ ορισμού συνιστά σοβαρή απειλή για την ευζωία των ζώων.
- πιστεύουμε ότι ο σκοπός της παραγωγής γούνας δεν νομιμοποιεί τη διατήρηση και τη θανάτωση αυτών των ζώων και θεωρούμε ότι η διατήρηση και η θανάτωση ζώων αποκλειστικά ή κυρίως λόγω της αξίας της γούνας τους είναι ηθικά απαράδεκτη.
- αναγνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης βελτιώνει συνεχώς την καλή μεταχείριση των ζώων και επίσης τα ηθικά πρότυπα που σχετίζονται με τον κτηνιατρικό τομέα, όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως μέσω π.χ. πρότυπα του OIE. Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν ήδη σε επιτυχή βήματα όπως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1523/2007 που απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά και την εισαγωγή ή εξαγωγή γούνας γάτας και σκύλου και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα και του κανονισμού (ΕΚ) 1007/2009 για το εμπόριο προϊόντων φώκιας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
- επιπλέον, πολλά κρούσματα COVID-19 συνδέθηκαν με μολύνσεις SARS-CoV-2 από μινκ. Ο Παγκόσμιος Οργάνισμός Υγείας και η EFSA όρισαν ότι το μινκ μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή του SARS-CoV-2, να μεταδώσει τον ιό ανάμεσα σε άλλα μινκ συνεπώς υπάρχει κίνδυνος διαρροής του ιού από τα μινκ στους ανθρώπους ή στα άγρια ζώα.
H άποψη της Ελλαδας στο συγκεκρμένο συνέδριο για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ήταν:
“Μετά τα περσινά περιστατικά covid-19 σε εκτροφές μινκ, μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανησυχίες της κοινής γνώμης. Ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα του τελευταίου έτους δεν καταδεικνύουν αξιοσημείωτο ρόλο των μινκ στην εξάπλωση του ιού ή στην εμφάνιση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία στελεχών του. Η πανδημία εξελίσσεται με συνεχείς παραλλαγές στον άνθρωπο και οφείλουμε να αποδεχόμαστε αντικειμενικά την επιδημιολογική πραγματικότητα και να αξιολογούμε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ανάλογα με αυτήν. Άλλωστε τη δεδομένη στιγμή, η παρουσία του ιού σε εκτροφές μινκ βαίνει συνεχώς μειούμενη ενώ και τα ποσοστά εμβολιασμού στα κράτη μέλη συνεχώς αυξάνονται προστατεύοντας τους εργαζόμενους στη βιομηχανία γούνας και τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, στο προσεχές διάστημα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα και τα εμβόλια των ίδιων των ζώων, γεγονός που θα ελαχιστοποίηση με βεβαιότητα πλέον τον υγειονομικό κίνδυνο. Εξυπακούεται ότι συνεχίζεται η παρατήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στα ζώα μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί η Ένωσή. Αναφορικά με θέματα ευζωΐας των ζώων είναι γνωστή η πρωτοβουλία των παραγωγών γούνας να πιστοποιούνται για πολύ υψηλά πρότυπα ευζωΐας, που πρακτικά είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση εμπορικού οφέλους. Φυσικά η εκτροφή και θανάτωση των ζώων ακολουθούν απαραίτητα τις απαιτήσεις της νομοθεσίας μας. Συμφωνούμε λοιπόν ως προς τη συνεχή βελτίωση των προτύπων ευζωΐας, όμως προβληματιζόμαστε ως προς την πλήρη κατάργηση μιας νόμιμης δραστηριότητας της οποίας το παράγωγο εισάγεται στην Ένωση όπως οποιοδήποτε άλλο προϊόν”(https://youtu.be/Gxd68yE4GSc Η θέση της Ελλάδας στο 24’17”)
Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε στην επιστολή της Ολλανδιας και της Αυστρίας ,σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/58/EC η εκτροφή μινκ και αλεπούδων για τη γούνα τους πρέπει να απαγορευτεί: Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται εκτός εάν μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι μπορεί να εκτρέφεται χωρίς επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του με βάση τον γενότυπο ή φαινότυπό του. Επίσης σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα γουνοφόρα ζώα: «Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφτεται για τη γούνα του αν α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της συγκεκριμένης σύστασης ή β) εαν το ζώο ανήκει σε είδος του οποίου τα μέλη δε μπορούν να προσαρμοστούν στην αιχμαλωσία χωρίς προβλήματα ευζωίας, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν πληρούνται. Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής όσον αφορά την ευζωία σε γουνοφόρα ζώα σε φάρμες, τα εκτρεφόμενα μινκ ακρωτηριάζουν τις ουρές τους που προκύπτει από μάσημα ενώ σε πολλές περιπτώσεις μασούν ακόμη και τα άκρα τους. Η ψυχογενής αλωπεκία, που προκύπτει από υπερβολική αυτό-περιποίηση, έχει συνδεθεί επίσης με άγχος στα μινκ.
Αποδοκιμάζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης και ζητάμε, την απαγόρευση ανοίγματος νέων εκτροφείων, και των χρηματοδοτήσεων, με Υπουργική Απόφαση, κάτι που οι πολίτες επίσης επιθυμούν. Είναι η στιγμή που πρέπει χωρίς καθυστέρηση, και η Ελλάδα να ορίσει ημερομηνία για πέρασμα στην σταδιακή κατάργηση εκτροφείων και παραγωγής γούνας, και ζητάμε ακριβώς αυτό.
Διαβάστε ποιές χώρες πρωτοστατούν!
Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε νομοσχέδιο το 2021 για να καταστήσει παράνομη την εκτροφή γουνοφόρων ζώων από την 1η Ιανουαρίου 2026! Και η πόλη Wellesley, Μασαχουσέτη, είναι μια από τις τελευταίες που απαγόρευσε τις πωλήσεις νέων γούνας και την πρώτη τοποθεσία στις ΗΠΑ εκτός Καλιφόρνιας που κατάργησε τη γούνα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Οκτωβρίου και σύντομα θα ακολουθηθεί από απαγόρευση στην πόλη Weston της Μασαχουσέτης, όπου αξιωματούχοι επίσης πρόσφατα ψήφισαν για τον τερματισμό των πωλήσεων γούνας. Αυτές οι προοδευτικές αλλαγές είναι περαιτέρω απόδειξη ότι οι άνθρωποι παντού το αναγνωρίζουν ότι η βιομηχανία γούνας είναι βίαιη και καταχρηστική και ότι κανένα ζώο δεν πρέπει ποτέ να υποστεί έναν τόσο οδυνηρό και μάταιο θάνατο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φορούν γούνα.
Αυστρία
Το τελευταίο εκτροφείο στην Αυστρία έκλεισε το 1998. Το 2004, έξι από τα εννέα ομοσπονδιακά κράτη στην Αυστρία απαγόρευσαν εκτροφή γουνοφόρων, και οι υπόλοιποι τρεις άρχισαν να επιβάλλουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς για την καλή διαβίωση των ζώων που η εκτροφή ζώων για γούνα έγινε οικονομικά ανέφικτη. Το 2005, ο Ομοσπονδιακός Νόμος για την Προστασία των Ζώων τέθηκε σε ισχύ, καθιστώντας έτσι παράνομη τη χρήση ζώων αποκλειστικά για την παραγωγή γούνας και διασφαλίζοντας ότι δεν θα ανοίξουν φάρμες γούνας στη χώρα.
Βέλγιο
Το 2018, η φλαμανδική κυβέρνηση του Βελγίου εξέδωσε διάταγμα για τον τερματισμό της εκτροφής γούνας μετά από απαγορεύσεις στη Βαλλωνία το 2015 και στις Βρυξέλλες το 2017. Αυτή η ιστορική απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της εκτροφής γούνας εκεί και οι υπόλοιπες 17 βελγικές εκμεταλλεύσεις βιζόν θα κλείσουν έως το 2023.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Το 2009, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ψήφισε έναν νόμο κατά της γούνας που απαγόρευε την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους έως το τέλος του 2018. Το 2017, η προθεσμία απειλήθηκε να παραταθεί άλλα 10 χρόνια, αλλά μέλη της Βουλής της χώρας απέρριψαν την απόφαση αναβολής της απαγόρευσης και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε άλλη συνάντηση και η περίοδος σταδιακής κατάργησης παρατάθηκε άλλα 10 χρόνια.
Κροατία
Το Υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας άκουσε τις ενδιαφερόμενες ομάδες του κοινού και των δικαιωμάτων των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της PETA, και αποφάσισε το 2006 να απαγορεύσει τις εκμεταλλεύσεις γούνας. Μετά από περίοδο σταδιακής κατάργησης 10 ετών, η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017.
Τσεχία
Το 2017, η Τσεχική Δημοκρατία εξέδωσε νόμο για την προστασία των ζώων να τερματίσει τη γούνα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.
Εσθονία
Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε νομοσχέδιο το 2021 για να καταστήσει παράνομη την εκτροφή γουναρικών από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ιαπωνία
Το 2006, η Ιαπωνία ψήφισε τον νόμο περί εισβολής αλλοδαπών ειδών, ο οποίος περιόρισε την αναπαραγωγή των μη ιθαγενών ειδών αμερικανικού βιζόν, ρακούν και κογιού. Η πράξη απαγόρευσε ουσιαστικά την εκτροφή γουναρικών και 10 χρόνια αργότερα, το τελευταίο εκτροφείο γούνας στη χώρα έκλεισε!
Λουξεμβούργο
Προοδευτική νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 και απαγόρευσε τη γούνα της γεωργίας εξ ολοκλήρου από τον Οκτώβριο του 2018.
Νορβηγία
Η Νορβηγία εισήγαγε μια συνολική απαγόρευση της γούνας το 2018 και θα καταργήσει σταδιακά εκτροφεία γουνοφόρων ζώων εξ ολοκλήρου από το 2025. Από το 2021, απομένουν μόνο έξι εκμεταλλεύσεις βιζόν.
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εισήγαγε μια τριετή περίοδο σταδιακής κατάργησης των γουναρικών εκμεταλλεύσεων το 2014, καθιστώντας την εκτροφή γουναρικών παράνομη από το 2017.
Σερβία
Τα ζώα δεν μπορούν πλέον να σκοτωθούν για τη γούνα τους στο Σερβία! Η χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει την εκτροφή γούνας το 2009, δίνοντας στους αγρότες μια 10ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης που λήγει τον Ιανουάριο του 2019. Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σερβική κυβέρνηση πιέστηκε έντονα από τη βιομηχανία γούνας να καθυστερήσει την εφαρμογή της απαγόρευσης ή να την ακυρώσει εντελώς. Όμως οι ομάδες υπεράσπισης των ζώων αντέδρασαν.
Σλοβακία
Το 2019, το Εθνικό Συμβούλιο της Σλοβακικής Δημοκρατίας πέρασε την απαγόρευση της γούνας, καθιστώντας τη Σλοβακία, τη 15η ευρωπαϊκή χώρα να το πράξει. Η πλήρης περίοδος σταδιακής κατάργησης (ισχύει για υφιστάμενες γούνες) αναμένεται να διαρκέσει έως το 2025.
Σλοβενία
Το 2013, η Σλοβενία ψήφισε έναν προοδευτικό νόμο για την προστασία των ζώων που απαγόρευε την εκτροφή και το κυνήγι ζώων για τη γούνα και τις δορές τους. Στις υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις δόθηκε περίοδος σταδιακής κατάργησης τριών ετών.
Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την εκτροφή γουνοφόρων, το οποίο έκανε το 2000 ως απάντηση στη συντριπτική δημόσια υποστήριξη για τον τερματισμό της σκληρής πρακτικής αναπαραγωγής και θανάτωσης ζώων για τη γούνα τους. Η απαγόρευση επεκτάθηκε αρχικά μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία, αλλά η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία προσχώρησαν το 2002. Τώρα, μετά από μια εκστρατεία από ομάδες προστασίας των ζώων, το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνει ζώνη χωρίς γούνα – και απαγόρευση στις εισαγωγές γούνας αναμένεται να συμπεριληφθεί.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια
Η πόλη του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, εξέδωσε διάταγμα το 2017 που απαγορεύει την πώληση γούνας από όλα τα είδη ζώων που φέρουν γούνα.
Καλιφόρνια
Η Καλιφόρνια έχει απαιτήσεις στέγασης για βιζόν και αλεπούδες που καθιστούν το κόστος της εκτροφής γούνας απαγορευτικό. Τον Σεπτέμβριο του 2019, έγινε το πρώτο κράτος που απαγόρευσε την παγίδευση ζώων για τη γούνα τους. Ένα μήνα αργότερα, ψήφισε επίσης νομοθεσία που εισάγει απαγόρευση της πώλησης και κατασκευής νέων ρούχων και αξεσουάρ απο γούνα από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ινδία
Το 2018, η Ινδία απαγόρευσε την απαγόρευση της γούνας από φώκια, βάζοντας τις ΗΠΑ καθώς και τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Ελβετία, την Ταϊβάν και τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα απαγορεύει επίσης την εισαγωγή τσιντσιλά, βιζόν και γούνας αλεπούς.
Νέα Ζηλανδία
Το 2013, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής βιζόν, η οποία απαγορεύει αποτελεσματικά την εκτροφή βιζόν εκεί. Ωστόσο, η χώρα επιτρέπει ακόμα την εκτροφή γουνών από κουνάβια.
Σαν Φρανσίσκο
Τον Μάρτιο του 2018, το συμβούλιο εποπτών του Σαν Φρανσίσκο ψήφισε ομόφωνα για την απαγόρευση της γούνας μετά από εβδομάδες ταραχώδους συζήτησης μεταξύ ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων και των εμπόρων λιανικής.
Wellesley, Massachusetts
Τον Οκτώβριο του 2020, αξιωματούχοι στην πόλη Wellesley ψήφισαν να απαγορεύσουν τις νέες πωλήσεις γούνας, καθιστώντας την την πρώτη αμερικανική τοποθεσία εκτός Καλιφόρνιας που το έκανε. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2021.
Δυτικό Χόλιγουντ, Καλιφόρνια
Το 2011, το δημοτικό συμβούλιο του Δυτικού Χόλιγουντ ενέκρινε την απαγόρευση της πώλησης καινούργιων γούνινων μπουφάν, γιλέκων, κλεμμάτων και μποτών σε καταστήματα εντός των ορίων της πόλης.
Γουέστον, Μασαχουσέτη
Τον Μάιο του 2021, η πόλη του Γουέστον έγινε η δεύτερη τοποθεσία στην πολιτεία που πέρασε την απαγόρευση πωλήσεων γούνας, προσχωρώντας στο Wellesley. Εάν ο γενικός εισαγγελέας της Μασαχουσέτης εγκρίνει αυτό το μέτρο, οι πωλήσεις γούνας θα απαγορευτούν από τον Νοέμβριο του 2021.
Σάο Πάολο, Βραζιλία
Το Σάο Πάολο, η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, ψήφισε ιστορικό νόμο το 2015 που απαγορεύει την εισαγωγή και πώληση όλων των ειδών γούνας. Το προηγούμενο έτος, οι ηγέτες της πόλης είχαν υπογράψει νόμο που απαγορεύει την εκτροφή γουναρικών.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Δανία
Η Δανία ενέκρινε νομοθεσία το 2007 για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των γουνοφόρων ζώων, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από βελτιώσεις στην καλή μεταχείριση των αλεπούδων. Το 2009, η χώρα επέβαλε την απαγόρευση της καλλιέργειας αλεπούδων, με περίοδο σταδιακής κατάργησης που διαρκεί έως το 2017 για την πλειονότητα των εκμεταλλεύσεων και έως το 2023 για όσους κερδίζουν το κύριο εισόδημά τους από την καλλιέργεια αλεπούδων.
Γαλλία
Το 2020, η Γαλλία ανακοίνωσε μια σταδιακή απαγόρευση της καλλιέργειας γούνας βιζόν, με μια περίοδο σταδιακής κατάργησης πέντε ετών –και απαγορεύεται το άνοιγμα νέων εκμεταλλεύσεων βιζόν.
Ουγγαρία
Το 1998, η Ουγγαρία ψήφισε τον νόμο για την προστασία και την ανοχή των ζώων, ο οποίος ορίζει ότι «τα ζώα δεν θανατώνονται για λόγους και υπό συνθήκες που είναι απαράδεκτες.” Ωστόσο, η πράξη δεν ήταν εφαρμοστέα στην εκτροφή γούνας, έως ότου έγιναν μεταγενέστερες τροποποιήσεις. Τον Νοέμβριο του 2020, η Ουγγαρία απαγόρευσε την αναπαραγωγή βιζόν, αλεπούδων, polecats για γούνα μετά από ανησυχίες σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων και τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, η λίστα των προστατευόμενων ζώων δεν περιλαμβάνει κουνέλια ανκορα ή τσιντσιλά.
Islington, Λονδίνο, Αγγλία
Αυτό είναι το πρώτο συμβούλιο του Λονδίνου που απαγόρευσε την πώληση γούνας και το δεύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2019 και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.
Ισραήλ
Αυτή τη στιγμή, όποιος θέλει να αγοράζει ή να πωλεί γούνα στο Ισραήλ πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδεια. Αλλά μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες τον Σεπτέμβριο του 2020, αυτό θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις «επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης ή για διδασκαλία και για θρησκευτικούς σκοπούς ή παράδοση». Όποιος βρεθεί ότι παραβιάζει αυτόν τον νόμο θα τιμωρηθεί με πρόστιμο έως και 22.000 $ ή ένα χρόνο στη φυλακή.
Κάτω Χώρες
Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε συντριπτικά υπέρ της απαγόρευσης της αναπαραγωγής βιζόν μέχρι το τέλος του 2020 αφού ο COVID-19 μεταδόθηκε πρόσφατα από βιζόν σε ανθρώπους σε ολλανδικά εκτροφεία. Το να επιτρέπεται στις εκμεταλλεύσεις των βιζόν να διατηρούν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως για σχεδόν τέσσερα ακόμη χρόνια – ενόψει μιας παγκόσμιας κρίσης που οφείλεται στην εκμετάλλευση των ζώων – θα ήταν απαράδεκτο τόσο από την άποψη του κινδύνου που ενέχουν στον άνθρωπο όσο και της βλάβης που προκαλείται στα βιζόν.
Όλνταμ, Μάντσεστερ, Αγγλία
Το 2018, ο Όλνταμ έγινε το πρώτο συμβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που απαγόρευσε την πώληση γούνας.
Ιρλανδία
Η Ιρλανδία δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την πώληση γούνας το 2019.
Ισπανία
Το 2016, η Ισπανία υιοθέτησε αυστηρότερους κανονισμούς για την αποφυγή οικολογικών ζημιών που προκλήθηκαν από βιζόν που διαφεύγουν από τα εκτροφεία. Από τότε, απαγορεύτηκε η κατασκευή νέων εκμεταλλεύσεων γούνας με βιζόν στην Ισπανία, καθώς το αμερικανικό βιζόν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα ως επεμβατικό είδος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Γερμανία
Οι ηγέτες της Γερμανίας ψήφισαν το 2017 για αυστηρότερους κανονισμούς (με μεταβατική περίοδο πέντε ετών), θέτοντας σημαντική πίεση στην εκτροφή γούνας. Ως αποτέλεσμα αυτών των κανονισμών και της πίεσης του κοινού, το τελευταίο εκτροφείο γούνας της χώρας έκλεισε τον Απρίλιο του 2019 και η εκτροφή γούνας στη χώρα έληξε.
Ιταλία
Η Ιταλία ενέκρινε αυστηρότερους νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων σχετικά με την εκτροφή γούνας το 2008. Οι αλεπούδες και τα τσιντσιλά σε γουνοκαλλιέργειες πρέπει να διατηρούνται σε στυλό που βρίσκονται στο έδαφος – όχι σε κλουβιά – καθώς και να έχουν χώρους φωλιών, αντικείμενα για παιχνίδι και νερό για να κολυμπήσουν. Λόγω αυτών των περιορισμών, το τελευταίο αγρόκτημα τσιντσιλά στην Ιταλία έκλεισε το 2012. Η Ιταλική κυβέρνηση διέταξε να σκοτώσουν όλα τα βιζόν που έχουν δοκιμαστεί θετικά για το νέο κοροναϊό. Επίσης, διέταξε την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της μινκ εκτροφής μέχρι το τέλος του 2021.
Σουηδία
Σουηδικό Διάταγμα για την Προστασία των Ζώων, το οποίο εκδόθηκε το 1995, απαγορεύει την εγκλωβισμό των αλεπούδων και απαιτεί να έχουν την ευκαιρία να είναι ενεργά, να σκάβουν και να κοινωνικοποιούνται με άλλες αλεπούδες. Μετά το διάταγμα, η καλλιέργεια αλεπούδων δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμη στη Σουηδία και οι υπόλοιπες εκμεταλλεύσεις γούνας έκλεισαν. Το τελευταίο αγρόκτημα τσιντσιλά της Σουηδίας έκλεισε τον Νοέμβριο του 2014, και με την εκτροφή αλεπούδων να έχει ήδη σταματήσει, τα μόνα ζώα που απομένουν στις σουηδικές εκμεταλλεύσεις γούνας είναι τα βιζόν. Ωστόσο, η χώρα απαγορεύει προσωρινά την αναπαραγωγή βιζόν το 2021 προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού.
Ελβετία
Η νομοθεσία της Ελβετίας επιτρέπει στα ζώα να κρατούνται σε αιχμαλωσία μόνο σε συνθήκες ισοδύναμες με αυτές που απαιτούνται στους σύγχρονους ζωολογικούς κήπους. Ως εκ τούτου, από το 2008, η γουνοκαλλιέργεια έγινε μη επικερδής και δεν υπάρχει πλέον στη χώρα.