Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διάσωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, δεν έχουν ποτέ ακούσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας στη φύση οφείλεται στις διατροφικές μας επιλογές.
Έτσι οι περισσότεροι θεωρούν ότι μετά από μια ανάβαση σε ένα βουνό για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η φυσική κατάληξη είναι σε μια ταβέρνα για να καταναλώσουν μερικά ζώα.
Η χορτοφαγική διατροφή συνήθως δαιμονοποιείται ή λοιδορείται ως παρέκλιση, ιδιοτροπία, ακρότητα, διαστροφή ακόμη και ως προσπάθεια για πολιτισμική αλλοίωση ή ως δυτική μόδα με στόχο την παρεκτροπή από την σωστή διατροφή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ότι η παγκόσμια πείνα και οι ανισότητες εντείνονται επειδή η γη των φτωχών λαών καλλιεργείται με ζωοτροφές για τα ζώα των πλουσιότερων. Δεν έχουν ακούσει ότι η εκχέρσωση των δασών του Αμαζονίου γίνεται για την καλλιέργεια σόγιας που η κύρια χρήση της είναι για ζωοτροφές.
Δεν έχουν ακούσει ούτε για την ρύπανση, ούτε για τις εκπομπές μεθανίου και διοξειδίου, ούτε για την κατανάλωση νερού και ενέργειας, ούτε καν για τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει η ολοένα και αυξανόμενη χρήση ζωικών προιόντων. Δεν έχουν ακούσει ή ενδεχομένως δεν ενδιαφέρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες της εκτροφής συναισθανόμενων όντων σε βιομηχανική κλίμακα που είναι πλέον ο κανόνας. Το 96% των θηλαστικών του πλανήτη είναι τα εκτρεφόμενα από τον άνθρωπο ζώα κυρίως αγελάδες, γουρούνια και πρόβατα.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα από πολλά χρόνια με δεκάδες μελέτες και αναφορές των μεγάλων Πανεπιστημίων και Παγκόσμιων Οργανισμών και Οργανώσεων αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν περνάνε ποτέ στην συνείδηση των οικολογούντων ούτε αναφέρονται σε κανένα από τα δεκάδες άρθρα που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του 2023, η μετάβαση σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και νερού από 60% έως και 80%. Αναλύοντας τις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών στο περιβάλλον, κατέληξε στο ότι μια vegan διατροφή παράγει έως και 75% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί περίπου 54% λιγότερο νερό σε σύγκριση με μια διατροφή πλούσια σε κρέας. Εξίσου μεγάλο αντίκτυπο έχει και η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και αυγών.
Το πιο σημαντικό είναι ότι επιλέγοντας μια χορτοφαγική διατροφή αποτελείς μέρος ενός παγκόσμιου κοινωνικού κινήματος. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να είναι χορτοφάγοι, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία, τα σούπερ μάρκετ θα προσφέρουν όλο και περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές, ενώ πολλά προιόντα έχουν πλέον την σήμανση που δείχνουν αν είναι συμβατά με την vegan διατροφή, ενθαρρύνοντας έτσι όσους τολμήσουν την αλλαγή.
Η επιλογή να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες έχει διπλή στόχευση : οικολογική και ηθική. Συνήθως η δεύτερη αποτελεί ισχυρότερο κίνητρο για όσους από εμάς έχουμε μάθει να συναισθανόμαστε ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει συνείδηση ή λογική, σημασία έχει αν κάποιος υποφέρει. Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτούς που αγωνίζονται για εκείνους που δεν ακούγονται οι φωνές τους, τις μειονότητες, τους πρόσφυγες, τα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες, το επόμενο βήμα είναι να ενδιαφέρεσαι για τα ζώα που δεν έχουν καθόλου φωνή. Τα δικαιώματα ή είναι για όλους ή για κανέναν.
Για όσους η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι στόχοι ζωής, η επιλογή να αλλάξουν διατροφή είναι θέμα χρόνου.
η μελέτη https://www.medsci.ox.ac.uk/…/vegan-diet-has-just-30-of…
Κείμενο απο Despina Spanoudi