Η εταιρεία Canada Goose ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη χρήση γούναςσε όλα τα προϊόντα της. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να αγοράζει γούνα και θα τερματίσει τη χρήση της στα παλτό και τα άλλα ενδύματά της μέχρι το τέλος του 2022.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Humane Society International UK, Claire Bass, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατάρρευση της σκληρής βιομηχανίας της γούνας. «Εδώ και χρόνια, τα μπουφάν εμπορικού σήματος Canada Goose με επένδυση από γούνα κογιότ ήταν συνώνυμα με την σκληρότητα της γούνας, αλλά η ανακοίνωσή τους σήμερα είναι ένα άλλο μεγάλο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο γούνας»
Η Canada Goose είναι διαβόητη για την πώληση ενδυμάτων με γούνα κογιότ από άγρια ζώα που έχουν παγιδευτεί σε παγίδες “δαγκάνες” σιδερένια στεφάνια, υποβρύχιες παγίδες κλπ.. Η συνεχής χρήση της γούνας από την εταιρεία έχει οδηγήσει σε παγκόσμια κριτική και διαμαρτυρίες από κορυφαίες ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων την τελευταία δεκαετία.
Παγίδες
Όλα τα θηλαστικά έχουν γούνα, αλλά ο όρος «furbearer» χρησιμοποιείται γενικά για να αναφέρεται σε είδη θηλαστικών των οποίων τα δέρματα είναι εμπορικά πολύτιμα στο εμπόριο γούνας της Βόρειας Αμερικής [1]. Πάνω από 4200 είδη θηλαστικών υπάρχουν σήμερα, αλλά μόνο 27 είδη χρησιμοποιούνται στο εμπόριο γούνας στη Βόρεια Αμερική [2]. Λόγω της πλούσιας ταξινομικής ποικιλομορφίας των furbearers, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα στη Βόρεια Αμερική, από άνυδρες πεδιάδες και υγρότοπους έως καταπράσινες ερήμους και την παγωμένη Αρκτική. Περιλαμβάνουν όλους τους τύπους καταναλωτών στην τροφική αλυσίδα: φυτοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα ζώα.
Άγρια ζώα όπως κογιότ και λύκοι που παγιδεύονται για τη γούνα τους, υποφέρουν από αγωνία πιασμένα σε παγίδες για ώρες ή ακόμα και μέρες πριν πεθάνουν από αφυδάτωση, λιμοκτονία, επιθέσεις από θηρευτές ή σκοτώνονται όταν επιστρέφει ο παγιδευτής. Η παγίδευση ζώων για τη γούνα τους οδηγεί σε παρατεταμένη ταλαιπωρία ζώων, ακρωτηριασμό και θάνατο για άγρια ζώα και άλλα ζώα που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον. Oι παγίδες που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Βόρεια Αμερική απαγορεύονται σε πολλές άλλες χώρες για λόγους ευζωίας των ζώων.
Είναι πιθανό ότι η εταιρεία επηρεάστηκε επίσης από το γεγονός ότι η γούνα είναι απορρίπτεται πλέον από τη μόδα. Η εβδομάδα μόδας του Λονδίνου απαγόρευσε τη γούνα από τις πασαρέλες της το 2018 και εκατοντάδες οίκοι μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Gucci, Prada και Versace, Chanel, Coach, Donna Karan, Prada, Miu Miu, Church’s, Michael Kors/Jimmy Choo, Diane von Furstenberg, Columbia Sportswear, Farfetch, Yoox Net-a-Porter, Burlington, VF Corporation (Timberland/The North Face) Furla and Bottega Veneta δεν χρησιμοποιούν πλέον γούνα. Ούτε το γούνινο παλτό αποτελεί πλέον σύμβολο . Η Βασίλισσα σταμάτησε να φορά νέα γούνα το 2019 και η Carrie Johnson, η σύζυγος του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε όποιον αγοράζει γούνα ως «πραγματικά άρρωστο».
Η εταιρεία έχει επικριθεί έντονα από ομάδες δικαιωμάτων των ζώων για τη χρήση γούνας κογιότ, αλλά και για τα πούπουλα χήνας που χρησιμοποιούνται στα διάσημα μπουφάν της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακτιβιστές διαμαρτύρονταν έξω από το κατάστημα Regent Street στο Λονδίνο πάνω από 4 χρόνια κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Στη Νέα Υόρκη επίσης.
Πηγές
- https://www.theguardian.com/world/2021/jun/24/canada-goose-fashion-brand-to-stop-using-fur-by-end-of-2022
- Boggess E.K., Linhart S.B., Batcheller G.R., Erickson D.W., Linscombe G.R., Todd A.W., Greer J.W., Juve D.C., Novak M., Wade D.A. Traps, Trapping and Furbearer Management: A Review. Bethesada, MD: Wildlife Society Technical Review 90-1, The Wildlife Society; 1990. [Google Scholar]
- Deems E.F. Jr, Pursley D., editors. North American Furbearers: Their Management, Research and Harvest Status in 1976. Washington, DC: International Association of Fish and Wildlife Agencies; 1978. [Google Scholar]