Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Προς 1.Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα
2.Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ κα Φ. Γεννηματά
3.Γραμματέα Κ.Ε. ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα
4.Γραμματέα ΜΕΡΑ25 κ. Γ. Βαρουφάκη
5.Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Κ. Βελόπουλο
Κοινοποίηση
Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη
Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι Πρόεδροι και Γραμματείς Κομμάτων
Με προηγούμενες μας επιστολές προς τους αρμοδίους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΥΠΑΑΤ πρώτοι ενημερώσαμε για την σημαντικότητα της κατάστασης των εκτρεφόμενων μινκ και αιτηθήκαμε ειδική κρατική μέριμνα.
Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και σήμερα οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με την αναγγελία της επικείμενης θανάτωσης 2.500 κατ’ αρχήν μολυσμένων μινκ αρχής γενομένης από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας “θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια”. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου σε εργαζόμενους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα) καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα), του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Τα τελευταία χρόνια η Οργάνωσή μας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης, ενεργειών, παρεμβάσεων για το θέμα των επιχειρήσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, επεξεργασίας δερμάτων που ως συνισταμένη έχουν την αναγκαιότητα για λόγους ηθικούς και περιβαλλοντικούς το τέλος της εκτροφής και εκμετάλλευσης αυτών των βασανισμένων ζώων και την άμεση κατάργηση του κλάδου όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες μάλιστα οι δραστηριότητες γύρω από τη γούνα αποτελούσαν την βαριά τους βιομηχανία με χιλιάδες εργαζόμενους και όχι μια ασήμαντη οικονομική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Το τέλος για αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως και οφείλετε, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, να ξεκινήσετε και επεξεργαστείτε μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών Κοζάνης και Καστοριάς την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσετε το έδαφος για κατάργηση του κλάδου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Στις 25/9 /2020 εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η δέσμευση πίστωσης ύψους ( 3.000.000,00€) τριών εκατομμυρίων Ευρώ για την “κάλυψη δαπάνης χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στήριξης των παραγωγών γουνοφόρων ζώων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (EEL352/4.12.2013.”
Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης αυτής και επιπλέον να μην δοθούν άλλες κρατικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις σε ένα κλάδο που συντηρείται από αυτές και έχει ως θύματα εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Τα δε χρήματα αυτά να δοθούν όχι στην μάταιη ενίσχυση των επιχειρήσεων γούνας αλλά ως οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτές, που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αλλά και σε μελέτες και έρευνες για μια σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα σκοτώνει εκατομμύρια ζώα.
Η έξαρση της νόσου COVID-19 είναι μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας που πλήττει τους πολίτες, τις κοινωνίες μας και τα ζώα. Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.
Η βιομηχανία αυτή είναι αποτυχημένη και παρασιτική καθώς στηρίζεται μόνο σε επιδοτήσεις από το κράτος.
Οι διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων πληθαίνουν, χιλιάδες υπογραφές έχουν κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Η συντριπτική πλειοψηφία του 90% των πολιτών σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά δηλώνει την επιθυμία της να μπει ένας τέλος, στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα και την δολοφονία τόσων ζώων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 98/58/EC, η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων πρέπει να απαγορευτεί: “Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται, εκτός εάν αναμένεται ότι δε θα υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του ζώου, με βάση τον φαινότυπο ή τον γενότυπό του”.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα γουνοφόρα ζώα: “Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται για τη γούνα του εάν: α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της εν λόγω σύστασης ή εάν β) το ζώο ανήκει σε είδος, που αν και πληρούνται οι προϋποθέσεις της σύστασης, δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στην αιχμαλωσία χωρίς να υπάρχουν προβλήματα για την ευζωία του”.
Τα εκτρεφόμενα γουνοφόρα ζώα προστατεύονται επίσης από τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 Ιουλίου 1998) η οποία αφορά την προστασία των ζώων στην κτηνοτροφία. Το παράρτημα της συγκεκριμένης οδηγίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες απαιτήσεις:
“Η ελευθερία ενός ζώου, έχοντας υπόψη το είδος του και σύμφωνα με την αποκτηθείσα πείρα και την επιστημονική γνώση, δε θα πρέπει να περιορίζεται κατά τρόπου που να προκαλεί στο ζώο αδικαιολόγητο πόνο ή τραυματισμό”.
“Σε περίπτωση που ένα ζώο είναι συνεχώς ή σε τακτική βάση δεμένο με αλυσίδα ή έγκλειστο, θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο χώρο ανάλογα με τις φυσιολογικές του και ηθολογικές ανάγκες και σύμφωνα με την αποκτηθείσα εμπειρία και την επιστημονική γνώση”.
Τα µινκ είναι συναισθανόµενα όντα, που αναίτια ζουν µιά ζωή αιχµάλωτα µέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά εκτροφείων τις περισσότερες φορές 2 και 3 μαζί στο ίδιο κλουβί, από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους και όχι εξημερωμένα, αυτοτραυµατίζονται και κοµµατιάζουν από το στρες ακόµα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισµού, µέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος µε έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.
Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ευζωία σε γουνοφόρα ζώα σε φάρµες, τα εκτρεφόµενα µινκ ακρωτηριάζουν τις ουρές τους που προκύπτει από µάσηµα ενώ σε πολλές περιπτώσεις µμασούν ακόμη και τα άκρα τους. Η ψυχογενής αλωπεκία, που προκύπτει από υπερβολική αυτο-περιποίηση, έχει συνδεθεί µε άγχος σε µια ποικιλία ειδών. Τα θηλυκά µινκ που δαγκώνουν την ουρά τους µετά την πρώτη σεζόν ζευγαρώµατος, τείνουν να το κάνουν ξανά και ξανά τα επόµενα χρόνια. Τα δείγματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Να αναφέρουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωµένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεµβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσµεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόµοιες νοµοθετικές ρυθµίσεις.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι Πρόεδροι και Γραμματείς Κομμάτων
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες με πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών προς τα ζώα και το περιβάλλον.
Με εκτίµηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Οµοσπονδία.
To the Prime Minister of Greece Kyriakos Mitsotakis
To: The President of the Coalition of the Radical Left SYRIZA Mr A. Tsipras
The President of the Movement for Change KINAL Mrs F. Gennimata
The Secretary General of the Central Committee of the Greek Communist Party KKE Mr D. Koutsoumbas
The Secretary of The European Realistic Disobedience Front MERA25 Mr Y. Varoufakis
The President of the Greek Solution Mr K. Velopoulos
Sharing to:
Minister of Development Mr A. Georgiadis
Minister of Agricultural Development and Food, Mr M. Voridis
Honorable Prime Minister,
Honorable Presidents and Secretaries of the Political Parties
With our previous letters to the former Ministers of Development and Ministers of Agricultural Development and Food, we were the first to apprise about the importance of the conditions of farmed mink and requested special State care.
Unfortunately, we were not heard and today our fears were confirmed by the announcement of the impending killing of the first 2,500 infected mink, as of Saturday the 14th of November.
The Ministry of Agricultural Development and Food issued a decision based on which “only animals found to be infected with Covid-19 will be killed and this course of action will not be applied to all”. According to the Hellenic National Public Health Organization’s EODY data, cases of the disease have been identified in employees of a mink farm in Siatista (Pourleti) of the Municipality of Voio Kozanis (2 cases) as well as in the areas of Kranochori (1 case), Kalochori (1 case) and Mesopotamia/Agia Kyriaki (5 cases) of the Regional Unit of Kastoria.
In recent years, our Organization has launched an information campaign, along with actions and interventions on the issue of breeding animals for fur and leather production enterprises. These all constitute a need, based on ethical and environmental reasons, to end the farming and exploitation of these tortured animals and to abolish immediately this industry, as has already happened in many European countries, where fur farming was in fact their big industry with thousands of employees and not an insignificant economic activity, as is the case in Greece.
The end for the fur farming sector is predicted worldwide and you, Government and Opposition, ought to start planning the appropriate strategy together with the local institutions of the Kozani and Kastoria regions, in order to prepare the ground for the abolition of the industry, following a strict time schedule and at the same time create alternative economic units etc. in order to truly aid the development and progress of the region, so people living on such income are protected and able to move forward.
On 25/9/2020, the Ministry of Agricultural Development and Food approved the credit commitment of (3,000,000.00 €) three million Euros to “cover the cost of granting de minimis aid to support fur producers to deal with the effects of the disease COVID-19 in accordance with Commission Regulation (EU) 1408/2013 (EEL352 / 4.12.2013.)
We ask for the repeal of this decision and in addition we ask that no other state subsidies or compensations be given to an industry that is sustained by them and has as its victims millions of animals every year. This money should not be given to futilely support fur enterprises but as financial comfort to their employees, who are particularly affected at this time, and also be spent on research and study aiming for a modern economic development of the region, which will respect the environment and will not kill millions of animals.
The outbreak of COVID-19 is a serious public health emergency, affecting our citizens, our societies and our animals. Amid the current global pandemic, public health concerns about the spread of zoonotic diseases, particularly viral infections, have risen, as three-quarters of new or emerging human diseases come from animals.
This industry is unsuccessful and parasitic as it relies only on subsidies from the State.
The protests of citizens and organizations are increasing, thousands of signatures have been submitted to the office of the Prime Minister. The vast majority of 90% of citizens in a nationwide survey express their desire to put an end to this daily barbarism and the killing of so many animals.
In addition, according to European Council Directive 98/58 / EC, the breeding of fur-bearing animals must be prohibited: “No animal shall be reared unless it is expected that there will be no harmful effects on the health or welfare of the animal, on the basis of its phenotype or genotype”.
The European Council Recommendation on fur-bearing animals should also be taken into account: “No animal should be bred for its fur if: a) the conditions of that recommendation are not met, or if b) the animal belongs to a species, which, although the conditions of the recommendation are met, cannot be adapted to captivity without problems for its well-being”.
Farmed fur animals are also protected by the general provisions of Directive 98/58/EC of the European Council (20th July 1998) concerning the protection of animals in livestock farming. The Annex to this Directive contains the following requirements:
“The freedom of an animal, having regard to its species and in accordance with experience and scientific knowledge, should not be restricted in such a way as to cause the animal undue pain or injury.”
“If an animal is continuously or regularly chained or enclosed, it should have the appropriate space according to its physiological and ethical needs and in accordance with gained experience and scientific knowledge.”
Mink are feeling beings, who unnecessarily live a life captive in tiny farm cages, crammed most of the time 2 or 3 together in the same cage, from which they constantly try to free themselves. Being wild by nature rather than domesticated, they self-injure and tear apart even their own flesh because of stress, presenting cannibalistic behaviour until their anguish ends with an extremely violent death.
As stated in a European Union survey on the welfare of fur-bearing animal farms, farmed mink chew their tails until they self-amputate them, while in many cases they even chew their limbs. Psychogenic alopecia, resulting from excessive self-care, has been linked to anxiety in a variety of species. Female mink that bite their tails after the first mating season tend to do so over and over again in the years to follow. These sample incidents are contrary to the general provisions of Directive 98/58/EC of the European Council.
It should be noted that fur farming has been abolished or is in the process of phasing out in countries such as the United Kingdom (since 2003), Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, the Czech Republic, Croatia, Norway, Luxembourg, Serbia, Slovakia, Slovenia, and recently the Irish Government has pledged to end the rearing of animals for their fur. Bulgaria, Lithuania, Montenegro and Ukraine are also considering similar legislation.
Honourable Prime Minister,
Honourable Presidents and Secretaries of the Political Parties
We Greeks want Greece to be among the progressive and advanced countries with citizens oriented towards respecting fundamental moral values towards animals and the environment.
With appreciation,
The Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation