Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπ. Λιβανό
Κοινοποίηση : α) Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.
β) Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη
γ) Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα
δ) Συνήγορο του Πολίτη.
Θέμα: Μεταφορά αρμοδιοτήτων και νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε, γιατί το σύνολο του φιλοζωικού κόσμου στην χώρα μας (Ομοσπονδίες, Σωματεία και φιλόζωοι πολίτες) στηρίζουμε το νέο νομοσχέδιο και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την προστασία των ζώων από το ΥΠΑΑΤ στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).
Δεκαοχτώ (18) χρόνια από την ψήφιση του πρώτου νόμου (3170/2003) για την προστασία των ζώων, και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα στην χώρα μας.
1. Τα αδέσποτα όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί δραματικά.
2. Χιλιάδες κακοποιήσεις ζώων από πολίτες κάθε χρόνο, που αντί να μειώνονται δυστυχώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αυξάνονται.
3. Έλλειψη προγραμμάτων (φροντίδας και περίθαλψης ζώων) από τους δήμους και χιλιάδες κακοποιήσεις ζώων μέσα στα κολαστήρια που ονομάζονται δημοτικά καταφύγια, αλλά και έξω από αυτά.
Η χώρα μας στην προστασία και την φροντίδα των ζώων παραμένει τριτοκοσμική χώρα.
Το ΥΠΑΑΤ έχει αποτύχει παταγωδώς εκ του αποτελέσματος στις αρμοδιότητες που είχε για τα ζώα.
Πιο συγκεκριμένα:
Θέμα 1. Τα αδέσποτα ΔΕΝ έχουν μειωθεί στην χώρα μας, γιατί οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ, πιστεύουν ότι μπορείς να μειώσεις τα αδέσποτα ζώα στην χώρα ενώ επιτρέπεις στον καθένα να ζευγαρώνει το ζώο του όσες φορές θέλει χωρίς έλεγχο.
Είναι δυνατόν κ. Υπουργέ να μειώσουμε τα αδέσποτα από τους δρόμους ενώ επιτρέπουμε τις ανεξέλεγκτες γέννες;;
Ποια χώρα το κατάφερε αυτό ;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΜΙΑ!!
Θέμα 2. Χιλιάδες κακοποιήσεις ζώων από πολίτες κάθε χρόνο, που αντί να μειώνονται δυστυχώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, αυξάνονται.
Γράφτηκε πριν μερικούς μήνες στον Τύπο ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην κακοποίηση των ζώων. Είναι αλήθεια, και δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει.
Στατιστικά στοιχεία της Αστυνομία που αφορούν περιστατικά κακοποίησης/ βασανισμού/ θανάτωσης ζώων στην χώρα μας από το 2014 έως το 2019.
2014 809
2015 1.307
2016 1.436
2017 2.968
2018 3.734
2019 3.929
Πως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση ;;;
Με την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και την προβολή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με την εκπαίδευση των ατόμων που είναι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ζώων συντροφιάς, για την προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και σχολεία με εκδηλώσεις, ομιλίες, προβολές, σεμινάρια αντιμετώπισης και χειρισμού αδέσποτων ζώων και άλλα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 4039/2012, Άρθρο 18
Εκπαίδευση, επιμόρφωση, προαγωγή φιλοζωίας
1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με άλλους φορείς μεριμνούν:
α) για την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και την προβολή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, προγραμμάτων πληροφόρησης και εκπαίδευσης των ατόμων, που είναι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι ζώων συντροφιάς και των ατόμων, που ασχολούνται με την εκτροφή, εκπαίδευση, εμπόριο και φύλαξη των ζώων αυτών, καθώς και για την ενημέρωση τοπικών κοινωνιών και ομάδων σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν στην προστασία των ζώων
β) για την προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και σχολεία με εκδηλώσεις, ομιλίες, προβολές, σεμινάρια αντιμετώπισης και χειρισμού αδέσποτων ζώων και άλλα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να χρηματοδοτούνται οι δραστηριότητες, που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους και να καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση αυτή.
κ. Υπουργέ, οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ τι έκαναν για όλα αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 18;;; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
Σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη (Συνημμένο Α, σελίδα 5), με ημερομηνία 17/2/2017, αναφέρει :
κ. Υπουργέ, ποιος ευθύνεται για την έλλειψη ευαισθησίας, και την έλλειψη κατάλληλης παιδείας του κοινού, σχετικά με τις υποχρεώσεις και την φροντίδα των ζώων συντροφιάς;;;
Σε άλλο έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη (Συνημμένο Β, σελίδα 2), με ημερομηνία 2/6/2017, αναφέρει ότι διαπίστωσε μαζί με τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, ότι δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Το ίδιο το Υπουργείο, που είναι υπεύθυνο για την προστασία των ζώων, παραδέχεται ότι επί 14 χρόνια (από το 2003 έως το 2017) δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τα ζώα!
κ. Υπουργέ,
οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ, τι έκαναν από τότε που έκαναν αυτήν την διαπίστωση (το 2017) μέχρι και σήμερα, για να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση;;; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4039/2012, Άρθρο 2
Αρμόδιες Αρχές
1. Αρμόδια Αρχή για την προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ποιος είναι ο υπεύθυνος υπάλληλος στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;;
Ποιο είναι το τηλέφωνό του;;
Ποιο είναι το έργο του;;;
Ποιες παρεμβάσεις έχει κάνει για την προστασία των ζώων;;
Και γενικά τι έκαναν οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ για την
προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους ;;;
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
Θέμα 3. Έλλειψη προγραμμάτων (φροντίδας και περίθαλψης ζώων) από τους δήμους, και χιλιάδες κακοποιήσεις ζώων μέσα στα κολαστήρια που ονομάζονται δημοτικά καταφύγια, αλλά και έξω από αυτά.
Δυστυχώς από τους 325 δήμους της χώρας, ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και φροντίζουν με προγράμματα τα αδέσποτα ζώα. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν καθόλου πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων ή όταν έχουν, είναι ελλιπές. Τα ελλιπή προγράμματα, μεταφράζονται σε «εικονικά» προγράμματα αποκλειστικά και μόνο για να μην υπάρχουν νομικές κυρώσεις κατά των δήμων. Σε πρακτικό επίπεδο, όταν κάποιος πολίτης απευθυνθεί στον δήμο για των περίθαλψη ενός τραυματισμένου ή άρρωστου ζώου, η απάντηση που λαμβάνει είναι ότι το πρόγραμμα έχει λήξει και θα ακολουθήσει άλλο σε κάποιους μήνες! Αντιλαμβάνεται κάποιος, πως αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί όταν την ίδια στιγμή το αδέσποτο ζώο ψυχορραγεί στον δρόμο ή πρέπει να στειρωθεί άμεσα, ώστε να μην έχουμε την δημιουργία νέων αδέσποτων ζώων.
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, αποτελούν τα δημοτικά καταφύγια. Οι περισσότεροι δήμοι διατηρούν σύγχρονα «κρεματόρια» για τα ζώα, χωρίς να θέλουμε να φανούμε υπερβολικοί ή γραφικοί. Τα δημοτικά καταφύγια αποτελούν απλά το τελευταίο στάδιο της ζωής των αδέσποτων ζώων, αφού η εισαγωγή τους σε αυτά σηματοδοτεί κάποιους μήνες ή ημέρες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες με ανυπαρξία περίθαλψης, καταλύματος, τροφής, νερού και προστασίας, είτε είναι δεμένα, είτε είναι στοιβαγμένα κατά δεκάδες μέσα σε κλουβιά, να τρώγονται μεταξύ τους, γεμάτα ακαθαρσίες, λάσπες και νεκρά ζώα. Δήμοι που μαζεύουν τα αδέσποτα ζώα από τους δρόμους, γιατί ενοχλούνται οι ψηφοφόροι τους, άλλοι τα πετάνε στα βουνά, και δυστυχώς στην επαρχία είναι πολύ οι δήμοι που το κάνουν αυτό.
Στο Συνημμένο Γ βλέπετε διάφορα δημοτικά καταφύγια, για να καταλάβετε πως αντιλαμβάνονται οι δήμοι την φροντίδα και την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Δημοτικά καταφύγια με 200, 400 και 600 ζώα, όταν ο νόμος αναφέρει ότι τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων είναι χώροι προσωρινής παραμονής και περίθαλψης
(Νόμος 4039/2012, Άρθρο 9, Παράγραφος 2).
Για ποιους λόγους έγινε η περισυλλογή τόσον πολλών ζώων;;;
Οι συνθήκες μέσα σε αυτά τα καταφύγια είναι σύμφωνα με την νομοθεσία;;;
Προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια στα ζώα που φιλοξενούν;;;
Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτές τις εικόνες;;;;
Από το Υπουργείο σας ποια μέτρα πήρανε για να σταματήσουν αυτή την παρανομία;;;
Αν αναρωτιέστε κ. Υπουργέ, γιατί γίνονται όλα τα παραπάνω, και δεν τιμωρείτε κανένας Δήμαρχος, θα σας απαντήσουμε πως οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ φρόντισαν να μην τιμωρούνται οι δήμαρχοι με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όταν δεν δημιουργούν καταφύγια (καταφύγια όχι κολαστήρια), και όταν δεν μεριμνούν για την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Αυτήν την διαπίστωση την έκανε και ο Συνήγορος του Πολίτη (Συνημμένο Α, σελίδα 4),
Θέμα 4. Υιοθεσίες στο εξωτερικό.
Όπως προείπαμε τα αδέσποτα ζώα στην χώρα μας από τις ανεξέλεγκτες γέννες έχουν αυξηθεί δραματικά, για κάποιους είναι πάνω από 1.000.000. Η χώρα μας είναι μικρή και μπορεί να απορροφήσει σε υιοθεσίες μόνο ένα μικρό μέρος από τα αδέσποτα ζώα.
Κάποια Σωματεία, Σύλλογοι και Ενώσεις κάνουν μεγάλο αγώνα για να σώσουν ότι μπορούν από τους δρόμου και να τα στείλουν στο εξωτερικό για να τους εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή ζωή.
Εδώ και χρόνια τα σωματεία τα οποία ασχολούνται με τις υιοθεσίες στο εξωτερικό ζητούσαν να ελέγχονται από το ΥΠ.Α.Α.Τ. για να νομιμοποιήσουν το έργο τους.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. εδώ και χρόνια δεν παίρνει θέση για να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό. Ενώ δεν έχει βρει ακόμη τρόπο (ή δεν θέλει να βρει) να λύσει το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων που διογκώνεται από χρόνο σε χρόνο (με δική του ευθύνη), βάζει εμπόδια στο έργο των εθελοντών αντί να συνεργαστεί με τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες οι οποίες εκ των πραγμάτων σηκώνουν στην πλάτη τους όλο το βάρος.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ. βάζει εμπόδια στο έργο των εθελοντών γιατί πιστεύει πως κάποια Σωματεία δεν κάνουν υιοθεσίες στο εξωτερικό αλλά παράνομο εμπόριο αδέσποτων, ότι στέλνουν τα ζώα για πειράματα κ.α. ανυπόστατοι ισχυρισμοί.
Κ. Υπουργέ αν υπάρχουν στοιχεία για Σωματεία που κάνουν παράνομο εμπόριο ζώων στο εξωτερικό, αυτά τα σωματεία να λογοδοτήσουν στον Εισαγγελέα, τα υπόλοιπα Σωματεία που με νόμιμους τρόπους προσπαθούν να βοηθήσουν τα ζώα, θα έπρεπε το Υπουργείο σας να τα βοηθάει και όχι να τα βάζει εμπόδια.
Αλήθεια κ. Υπουργέ, το Υπουργείο σας πόσα Σωματεία έστειλε στο Εισαγγελέα για παράνομο εμπόριο ζώων;;;
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γιατί κ. Υπουργέ θεωρείτε πως οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ που ΑΠΕΤΥΧΑΝ, είναι καλύτεροι από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ;;
Επειδή κ. Υπουργέ όλα τα παραπάνω είναι πολύ σοβαρές παραλήψεις και επειδή οι αρμόδιοι κτηνιατρικοί υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ γνώριζαν για όλα, αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τα αλλάξουν, για αυτό το λόγο όλος ο φιλοζωικός κόσμος στηρίζουμε το νέο νομοσχέδιο και συμφωνούμε για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την προστασία των ζώων από το ΥΠΑΑΤ στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).
Και μία ρητορική ερώτηση:
Οι υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ δεν είναι φιλόζωοι και απέτυχαν επί 18 χρόνια να μειώσουν και να προστατεύσουν τα αδέσποτα ζώα, γιατί επιμένουν να κρατήσουν αυτές τις αρμοδιότητες;;;
Οι προτάσεις μας.
Συμφωνούμε με το νέο νομοσχέδιο για μία γέννα για κάθε ζώο και αυτή με άδεια, αν και θα προτιμούσαμε για μία πενταετία να απαγορευτούν τελείως οι γέννες.
Δημιουργία πανελλαδικής επιτροπής, και από κάτω της περιφερειακές επιτροπές, οι οποίες θα ελέγχουν όλους αυτούς που διαχειρίζονται ζώα. Με αρμοδιότητες άμεσης παρέμβασης και επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις που αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ευζωία ή την διατήρηση της ζωής των ζώων. Η επιτροπή αυτή θα ελέγχει όχι μόνο τους δήμους αλλά και ιδιωτικά καταφύγια, κλινικές, επαγγελματίες εκτροφείς κ.τ.λ. Η απονομή δικαιοσύνης στους παραβάτες πρέπει να είναι άμεση. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στις νομικές διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ένας πολίτης ή κάποιο σωματείο αν διαπιστώσει παραβάσεις του νόμου στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάποιος που θα θελήσει να καταγγείλει τέτοιου είδους καταστάσεις, μπορεί να απευθύνεται μόνο στον Εισαγγελέα και όχι σε κάποια αρχή ή κάποια επιτροπή για άμεση παρέμβαση. Η καταγγελία στον Εισαγγελέα απαιτεί έρευνα και κατόπιν ορισμό τακτικής δικασίμου, με αποτέλεσμα η διαδικασία για μία υπόθεση να διαρκεί 4 με 5 χρόνια, ακόμα και σε περιπτώσεις που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ζωή των αδέσποτων ζώων. Σε πρακτικό επίπεδο, ένα ζώο άρρωστο ή τραυματισμένο, δεν θα αντέξει να ζήσει περιμένοντας την δικαστική απόφαση και στην συνέχεια την ιατρική φροντίδα από τον δήμο.
Ευελπιστούμε ότι στον νέο νόμο θα προβλέπετε η δημιουργία μίας τέτοιας επιτροπής, και επίσης θα προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους Δήμους όταν δεν μεριμνούν για την ευζωία των αδέσποτων.
Αιτούμαστε όπως μας απαντήσετε εγγράφως στο email της Ομοσπονδίας μας.
Επιθυμούμε να μας κοινοποιήσετε αριθμό πρωτοκόλλου στο email της Ομοσπονδίας μας
Με εκτίμηση
Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος
Κώστας Σισμανίδης