Τι συμβαίνει τελικά στο Κυνοκομείο Λαμίας;
Για πολλοστή φορά το Κυνοκομείο Λαμίας απασχολεί το φιλοζωικό κίνημα.
Προφανώς και τα κυνοκομεία δε δημιουργούν συνθήκες ευζωίας των ζώων. Προφανώς και δεν είναι ούτε ξενοδοχεία ζώων ούτε ιδιωτικές κλινικές.
Γι’αυτό και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας έχει ταχθεί απερίφραστα εναντίον κάθε δομής μαζικής διαχείρισης των ζώων.
Υπάρχουν επομένως δυο επιλογές για το συγκεκριμένο Κυνοκομείο που λειτουργεί από το 2000:
ή θα κλείσει,με ότι αυτό συνεπάγεται
ή θα προχωρήσουμε με βάση το δεδομένο ότι υπάρχει και πως πρέπει να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο δρόμος για να πετύχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα είναι είτε ο καταγγελτικός λόγος,η αντιπαλότητα και η ρήξη με τη νέα δημοτική αρχή που φέρει την ευθύνη της λειτουργίας του είτε η συνεργασία ,γεγονός που μπορεί να έχει μειονεκτήματα αλλά συγκριτικά πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να ζητούμε εκ του σύνεγγυς τις βελτιώσεις που χρειάζονται. Θαύματα όμως δε γίνονται στο βαθμό που οι δημότες του δήμου Λαμίας δε διαθέτουν την κουλτούρα φιλοζωίας ενός βόρειο-ευρωπαϊκού κράτους.
Δυστυχώς όσοι ασχολούμαστε με το θέμα διαθέτοντας χρόνο,ενέργεια και πίστη σ’ ένα σκοπό εγκαλούμαστε συνεχώς γι’ αυτά που δεν κάναμε ή δεν τα κάναμε όπως ο κάθε «τιμητής» κρίνει χωρίς να γνωρίζει την κατάσταση ή ασκεί κριτική στηριζόμενος στην εμπειρία ιδανικών συνθηκών άλλων χωρών.
Σας προκαλούμε να σκεφτείτε αν η κατάσταση στο κυνοκομειο Λαμίας θα ήταν καλύτερη χωρίς τις δικές μας παρεμβάσεις.
Παρακάτω παραθέτουμε πρόσφατη αναλυτική έκθεση που συντάξαμε για το ΚΠΑΖ (25/11/2019) και αποστείλαμε στην ΠΦΠΟ ώστε να είναι ο καθένας σε θέση ν’αντιληφθεί ότι κάθε θέμα κρίνεται με πραγματικά δεδομένα κι όχι ιδεατά.
Στην Έκθεση αυτή αναφέραμε με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε τότε,τις δικές μας παρεμβάσεις καθώς και τις ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί από τη νέα δημοτική αρχή που προέκυψε από 1 Σεπτεμβρίου 2019.
Με βάση την παρούσα κατάσταση, μετά τη νέα καταγγελία της ΠΦΠΟ και σε συνέχεια των όσων έχουμε καταθέσει μέσω της συμμετοχής μας στην 5μελη επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων προτείνουμε:
Α. Την άμεση επανένταξη όσων ζώων είναι υγιή και δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα καθώς και τις επανεντάξεις στα χωριά του δήμου απ’ όπου έχουν έρθει πολλά ζώα
Β.Την βελτίωση των υποδομών του απαρχαιωμένου Κυνοκομείου
Γ.Την απαγόρευση εισόδου σε άλλα κουτάβια καθώς ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος (σχεδόν 50)
Δ. Την εντατικοποίηση της καθαριότητας
Ε. Τη συνάντηση με την καινούργια Εισαγγελέα ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση
ΣΤ.Την άμεση σύγκληση συνεδρίασης της 5μελους επιτροπής όπου θα τεθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα
Ζ. Την ενημέρωση του Δημάρχου για όλα τα παραπάνω
Σας παραθέτουμε για πλήρη ενημέρωσή σας:
1.Την Έκθεση για το Κυνοκομείο Λαμίας που απέστειλε στη ΠΦΠΟ ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας(25/11/2019)
2.Την καταγγελία για το Κυνοκομειο Λαμίας της ΠΦΠΟ (13/2/2020)
Θέμα: ”Έκθεση για το ΚΠΑΖ του Δήμου Λαμιέων”
Ο Δήμος Λαμίας είναι σε μεγάλο βαθμό ημιορεινός και ορεινός.
Παρουσιάζει φθίνουσα γεωργική ανάπτυξη και σχετικά ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, χαρακτηριστικά που έχουν σημασία καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των αδέσποτων είναι τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα ενώ πολλά χωριά είναι ερημωμένα με αποτέλεσμα τα σκυλιά να καταλήγουν μέσα στην πόλη.
Εξαιτίας του υψηλού ρυθμού εγκαταλείψεων στη Λαμία λειτουργεί από το 2000 το Κ.Π.Α.Ζ(Κέντρο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) που ανήκει στο Δήμο. Βρίσκεται σε απόσταση 10χμ βόρεια από την πόλη και σε μέρος ημιορεινό. Διαθέτει 31 κλουβιά. Καλύπτει μια αρκετά μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονται 12 υπαίθρια χωρίσματα με αρκετά ζώα στο καθένα. Στο χώρο υπάρχει ένα κτηνιατρείο και αναρρωτήριο με 5 κλουβιά.
Ο αριθμός των ζώων, αν και μεταβαλλόμενος, κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 230,αρκετά μεγάλος για τα λίγα κλουβιά που διαθέτει,αναμενόμενος όμως αν σκεφτούμε ότι μόνο μέσα στην πόλη της Λαμίας διαβιούν περίπου 250 ζώα, όπως καταγράφτηκαν πριν από δύο χρόνια σε μια έρευνα που πραγματοποιήσαμε μέσα από τους φιλόζωους σ’ όλες τις γειτονιές.
Να προστεθούν σ’αυτό οι εισαγγελικές εντολές που κατά καιρούς επιβάλλουν την απομάκρυνση των αδέσποτων από κεντρικά σημεία, οι αστυνομικές παραγγελίες για την περισυλλογή εκείνων που έχουν δαγκώσει και, τέλος, την απαιδευσία του κόσμου που απαιτεί από το Δήμο να φύγουν από τις γειτονιές τους και τα κακομεταχειρίζεται.
Εξάλλου, ακριβώς επειδή υπάρχει η συγκεκριμένη δομή, η Λαμία γίνεται πόλος έλξης για όποιον θέλει να εγκαταλείψει το σκυλί του από άλλες περιοχές. Στο παρελθόν εντοπίσαμε μαζικές εγκαταλείψεις, που, όμως, δε μπορούμε ν’ αποδείξουμε από που προέρχονται.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αναπόφευκτα υπάρχουν έγκλειστα πολλά σκυλιά για να στειρωθούν ,να πάρουν θεραπεία για λεϊσμάνια, διροφυλλάρια ή ερλείχια, θεραπείες που απαιτούν μήνες νοσηλείας, σκυλιά τραυματισμένα που πρέπει να παραμείνουν νοσηλευόμενα μετά από επέμβαση ορθοπεδική και άλλα που πρόκειται να δοθούν άμεσα για υιοθεσία ενώ ένας αριθμός απ’αυτά έχουν δαγκώσει και δε μπορούν να επανενταχθούν.
Υπάρχουν επίσης κουτάβια που δε μπορέσαμε να τους βρούμε τρόπο να σιτιστούν και να μεγαλώσουν εκεί που εγκαταλείφθηκαν και αρκετές γάτες είτε τραυματισμένες είτε για στείρωση.
Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν είναι οι καλύτερες. Τα ζώα στριμώχνονται στα λίγα υπαίθρια χωρίσματα και στα κλουβιά.Πολλές φορές χύνουν την τροφή και το νερό και τσακώνονται μεταξύ τους.
Το κρύο είναι τσουχτερό και πέρυσι το χειμώνα, όπως και φέτος απευθύναμε έκκληση στον κόσμο για συλλογή ρούχων προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζώα στρώνοντάς τα στα σπιτάκια τους.
Το αναρρωτήριο είναι ασφυκτικά γεμάτο και το κλιματιστικό σε συνθήκες ψύχους δεν επαρκεί. Για τη νοσηλεία χρησιμοποιείται όλος ο στεγασμένος και ωφέλιμος χώρος, ακόμη και η κουζίνα και το μπάνιο.
Σαφώς και το κυνοκομείο -ανεξάρτητου δημοτικής αρχής -αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια όπως προαναφέρθηκαν.Απασχολείται εξάλλου μόνο ένας γιατρός με σύμβαση που προβλέπει ότι θα αναλαμβάνει και έκτακτα περιστατικά και ένας βοηθός. Η γιατρός και ο βοηθός, πέρα από τα ιατρικά καθήκοντα, διεκπεραιώνουν διοικητική δουλειά, απαντούν σε τηλέφωνα και δέχονται ανθρώπους που ενδιαφέρονται για υιοθεσία.
Στην καθαριότητα απασχολούνται δυο άτομα που έχουν ωράριο εργασίας πρωινό και κατά συνέπεια τις απογευματινές ώρες ο χώρος δεν καθαρίζεται. Αυτά τα δύο άτομα αναλαμβάνουν και τη σίτιση των ζώων.
Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με φάρμακα και αναλώσιμα καθώς η γραφειοκρατία των υπηρεσιών του Δήμου τα καθυστερεί αρκετά συχνά.
Στο ΚΠΑΖ το νερό έρχεται με υδροφόρα γιατί ο χώρος δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να υπερχειλίζει εύκολα ο υπάρχων βόθρος και να χρειάζεται τακτικό άδειασμα.
Ο περισυλλογέας τέλος που είναι και εκπαιδευτής σκύλων ανταποκρίνεται πολύ καλά στα καθήκοντά του. Λόγω της σύμβασής του επεμβαίνει με περισυλλογές για έκτακτα περιστατικά( τραυματισμοί, δηλητηριάσεις) όλες τις ώρες , ακόμη και στις αργίες .
Επειδή όλα τα ανωτέρω τα βιώνουμε καθημερινά, έγινε μια προσπάθεια η οποία είναι σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια για να μειωθεί ο αριθμός των ζώων του ΚΠΑΖ πρώτα με υπεύθυνες υιοθεσίες και δεύτερον με στοχευμένες επανεντάξεις. ΄Ετσι καταφέραμε να μειώσουμε τον πληθυσμό από 450 ζώα στα 230.
Συνεχώς γίνονται επανεντάξεις σε όλο το Δήμο με ταΐστρες οι οποίες τροφοδοτούνται είτε από το Δήμο είτε από τα μέλη του συλλόγου, με έξοδα του Δήμου. Όμως οι εισροές είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα η μείωση του αριθμού των φιλοξενούμενων ζώων να καθυστερεί.
Συμπερασματικά και βάσει των χαρακτηριστικών του Δήμου όπως προαναφέρθηκαν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μειωθεί ο αριθμός των ζώων άμεσα.
Εμείς από την άλλη δεν έχουμε συνεχή εποπτεία του χώρου και ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συμβαίνουν εκεί.
Οι κατηγορίες, είτε είναι βάσιμες είτε όχι, γίνονται συνήθως από άτομα που δεν έχουν ενεργή σχέση με τη φιλοζωία αλλά είναι γνώστες των πάντων από τον καναπέ του σπιτιού τους. Συχνά γίνονται στοχευμένα από άτομα που εκμεταλλεύονται το σύστημα λειτουργίας του ΚΠΑΖ για να στειρώνουν τα ζώα τους ,να παίρνουν τροφές, να τους κάνουν θεραπείες και ύστερα κατηγορούν στο Facebook μέσα στις ομάδες με τις οποίες συνδέονται χωρίς ΠΟΤΕ να προτείνουν λύσεις ή έστω να ακούν αυτά που λέμε.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας μέσα σ’όλο αυτό προσπαθεί κι έχει πετύχει τα εξής:
1) Έχουμε συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο για την από κοινού διαχείριση των αδέσποτων.
2) Βοηθούμε όσο μπορούμε προσφέροντας εμβόλια, φάρμακα για τις μακροχρόνιες θεραπείες ,chip, διαγνωστικά τεστ και εθελοντική εργασία.
3) Συμμετέχουμε στην 5μελή Επιτροπή του Δήμου ώστε να είμαστε σε θέση να προτείνουμε πού θα γίνουν οι επανεντάξεις στειρωμένων ζώων και να φροντίζουμε για την τροφοδοσία και την ευζωία τους.
4) Προωθούμε πολλά σκυλιά για υιοθεσία, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα τσοπανόσκυλα δεν προτιμούνται και όταν επανεντάσσονται δημιουργούν προβλήματα γιατί λόγω του όγκου τους ο κόσμος τα φοβάται, ενώ όταν ταΐζονται έξω από σπίτια φιλόζωων γίνονται φύλακες με αποτέλεσμα πολλές φορές να διαμαρτύρονται οι δημότες ότι δεν μπορούν να περάσουν από εκείνο το σημείο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα έχουμε βρει υιοθεσίες σε 50 ζώα από το ΚΠΑΖ , ανεξάρτητα από τις υιοθεσίες που γίνονται από την κτηνίατρο .
5) Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να διαχειριστούμε τα πολλά κουτάβια αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να ταΐσουμε με μπιμπερό ή να τα φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας καθώς όλοι έχουμε ήδη υιοθετήσει πολλά ζώα και τρέχουν υποχρεώσεις.
6)Μετά από δικές μας ενέργειες υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για ορθοπεδικά περιστατικά. Πολλές φορές έχουμε πάει ζώα σε εξειδικευμένους γιατρούς άλλων πόλεων Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη για ειδικά χειρουργεία με υπέρογκα έξοδα του συλλόγου..
7) Η παρουσία μας είναι δυναμική σε όλο το νομό και μας υπολογίζουν.
8)Ζητήσαμε από τη νέα δημοτική αρχή και είναι σχεδόν έτοιμα
α) θέση διοικητικού υπαλλήλου στο ΚΠΑΖ μέλους του συλλόγου μας που θα απαλλάξει την κτηνίατρο και το βοηθό από τα διοικητικά καθήκοντα ώστε να εστιάσουν μόνο στα ιατρικά περιστατικά
β) γραμμή τηλεφώνου και internet ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις υιοθεσίες, να γίνουν ηλεκτρονικές οι καρτέλες των ζώων και να υπάρχουν καταγραμμένες οι θεραπείες τους.
γ) container για να μην υπάρχει απώλεια τροφών
δ) υπόσχεση για στέγαση των υπαίθριων χωρισμάτων- πάγιο αίτημά μας σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές- και μεγάλες ταΐστρες ώστε να μην χύνεται η τροφή.
Χρησιμοποιήσαμε όλες τους τρόπους πίεσης στις εκάστοτε δημοτικές αρχές για βελτίωση των συνθηκών του ΚΠΑΖ, όπως μηνύσεις, καταγγελίες, δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ., καθώς και τον συνεχή διάλογο και πειθώ.
Εν κατακλείδι χωρίς την παρουσία του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας θα ήταν περισσότερα τα αδέσποτα και χειρότερες οι συνθήκες
Οι κατηγορίες είναι εύκολες αλλά θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι παλεύουμε στο δυσμενές περιβάλλον μιας επαρχιακής πόλης χωρίς καμιά κουλτούρα φιλοζωίας και δίνουμε την ψυχή μας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα ζώα. Σκοπός μας δεν είναι να αναλωνόμαστε σε ατελείωτες κουβέντες στο Facebook αλλά να παλεύουμε στον πραγματικό κόσμο για όλα τα πλάσματα που μας έχουν ανάγκη