Προς την
Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Αρεοπαγίτη κα Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
Αθήνα, 1 Ιουλίου 2013
Θέμα: Μη σύννομες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων ανά την επικράτεια
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Οι φορείς μας, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το φόρουμ Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων, οι μεγαλύτεροι ανά την επικράτεια, αφού διοργάνωσαν τον Οκτώβριο του 2011 μια πολύ προσοδοφόρα ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την απόκλιση της Ελληνικής φιλοζωικής κουλτούρας από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή, και το Φεβρουάριο του 2013 την Ημερίδα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας για το δικαιϊκό ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα καταλήξαμε πως – υπό τις συνθήκες της παρούσας κρίσης – η βάναυση μεταχείριση της αστικής πανίδας, αλλά και των θυλάκων άγριας ζωής, των πειραματόζωων, των γουνοφόρων και γενικά όλης της βιολογικής ετερότητας, τείνει να καταστεί δυσβάσταχτη μέσα στο πεδίο των άφιλων αστικών κέντρων.
Η όξυνση του προβλήματος των κακοποιήσεων και η έντονη κοινωνική αντίδραση, οδήγησε πρόσφατα στην έκδοση δύο εγκυκλίων της ΕΛ.ΑΣ προς τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, οι οποίες εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη ορθής εφαρμογής του νόμου και σοβαρής αντιμετώπισης των καταγγελιών περί κακοποιήσεων ζώων. Η ενέργεια αυτή ήταν πράγματι αποτελεσματική και οδήγησε σε αλλαγή της στάσης της αστυνομίας και στη συνακόλουθη σύλληψη και τιμωρία πολλών δραστών. Επίσης, μετά την τελευταία Ημερίδα εκδόθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μια εγκύκλιος, η οποία διασαφήνιζε διάφορα ζητήματα της νομοθεσίας γύρω από τα ζώα και κυρίως του τελευταίου Ν. 4039/2012.
Ωστόσο, η νομολογία πολλών ποινικών δικαστηρίων σε σχέση με τις ποινές, δείχνει μια ατολμία επιβολής αυστηρών ποινών ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες δεν τιμωρούνται με τη δέουσα αυστηρότητα. Διαπιστώνουμε καθημερινά ανά την επικράτεια ότι ορισμένοι Δικαστές που δικάζουν υποθέσεις κακοποίησης των ζώων αφενός σκέπτονται με βάση τη δική τους ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και όχι προς όφελος των κακοποιημένων ζώων, αφετέρου δεν έχουν εντρυφήσει στις διάφορες διατάξεις των νόμων με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές φορές άδικες αλλά και μη σύννομες αποφάσεις. Έτσι γινόμαστε μάρτυρες πολλών δικαστηρίων που είτε αθωώνουν τους παραβάτες, είτε ορίζουν υποτυπώδεις ποινές σε σχέση με τη σοβαρότητα της παράβασης, είτε ορίζουν τακτικές δικάσιμους υποθέσεις αυτόφωρης διαδικασίας ένα χρόνο μετά. Επιπλέον, πολλές σοβαρές υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο βάσει του Ν.4043/2012, δείγμα ότι δεν αντιμετωπίζονται από το δικαιϊκό σύστημα με τη προσήκουσα σοβαρότητα.
Κυρία Πρόεδρε,
Θα σας ήμασταν υπόχρεοι, όντας η φωνή των ζώων, εμβίων απολύτως νοημόνων και συναισθανομένων, εάν εκδίδατε μια εγκύκλιο της Ένωσής σας προς τους Δικαστές της χώρας αντίστοιχη με αυτή της Ένωσης Εισαγγελέων, για τη σωστή και εγνωσμένη εφαρμογή της κείμενης περί τα ζώα νομοθεσίας χωρίς ανθρωποκεντρική και υποκειμενική διάσταση, προσφέροντας τοιουτοτρόπως τα μέγιστα στην αλλαγή της νοοτροπίας και της αντίληψης του Έλληνα γύρω από τα ζώα και τελικά στον πολιτισμό αυτής της χώρας, που καθημερινά παρουσιάζει σημεία έντονης υστέρησης σε όλα τα επίπεδα. Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, και την εκδίκαση υποθέσεων σχετικών με την προστασία των ζώων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Η Ομοσπονδία μας είναι πρόθυμη να βοηθήσει το έργο της Δικαιοσύνης οργανώνοντας με τη δική σας συγκατάθεση ένα σεμινάριο στη Σχολή Δικαστών της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχο με εκείνα που έχουμε πραγματοποιήσει στις σχολές των αστυνομικών.
Τέλος, εκτός από τα ως άνω προτεινόμενα, ήτοι την εγκύκλιο και το σεμινάριο, εάν υπάρχει κάποια επιπλέον ενέργεια που θα μπορούσαμε να επιτελέσουμε προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εν ενεργεία Δικαστών σχετικά με τις κακοποιήσεις ζώων και τη νομοθεσία, παρακαλούμε να μας την υποδείξετε.
Με εκτίμηση,
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων