Προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άλλη μια φορά απογοήτευσε τους πολίτες του.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν ένα βιώσιμο και ηθικό σύστημα τροφίμων. Το γεωργικό μας σύστημα είναι προβληματικό και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Κοινή Γεωργική Αρχή ( γνωστή ως CAP) αποτελεί μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Στις 20 Οκτωβρίου 2020, το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε για τροποποιήσεις του καθεστώτος αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίες έγιναν γρήγορα μέσω βρώμικων πολιτικών, χωρίς κατάλληλη συζήτηση.
Αυτή η ενοχλητική και αντιδημοκρατική ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για την καλή διαβίωση των ζώων στην Ευρώπη. Στις 19/10 την τελευταία στιγμή, η ψηφοφορία για ορισμένες από τις πιο σημαντικές πτυχές του φακέλου (τροπολογίες 1127-1141) προωθήθηκε για την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Αυτό έγινε χωρίς τη δέουσα προσοχή στους κοινοβουλευτικούς κανόνες, δεδομένου ότι οι λίστες ψηφοφορίας και οι μεταφράσεις οριστικοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή.
Η Όλγα Κίκου,European Affairs Manager Head of Compassion in World Farming, δήλωσε:
«Αυτό που συνέβη τώρα μπορεί εύκολα να γραφτεί στα χρονικά της ιστορίας ως παράδειγμα βρώμικων shenanigans στην πολιτική της ΕΕ. Αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών την τελευταία στιγμή, ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου της ΕΕ κατάφεραν να πιέσουν για τα συμφέροντα των γιγάντων της βιομηχανικής γεωργίας και όχι των υπεύθυνων αγροτών, των εκτρεφόμενων ζώων και του περιβάλλοντος. “
Κρίνουμε ότι η ΚΑΠ, με την οποία συμφωνήσατε, “τροφοδοτεί την οικολογική καταστροφή” με γεωργική πολιτική σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν είναι “Ιστορικής σημασίας” για τους μικρούς παραγωγούς της χώρας, όπως ο ίδιος ανακοινώσατε.
Η ΚΑΠ, που εγκρίθηκε εξακολουθεί να διαθέτει το ⅓ της συνολικής χρηματοδότησης μόλις στο 1% των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγροκτημάτων!
Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία μαζί με άλλους 650 αυτή τη στιγμή, περιβαλλοντικούς φορείς από όλη την Ευρώπη απαιτεί:
1)Απόσυρση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που «τροφοδοτεί την οικολογική καταστροφή και έχει άμεσο αντίκτυπο στα ζώα αλλά και στη δημόσια υγεία»
2)Έναρξη σχεδιασμού νέας, που να προωθεί δημόσια κονδύλια όχι στην κτηνοτροφία αλλά σε βιώσιμους κλάδους που πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους.
Επιπλέον ζητούμε
1)Στήριξη της βιώσιμης γεωργίας και δημοσίευση των κριτηρίων στήριξης παραγωγών εν μέσω της πανδημίας Covid 19.
2)Ενίσχυση και προώθηση της βιωσιμότητας, με έμφαση στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φυτικών τροφίμων.
3)Υποχρεωτική περιβαλλοντική επισήμανση των τροφίμων, παρόμοια με τις υπάρχουσες διατροφικές πληροφορίες, ώστε να ενημερώνονται για βιώσιμες επιλογές οι καταναλωτές.
4)Ενημέρωση καταναλωτών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής των ανθρώπων, με έμφαση στα θετικά οφέλη σε φυτικά τρόφιμα, έναντι των ζωικών.
Η εκτεταμένη βιομηχανική γεωργία είναι τώρα ο μεγαλύτερος μοχλός της αποψίλωσης και της απώλειας βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο και συνεισφέρει τεράστια στον άνθρακα. Αποδυναμώνει τα εδάφη μας, ωθεί την άγρια ζωή, τα έντομα και τα φυτά σε εξαφάνιση και είναι υπεύθυνη για περίπου το 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.
Ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.
Η παραγωγή κρέατος έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της χρήσης γης και νερού.
‘Όταν εξετάζεται ολόκληρη η “αλυσίδα της αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής” η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για 43% έως 57% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος είναι αμφίδρομη. Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές ώστε να να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή αλλά και να επιτευχθεί η τροφοδοσία ενός πληθυσμού που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.
Με εκτίμηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Honourable Minister,
The European Parliament has once again disappointed its citizens.
Europeans want a sustainable and ethical food system. Our agricultural system is problematic and, unfortunately, the European Common Agricultural Authority (known as the CAP) is a big part of the problem.
On 20 October 2020, the EU Parliament voted in favor of amendments to the EU Agricultural Common Policy (CAP) agricultural subsidy scheme, which were quickly implemented through dirty policies, without proper debate.
This disturbing and undemocratic development could have catastrophic consequences for animal welfare in Europe. At the last minute on 19/10, the vote on some of the most important aspects of the dossier (amendments 1127-1141) was postponed to Tuesday, 20 October. This was realised without due regard to parliamentary rules, as ballot papers and translations were finalised literally at the last minute.
Olga Kikou, European Affairs Manager Head of Compassion in World Farming, said:
What happened now can be easily written in the annals of history as an example of dirty shenanigans in EU politics. By changing the timing of the votes last-minute, some Members of the EU Parliament succeeded in pushing for the interests of industrial farming giants rather than responsible farmers, farmed animals and the environment.
We consider that the CAP, with which you agreed on , “fuels the ecological catastrophe” with an agricultural policy of almost 400 billion euros and it is not “Historically important” for the small producers of our country, as you announced.
The approved CAP still has ⅓ of the total funding for only 1% of the largest European farms!
The Panhellenic Animal Welfare Environment Federation, along with 650 other environmental organizations at the moment, demands:
1) Withdrawal of the Common Agricultural Policy (CAP) that “fuels ecological disaster and has a direct impact on animals and public health”
2 )Table a novel CAP,which will promote public funds not in livestock but in sustainable sectors that meet all environmental conditions.
In addition, we call for:
1) Support of viable agriculture and the publication of the criteria for supporting producers in the midst of the Covid pandemic 19.
2) Enhancing and promoting sustainability, with an emphasis on eating less meat and more plant foods.
3) Mandatory environmental labelling of food, similar to existing nutritional information, to inform consumers of sustainable choices.
4) Informing consumers about the environmental footprint of human nutrition, with emphasis on the positive benefits of plant foods over animal ones.
Extensive industrial animal agriculture is now the largest driver of deforestation and biodiversity loss worldwide and contributes enormously to coal emissions. It weakens our soils, pushes wildlife, insects and plants to extinction and is responsible for approximately 30% of the world’s total greenhouse gas emissions.
The way food is produced and consumed contributes to climate change.
Meat production has the greatest impact, including greenhouse gas emissions, land and water use.
When examining the entire “agricultural food chain”, livestock is accountable for 43% to 57% of greenhouse gas emissions.
Nutrition is responsible for 25% of the environmental impact caused by each individual. The interdependence between diet and environment is two-way. The challenges of the future are numerous in order to tackle climate change but also to achieve adequate supply of a growing population that is projected to reach 10 billion in 2050.
Yours Sincerely,
Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation
Πηγές:
1. According to a study by the Food and Agriculture Organization of the UN, animal agriculture is responsible for 18% of greenhouse gas emissions. That’s greater than the entire transportation sector.
http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm
2. According to Greenpeace, animal agriculture is the leading cause of Amazon Rainforest destruction.
http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/cattle-mapping/
3. Yale University agrees. They concluded that 80% of Amazon Rainforest destruction is caused by animal agriculture.
http://globalforestatlas.yale.edu/amazon/land-use/cattle-ranching
4. The World Bank disagrees. They concluded that animal agriculture is actually responsible for 90% of Amazon Rainforest destruction. https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/15060
5. When taking deforestation into account, a World Watch Institute report concluded that animal agriculture is responsible for 51% of greenhouse gas emissions. http://www.worldwatch.org/node/6294
5. When taking deforestation into account, a World Watch Institute report concluded that animal agriculture is responsible for 51% of greenhouse gas emissions. http://www.worldwatch.org/node/6294
6. Research by scientists at Oxford University showed that avoiding meat, dairy, and eggs would reduce food-related greenhouse gas emissions by 70%. https://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/news/201603_Plant_based_diets
7. According to a study by the Natural Resources Defense Council (NRDC), 9 out of the 10 most climate-damaging foods are animal products. https://www.nrdc.org/sites/default/files/10-common-climate-damaging-foods-infographic.pdf
8. Greenpeace concluded that “Global meat and dairy production and consumption must be cut in half by 2050 to avoid dangerous climate change and keep the Paris Agreement on track.” https://www.greenpeace.org/international/press/15111/greenpeace-calls-for-decrease-in-meat-and-dairy-production-and-consumption-for-a-healthier-planet/
9. A report from the Natural Resources Defense Council (NRDC) and the Clean Water Network “documents how animal waste from factory farms threatens human health and our nation’s rivers. Most factory farms store animal waste in open lagoons as large as several football fields. Lagoons routinely burst, sending millions of gallons of manure into waterways and spreading microbes that can cause gastroenteritis, fevers, kidney failure, and death.”
10. The Great Pacific Garbage Patch is the world’s largest collection of floating trash. A peer-reviewed study published in the journal Scientific Reports concluded that fishing nets account for 46% of the trash, with the majority of the rest composed of other fishing industry gear, including ropes, oyster spacers, eel traps, crates, and baskets.
https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w
11. 30% of the Earth’s ice-free land is occupied by animal agriculture, including using land to grow grains, vegetables, and soy to fatten up billions of farmed animals every year. http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e02.pdf
12. According to the United Nations Environment Programme, the calories that are lost by feeding soy, vegetables, and grains to animals, instead of using them directly as human food, could feed an additional 3.5 billion people.
http://www.globalagriculture.org/report-topics/meat-and-animal-feed.html
13. The World Wildlife Fund concluded that meat-based diets are the leading cause of species extinction. https://www.wwf.org.uk/updates/appetite-for-destruction
14. It takes about 2500 gallons of water to produce 1lb of beef and 896 gallons of water to produce 1lb of cheese.
https://www.ewg.org/meateatersguide/interactive-graphic/water/
15. At the rate in which humans consume fish, we may see fishless oceans by 2048:
https://news.nationalgeographic.com/news/2006/11/061102-seafood-threat.html
16. Is renewable energy enough to stop global warming? What about animal agriculture? https://cleantechnica.com/2018/12/09/is-renewable-energy-enough-to-stop-global-warming-what-about-animal-agriculture/