• +30 697 991 3007
  • info@pfpo.gr
Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Δωρεά
  • Η Δράση μας
    • Καμπάνιες
    • Επιστολές
    • Ημερίδες
    • ΜΜΕ
  • Δελτία Τύπου
  • Νομοθεσία
  • Εκπαιδευτικά
    • Τα προγράμματά μας
    • Η εκπαιδευτική μας δράση
      • Συγκάτοικοι
      • Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου
  • Βιγκανισμός: Στάση ζωής
  • Επικοινωνία
Επιστολή της ΠΦΠΟ προς τους αρμόδιους φορείς για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών
in Επιστολές, Φιλοζωικά Νέα

Επιστολή της ΠΦΠΟ προς τους αρμόδιους φορείς για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

Αγαπητή Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανανέωσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, με σκοπό να ανανεωθούν και τα σχολικά εγχειρίδια. Τα Αναλυτικά Προγράμματα θα παραμείνουν εν χρήσει τουλάχιστον μια δεκαετία, θα είναι αυτά βάσει των οποίων οι σημερινοί και μελλοντικοί μαθητές θα οικοδομήσουν την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία σήμερα είναι και η κακοποίηση ζώων. Αρκετά δισεκατομμύρια ζώα, κάθε χρόνο, κακοποιούνται με ποικίλους τρόπους και για διάφορους λόγους από τον άνθρωπο. Πολλά είναι τα παραδείγματα κακοποίησης ζώων με σκοπό το οικονομικό όφελος, την ψυχαγωγία, την έρευνα, την τροφή, την ένδυση κλπ. Επίσης σημαντική απώλεια για τον πλανήτη είναι η μείωση της βιοποικιλότητας, καθώς ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα σχετικά με τα ζώα χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους, προκειμένου να συζητήσουμε για το ζήτημα των ζώων. Είναι συνεπώς μία ευκαιρία με την ανανέωση των αναλυτικών προγραμμάτων να επανεξεταστεί ο τρόπος που αναφέρονται τα διάφορα είδη ζώων.

Με την ευκαιρία, να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα σημεία σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται ζώα στα σχολικά βιβλία. Αρχικά, όπως διαπιστώσαμε στον Οδηγό Ανάπτυξης Διαθεματικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αν και υπάρχει κεφάλαιο σχετικό με τη βιοποικιλότητα και την εξαφάνιση των ειδών, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διάφορα θέματα σε σχέση με τα ζώα, για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ζώα συντροφιάς για τα οποία τα περιστατικά κακοποίησης έχουν αυξηθεί δραματικά, τα ζώα κτηνοτροφίας και η σχέση της βιομηχανίας της κτηνοτροφίας με την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει μία μικρή αναφορά στο κυνήγι/ψάρεμα (εντατικό ή/και απειλούμενων ειδών) για απόκτηση τροφής, για εμπορικούς λόγους, για διασκέδαση, κ.ά. Ωστόσο τα θέματα αυτά χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και ανάπτυξης με σκοπό την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών σε σχέση με αυτά και την αλλαγή στάσης.

Αντίστοιχα στο βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος της Α΄ τάξης του Δημοτικού, υπάρχει κεφάλαιο «Τα ζώα του τόπου μου», στο οποίο, σύμφωνα με το βιβλίο δασκάλου στόχοι είναι τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα ζώα που ζουν στον τόπο τους, να τα ονομάσουν και να τα περιγράψουν. Ωστόσο παρουσιάζονται αρκετά πράγματα ωραιοποιημένα, όπως τα ζώα κτηνοτροφίας στο λιβάδι, τα κατοικίδια χαρούμενα, χωρίς να υπάρχει κάποια αναφορά στα προβλήματα των ζώων. Αντίστοιχα και στη Μελέτη Περιβάλλοντος της Β΄ τάξης προσφέρονται ενδιαφέρουσες γνώσεις για τα διάφορα είδη ζώων, τα στάδια ανάπτυξης, το μέγεθος και τον τρόπο ζωής τους, ενώ όσον αφορά τα προβλήματα των ζώων, εκτός από μία αναφορά στον κίνδυνο από πυρκαγιά δεν αναφέρονται άλλοι κίνδυνοι, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τους ανθρώπους. Γενικότερα, στα βιβλία της Μελέτης Περιβάλλοντος Α΄ και Β΄ τάξεων, αν και γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι ομοιότητες με το ανθρώπινο είδος (τροφή, κατοικία, μητρότητα) επειδή τα αντίστοιχα κεφάλαια για τα ζώα περιορίζονται σε λίγες σελίδες, δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία και δεν αναδεικνύονται όπως πρέπει τα δικαιώματα των ζώων και οι υποχρεώσεις του ανθρώπου απέναντι σε αυτά.

Στη Μελέτη της Γ΄ τάξης, παρουσιάζονται τα ζώα του αγροκτήματος, σε μία εικόνα που είναι πλέον ξεπερασμένη, καθώς δεν εμφανίζονται πουθενά εικόνες από τη βιομηχανία της κτηνοτροφίας, ενώ η εκτροφή ζώων προβάλλεται με πολύ ανθρωποκεντρικό τρόπο, αγνοώντας την αυταξία των ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, «Οι άνθρωποι εκτρέφουν κατοικίδια ζώα για να παίρνουν τα προϊόντα τους, δηλαδή το γάλα, το κρέας, τα αυγά, το μαλλί, το δέρμα, ή για να τους βοηθούν στις αγροτικές δουλειές. Στην εποχή μας όλο και λιγότερα ζώα χρησιμοποιούνται για τις αγροτικές δουλειές. Τα αγροτικά αυτοκίνητα, τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για τις δουλειές αυτές. Όμως υπάρχουν και ζώα όπως, ο σκύλος και η γάτα, που ζουν μαζί μας στο σπίτι, επειδή μας προσφέρουν ασφάλεια και συντροφιά». (Μελέτη Γ΄τάξης, κεφ. 6, ενότητα 4). Δεν γίνεται κάποια αναφορά στην υπερκατανάλωση κρέατος και στη σχέση της με την κλιματική αλλαγή ή στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν καλλιεργείται με τις προτεινόμενες δραστηριότητες η κριτική ματιά των παιδιών σε σχέση με τη εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο. Δεν γίνεται καμιά αναφορά στη νομοθεσία σε σχέση με τα ζώα και στη διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων. Επίσης τα περιεχόμενα περιορίζονται στην προσφορά γνώσεων και δεν παρακινούν για δράση που θα καλλιεργήσει δεξιότητες προστασίας των ζώων και στην οικοδόμηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη.

Η έλλειψη κριτικής οπτικής στα βιβλία σε σχέση με τα ζώα και τα λανθασμένα μηνύματα που μεταδίδουν στα παιδιά, αναδεικνύεται έντονα στο τετράδιο εργασιών της Ιστορίας της Γ΄ τάξης του Δημοτικού στη σελ. 20, όπου υπάρχει η παρακάτω δραστηριότητα σε σχέση με έθιμο θυσίας ζώου. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται σαν να είναι φυσικό το γεγονός ότι το ζώο στην ουσία κακοποιείται, διαπομπεύεται στο όνομα ενός ξεπερασμένου εθίμου. Παρόμοιες εικόνες όμως, χωρίς την κατάλληλη κριτική στο βιβλίο και από τον εκπαιδευτικό μεταφέρουν λάθος μηνύματα στα παιδιά σε σχέση με τα ζώα. Τέτοιου είδους αναφορές δεν επιτρέπεται να υπάρχουν, αλλά ακόμα και αν αναφέρονται παρόμοια έθιμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μία σύγχρονη κριτική ματιά, που θα βοηθήσει τα παιδιά να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές σε στάσεις και συμπεριφορές.

Με τις παραπάνω ενδεικτικές αναφορές επιδιώκουμε να σας μεταφέρουμε την ανάγκη ανανέωσης της οπτικής σε σχέση με τα ζώα στα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και στα νέα εγχειρίδια.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

1. Να δημιουργηθεί επιστημονική ομάδα, η οποία εθελοντικά θα συνεργάζεται με τις ομάδες εποπτών και εκπονητών των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, προκειμένου να προσφέρει συμβουλές σε σχέση με τους στόχους της φιλοζωικής εκπαίδευσης.

2. Τα νέα προγράμματα σπουδών να περιλαμβάνουν σχετικές ενότητες, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεματική προσέγγιση της φιλοζωίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, η Νεοελληνική Λογοτεχνία σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, η Πολιτική Παιδεία σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, τα Θρησκευτικά σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, η Φιλοσοφία στη Β΄ Λυκείου, τα Αγγλικά σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθήματα όπως Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Θρησκευτικά, Καλλιτεχνικά κ.α. Το θέμα της φιλοζωίας όπως και όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης για την Αειφορία είναι διαθεματικά και πρέπει να εμπλουτίσουν και να υποστηρίξουν τους διδακτικούς στόχους των γνωστικών αντικειμένων.

3. Την εισαγωγή στην διδακτέα ύλη αποσπασμάτων από βιβλία φιλοζωικής θεματολογίας, τόσο  στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την παρότρυνση της διδασκαλίας τους, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο ενώ υπάρχουν σχετικά αποσπάσματα στα σχολικά εγχειρίδια να μην διδάσκονται.

4. Με τη γενίκευση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Πλατφόρμας 21+ σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα γυμνάσια σας προτείνουμε, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή στήριξη στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με τη διεξαγωγή σχετικών σεμιναρίων εργαστηρίων.

Κυρία Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε του ΙΕΠ

Θεωρούμε ότι θα έχουμε τη στήριξη και τη βοήθειά σας και σας καλούμε με την ευκαιρία ανανέωσης των αναλυτικών προγραμμάτων να πάρει σάρκα και οστά η πρότασή μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

  • Tweet
  • Email
Πρόταση Συνεργασίας της ΠΦΠΟ με τον Δήμο ΚύθνουPrevious PostΕπιστολή της ΠΦΠΟ προς τον δήμαρχο Αράχωβας-Διστόμου-Αντίκυρας σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώωνNext Post

More posts

Επιστολή της ΠΦΠΟ στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula vd Leyen για το θέμα των κακοποιήσεων των ζώων στην Ελλάδα Letter to the President of the European Commission Ursula von der Leyen about the reports of heinous animal abuse in Greece
Επιστολή της ΠΦΠΟ στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula vd Leyen για το θέμα των κακοποιήσεων των ζώων στην Ελλάδα Letter to the President of the European Commission Ursula von der Leyen about the reports of heinous animal abuse in Greece
Από τη διαμαρτυρία στο ΥΠΑΑΤ κατά των βιοτεχνιών και εκτροφείων γούνας στη χώρα μας. From the protest to Ministry of Development against fur industry and fur animals breeding kennels in Greece
Δελτίο Τύπου φιλοζωικών φορέων: Για την αυριανή  ψήφιση στη Βουλή του κακουργήματος ως ποινή για τις  ειδεχθείς  κακοποιήσεις ζώων
Δελτίο Τύπου φιλοζωικών φορέων: Για την αυριανή ψήφιση στη Βουλή του κακουργήματος ως ποινή για τις ειδεχθείς κακοποιήσεις ζώων

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Βιγκανισμός: Στάση ζωής
  • Βίντεο
  • Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις
  • Ειδήσεις
  • Επιστολές
  • Ημερίδες
  • Καμπάνιες
  • Κείμενα
  • ΜΜΕ
  • Νομοθεσία
  • Περιβαλλοντικα Νεα
  • Συγκάτοικοι
  • Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου
  • Συνεργασίες
  • Σχολικά Προγράμματα
  • Φιλοζωικά Νέα
  • Χωρίς Κατηγορία

Δείτε Επίσης

  • Δημοτικά Κτηνιατρεία
  • Συμβιώνω με τα ζώα
  • Συγκάτοικοι

———————

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Περί

  • Η Ομοσπονδία μας
  • Το προφίλ της ΠΦΠΟ
  • Θεμελιώδεις Αρχές
  • Τα σωματεία μας
  • Επικοινωνία

Newsletter

Κάνε τώρα εγγραφή και μάθε πρώτος τα νέα και τις δράσεις της μεγάλης φιλοζωικής μας κοινότητας! Με την εγγραφή σου αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων.

Ελληνικά Αγγλικά
Απενεργοποιημένο! Για να ενεργοποιηθεί, τσεκάρετε το πεδίο αποδοχής.
Copyright © 2020 Π.Φ.Π.Ο. Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. All Rights Reserved.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

loading Άκυρο
Δεν ήταν δυνατή η αποστολή της δημοσίευσης - ελέγξτε την διεύθυνση email!
Ο έλεγχος του email απέτυχε, παρακαλώ προσπαθήστε ξανά
Το ιστολόγιο σας δεν μπορεί να κοινοποιεί δημοσιεύσεις μέσω email.