Προς : την Διοίκηση της Εταιρείας Blue Star Ferries
Θέμα: Υψηλές θερμοκρασίες για έμβια όντα που μεταφέρετε στο γκαράζ του πλοίου προς Χίο
Αξιότιμοι κύριοι ,
Ενημερωθήκαμε ως Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία από δημοσίευμα στο fb
https://www.facebook.com/denise.matthaiou/posts/1246222095832560
ότι κατά το δρομολόγιο από Πειραιά προς Χίο μεταφέρατε ιδιόκτητα κατοικίδια στο γκαράζ του πλοίου, ενώ οι θερμοκρασίες ως γνωστό ήταν ακραίες.
Σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τα κατοικίδια αυτά είχαν ένα επιπλέον λόγο να μην μεταφερθούν στο γκαράζ διότι ήταν κοντόρυγχα, μακρύτριχα, που η έκθεση τους σε συνθήκες καύσωνα και αποπνικτικές από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο από θερμοπληξία.
Ζητάμε, η πολιτική της Εταιρίας σας να απαγορεύσει γενικότερα την μεταφορά ζώων στα γκαράζ των πλοίων, πολύ δε περισσότερο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και το χειμώνα και το καλοκαίρι, ανεξάρτητα από το αν ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν έχει αντίρρηση να μεταφερθεί στο γκαράζ.
Σε αυτό συνηγορεί και η εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, που εμμέσως πλην σαφώς απαγορεύει την παραμονή των ζώων στα γκαράζ του πλοίου. Πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και θα λέγαμε, ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση ειδικού κλιματισμού στους χώρους, που παραμένουν τα κατοικίδια και ιδίως όταν τα ταξίδια είναι πολύωρα.
Οι νόμοι 4039/12, 4235/14 και 4745/20 αυστηροποιούν το νομικό status για τα ζώα προβλέποντας μεγάλες ποινές και διοικητικά πρόστιμα.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και ενημέρωσή μας
Με εκτίμηση
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Εξάλλου σχετική εγκύκλιο – και μάλιστα εξαιρετικά επείγουσα – για την προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες εξέδωσε και η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Προστασίας των ζώων, φαρμάκων και κτηνιατρικών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ.
ΣΧΕΤ: 1) Η αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας»
2) Η αρ. πρωτ. 1067/132277/19.5.2021 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας με θέμα: «Προστασία κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων τους θερινούς μήνες»
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ευζωία των ιπποειδών εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων αλλά και τα έγγραφα της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με:
α) τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ίππων, όνων και ημιόνων ελαφριάς έλξης και φόρτου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικροκαλλιεργητών και των μικρομεταφορών) σε νησιωτικές περιοχές της Χώρας εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.
β) τις συνθήκες μεταφοράς ζώων στα επιβατηγά και φορτηγά πλοία εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο, και κατόπιν των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών, που επικρατούν πλέον στη Χώρα μας, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη σημαντική θερμική καταπόνηση που υφίστανται τα ζώα εργασίας αλλά και τα μεταφερόμενα ζώα στα επιβατηγά πλοία.
Εφεξής, λοιπόν, και για τις ημέρες του έτους, στις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες υψηλότερες των 35ₒC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα μεταφέρονται και δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα κατά τις ώρες 13:00 – 17:00. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στο υπ. αρ. 1) σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας μας.
Επίσης σε συνέχεια του αρ. 2) σχετικού εγγράφου μας αλλά και σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 όπως ισχύει (Α’ 15) η μεταφορά ζώντων ζώων γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες είτε σε κλωβούς των πλοίων είτε εντός κλιματιζόμενων οδικών μεταφορικών μέσων σε επιβατηγά αλλά και φορτηγά πλοία Ro Ro.
Βάσει των ανωτέρω, παρακαλούνται οι αρμόδιες αρχές για την εντατικοποίηση των σχετικών επιθεωρήσεων και την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 1197/81 (Α’ 240), όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. 4745/2020 (Α’ 214). Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση κακοποίησης ζώων εργασίας ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του Νόμου 4039/2012 (Α’ 15), όπως ισχύει με την υποχρέωση επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.