Αξιότιμε κ Δήμαρχε,
Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία με 70 σωματεία στα μέλη της και πλούσια δράση και επιτυχίες.
Η σελίδα μας: https://pfpo.gr/
Λαμβάνουμε συχνά καταγγελίες για εξαθλιωμένα, άρρωστα, παρατημένα στην τύχη τους ζώα στον δήμο σας καθώς και για πλήρη ανεπάρκεια δράσης σας στα θέματα των αδέσποτων . Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν.
Δεν μπορεί το 2021 να ζει ο οποιοσδήποτε στον δρόμο, είτε άνθρωπος είτε ζώο, να στερείται βασικών δικαιωμάτων όπως η τροφή και η περίθαλψη. Είναι αδιανόητο.
Την ευθύνη για τα αδέσποτα έχουν οι Δήμοι. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι τα μέσα των δήμων είναι πλέον περιορισμένα, όμως η ανθρωπιά σε συνδυασμό με το ειλικρινές ενδιαφέρον και την σύμπραξη με τους εθελοντές μπορούν να κάνουν θαύματα. Από προσωπική εμπειρία μπορούμε να σας πούμε ότι οι καμπάνιες μας και τα προγράμματα των σχολείων έχουν αλλάξει πολλά και έχουν ευαισθητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες. Δεν αρκούμε όμως εμείς οι εθελοντές.
Οι εθελοντές είναι μια άλλη τραγική πλευρά αυτής της ιστορίας με τα εκατομμύρια αδέσποτα της χώρας μας καθώς έχουν φορτωθεί όλο το πρόβλημα στις πλάτες τους με την πολιτεία να είναι απούσα. Τα έξοδα είναι τεράστια και η καθημερινή ταλαιπωρία επίσης με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ψυχική κατάρρευση. Δεν είναι δυνατόν τις ευθύνες του κράτους να τις αναλαμβάνουν οι πολίτες.
Η ΠΦΠΟ έχει μελετημένες, ρεαλιστικές προτάσεις για ανακούφιση του προβλήματος. Σας προσκαλούμε σε μια διαδικτυακή συζήτηση, ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.
Συνημμένα μερικές από τις προτάσεις μας, όπως αποτυπώθηκαν σε κοινό ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε και της Ομοσπονδίας μας το 2016.
Αναμένοντας την απάντησή σας ,σας ευχόμαστε μια καλή νέα χρονιά.
Mε εκτίμηση
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Συναποφασίζεται να προταθεί να επικεντρωθούν οι Δήμοι στα παρακάτω 7 μεσοπρόθεσμα μέτρα που η υλοποίησή τους θα συμβάλλει στον δραστικό περιορισμό των αδέσποτων χωρίς να τους επιβαρύνει ιδιαίτερα οικονομικά.
1. Συνεχής συνεργασία τους Δημοτικών Αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα ελεγκτικά όργανα για συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους των ιδιοκτητών –κηδεμόνων ζώων συντροφιάς, για την σήμανση –τσιπ- και την καταγραφή – τονίζουμε τη λέξη καταγραφή -αυτού στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να περιοριστεί δραστικά η εγκατάλειψη.
2. Συνεχής συνεργασία τους με τα παραπάνω ελεγκτικά όργανα για συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο των κηδεμόνων -ιδιοκτητών που το κατοικίδιό τους έχει γεννήσει, για την πορεία και την τύχη των κουταβιών, όπως ορίζει η ίδια νομοθεσία.
3. Λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε δήμο για την καταγραφή , πέραν των αδέσποτων , των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς , ως ο νόμος ορίζει , και συνεχής ενημέρωση των δημοτών για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν το κατοικίδιο /α τους και κάθε μεταβολή των στοιχείων αυτού/ων στον οικείο Δήμο. Θέσπιση αυστηρών προστίμων για τα αδήλωτα ζώα συντροφιάς και τη μη τήρηση υγειονομικών κανόνων.
4. Συνέχιση των στειρώσεων των ήδη αδέσποτων ζώων , όχι όμως αποσπασματικά και χωρίς πρόγραμμα αλλά στοχευμένα και συστηματικά . Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξήσει τα κονδύλια προς τους Δήμους , οι οποίοι όμως παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζουν ικανά ποσά στον ετήσιο προϋπολογισμό τους για ένα θέμα , όπως είναι ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων , με πολλές διαστάσεις και παραμέτρους , κοινωνικές , πολιτιστικές , ηθικές κλπ. Πολλοί Δήμοι έχουν εισάγει με επιτυχία την είσπραξη του ποσού των 0,50 λεπτών μέσω του λογαριασμού του νερού , εξασφαλίζοντας έτσι τα κονδύλια για την διαχείριση των αδέσποτων. Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση , οι Δήμοι μπορούν επίσης να εξασφαλίζουν από την είσπραξη των διοικητικών προστίμων του νόμου 4039/12 και της τροποποίησής του. Να προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ επαρκές ποσό που θα καλύψει το προγραμματισμό δημιουργίας δημοτικών κτηνιατρείων ή δημοτικών ή διαδημοτικών κλινικών , όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται χρήζοντα βοήθειας αδέσποτα ζώα καθώς και τον αναγκαίο εξοπλισμό σε επίπεδο Δήμου ή σε διαδημοτικό επίπεδο.
5.Όλοι οι Δήμοι πρέπει να κάνουν χρήση του ευεργετικού θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων Ελλήνων και ξένων , που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, αλλά και των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών μέσα από προγραμματικές συμβάσεις.
6.Η συνεχής ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών στα σχολεία, οι διάφορες εκδηλώσεις, οι γιορτές με τα ζώα, πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης των Δημάρχων, για να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί μια παιδεία και αντίληψη στη κοινωνία που θα εγγυάται στο διηνεκές την ορθή αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς και όχι μόνο αυτών.
7.Η δημιουργία δημοτικού ή διαδημοτικού κτηνιατρείου ή ακόμη καλύτερα δημοτικής ή διαδημοτικής κτηνιατρικής κλινικής , που θα περιλαμβάνει και χώρους για την περίθαλψη ζώων και για άλλα έκτακτα περιστατικά , απαιτεί μικρό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας τους έναντι του κυνοκομείου , που η δημιουργία και η λειτουργία του σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές απαιτεί δυσβάσταχτα για τους Δήμους κόστη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χιλιάδες ευρώ . Τέλος τονίζεται , ότι οι Δήμοι θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία για την προστασία των ζώων ιδιαίτερα στο σκέλος της λειτουργίας της 5μελούς επιτροπής , να συνεργάζονται αρμονικά με τα φιλοζωικά σωματεία και να καλλιεργούν πνεύμα σεβασμού προς τα ζώα στους δημότες τους.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Γεώργιος Πατούλης
Η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη