Κύριε Δήμαρχε,
Η Ομοσπονδία μας, η μεγαλύτερη της χώρας με 55 συλλόγους μέλη, θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου σας σε σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην περιοχή σας.
Θεωρούμε ότι πρώτο μέλημα του Δήμου σας θα πρέπει να είναι η συνεχής ενημέρωση των δημοτών σας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδιά τους μιας και είναι πια παγκοίνως γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι πρώην δεσποζόμενα τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε έχουν γεννήσει και τα νεογέννητα κουτάβια και γατιά πετάγονται παντού και όσα επιβιώσουν γίνονται πλέον και αυτά αδέσποτα.
Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά καθώς και η συνεργασία του Δήμου σας με τις Αστυνομικές Αρχές στα πλαίσια της εφανδεικτικά παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. (παραθέτουμε link για την Καλαμάτα).
Πληροφορούμαστε, ότι οι συνθήκες στο δημοτικό κυνοκομείο είναι εξαιρετικά κακές και το κυνοκομείο λειτουργεί σε συνθήκες μη νομιμότητας.
Η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου (παραθέτουμε το link της πρότασής μας από το site μας) είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται και στην ουσία του θέματος αλλά και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες καθότι είναι μια πρόταση με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος.
Αντίθετα το δημοτικό κυνοκομείο με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να είναι νόμιμο, απαιτεί κόστος άνω των 400.000€. (Προεδρικό Διάταγμα 463/1978/Α96 19780614 για τις προϋποθέσεις του νοσοκομείου /ν.604/1977/ Α16319770613)
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου, το οποίο είναι απολύτως νόμιμο, κόστισε πριν 12 χρόνια 450.000 ευρώ, έχει 80 θέσεις και βέβαια τα ζώα παραμένουν εκεί μόνο για μια βδομάδα μέχρι να ιαθούν από την στείρωση και στην συνέχεια εφ όσον δεν υιοθετηθούν επαναφέρονται στο οικείο περιβάλλον τους, εντός πόλεως, όπως φυσικά ορίζει η νομοθεσία.
Το μηνιαίο κόστος συντήρησης ενός κυνοκομείου με ελάχιστες θέσεις ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ (μισθοί, τροφές, φάρμακα, κτηνίατρος, ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κλπ) κόστος μη επιτρεπτό στην Ελλάδα της συνεχούς κρίσης.
Χώροι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς και τις ελάχιστες συνθήκες ευζωίας των ζώων εκεί είναι παράνομοι και οι ποινές και τα πρόστιμα που ορίζονται πολύ υψηλά.
Χώροι με μια περίφραξη και τριτοκοσμικές συνθήκες δεν συνάδουν με την έννοια του πολιτισμού και της φιλοζωίας, αλλά και του θετικού οικονομικού αντίκτυπου λόγω τουρισμού.
Δυστυχώς στην χώρα μας τα δημοτικά κυνοκομεία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταλήξει σε Νταχάου και αποθήκες ψυχών
Επιπλέον θα τονίσουμε την πλάνη που υπάρχει στην κοινή γνώμη, η οποία θεωρεί οτι το δημοτικό κυνοκομείο είναι χώρος, όπου παραμένουν συνέχεια τα ζώα εκεί.
Βεβαίως αυτό δεν είναι έτσι καθότι η νομοθεσία μας είναι σαφής.
Στο δημοτικό κυνοκομείο τα ζώα παραμένουν προσωρινά μέχρι να στειρωθούν ή να τους γίνει η όποια περίθαλψη απαιτείται και στην συνέχεια είτε υιοθετούνται είτε επαναφέρονται στον σημείο, όπου ζούσαν με κάθε δυνατή πρόνοια για την ευζωία τους από τον Δήμο και τις φιλοζωικές συλλογικότητες της πόλης. Η θέσπιση του ν.4039/12, όπως ισχύει σήμερα μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 46 του ν.4235/14 αποσκοπεί στην δημιουργία ενός νέου, φιλικού και προστατευτικού θεσμικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις περί ευζωίας, προστασίας και καλής μεταχείρισης των ζώων και θα βασίζεται στην θεμελιώδη αρχή του σεβασμού προς αυτά.
Ειδικά ως προς τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, σε καμιά περίπτωση ο νομοθέτης δεν αποβλέπει στην «τιμωρία» τους και την ενοχοποίησή τους, καθώς για την κατάστασή τους ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι κάτοχοι και οι ιδιοκτήτες τους, αλλά στην αρμονική συμβίωσή τους με τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 9. τον ν.4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του ν.4236/2014, τα περισυλλεγέντα αδέσποτα ζώα (σκύλοι), μετά την διαχείρισή τους (εμβολιασμός, στείρωση) από τους Δήμους και εφόσον είναι υγιή, αν δεν υιοθετηθούν επανεντάσσονται άμεσα στο ΟΙΚΕΙΟ τους περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου από όπου περισυλλέγησαν –πλην των περιοχών που ρητά εξαιρεί ο νόμος-, υπό την από κοινού ευθύνη και φροντίδα του Δήμου και των συνεργαζόμενων με αυτόν φιλοζωικών σωματείων.
Η έννοια του οικείου περιβάλλοντος είναι προφανής και αυτοπροσδιοριζόμενη ήτοι εννοείται το γνωστό, το γνώριμο περιβάλλον όπου ζούσε μέχρι την περισυλλογή του το αδέσποτο ζώο και όχι σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες περιοχές, χωρίς επίβλεψη και φροντίδα, γεγονός που συνιστά αφενός σαφή παραβίαση των διατάξεων του νόμου και αφετέρου ενέχουν εκτός των άλλων και ποινικές ευθύνες λόγω της εγκατάλειψης των ζώων και λόγω παράβασης καθήκοντος…
Κύριε Δήμαρχε
Πληροφορούμαστε ότι έχετε επιβάλλει περιορισμό τροφής στα ζώα που φιλοξενούνται στο «κυνοκομείο» σας.
Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να τρώει ένα ζώο είναι γραμμένη πάνω στο σάκκο. Όμως αυτό αφορά όταν τα ζώα είναι μόνα τους σε ένα κλουβί. Όταν τα ζώα είναι πολλά μαζί, όσο και αν είναι περίπου ίδιας ηλικίας και κατατομής, αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει. Άλλα ζώα είναι περισσότερο δραστήρια, άλλα πιο αδύναμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα κάποια να τρώνε περισσότερο και κάποια άλλα να τρώνε ελάχιστα εως καθόλου. Η ποσότητα της τροφής λοιπόν πρέπει να είναι τέτοια ώστε κανένα ζώο να μην κινδυνεύει από έλλειψη τροφής, άλλως μπορεί να κατηγορηθείτε για βασανισμό ζώου και κακοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις περί παθητικής κακοποίησης.
Επιβάλλεται επομένως να αναπροσαρμόσετε την πολιτική σας σε σχέση με την ποσότητα σίτισης των ζώων καθότι η σωστή σίτιση των ζώων άπτεται της ευζωίας τους.
Στόχος του φιλοζωικού κινήματος είναι η μη δημιουργία νέων αδέσποτων με τις δράσεις που ανωτέρω αναφέραμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχετε την αμέριστη βοήθειά μας τόσο σαν συλλογικό δευτεροβάθμιο όργανο όσο και μέσω των εκπροσώπων μας στη όμορφη πόλη σας, οι οποίοι και θα σας επισκεφθούν για να συζητήσετε με λεπτομέρεια τα παραπάνω συνοπτικά αναπτυχθέντα
Είμαστε δίπλα σας σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα αποσκοπεί στην αλλαγή του τοπίου και όχι στο κουκούλωμα του φαινομένου αδέσποτα ζώα.
Η άγνοια συγχωρείται αλλά η μετά γνώσεως πράξεις μας ενάντια στα ζώα δε συνιστούν φιλοζωία αλλά εγκληματική συμπεριφορά εν ονόματι της φιλοζωίας.
Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε με τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.
Επισυνάπτουμε σχετικό ερωτηματολόγιο και παρακαλούμε θερμά για την απάντησή του.
Ευχαριστούμε.
Με εκτίμηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (55 Σωματεία)
και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων