Η ΠΦΠΟ συμμετείχε στη διαβούλευση σχετικά με την πρόταση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Καστοριά για κατάργηση των εκτροφείων -κολαστήριων για τα γουνοφόρα ζώα.
ΕΔΩ η διαβούλευση https://ypen.gov.gr/diavouleusi/forums/topic/kefalaio-5-19/
Και η συμβολή της ΠΦΠΟ:
Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, συμφωνεί με τις προτάσεις αυτής της Ειδικής Περιβαλλοντικής μελέτης και θεωρεί επιτακτική ανάγκη το οριστικό τέλος της γούνας.
Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως 14 κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη απαγορεύσει την εκτροφή γούνας, ενώ το Δεκέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε επίσημη απάντηση στο Fur Free Europe και ζητείται η απαγόρευση της εκτροφής γούνας και η πώληση προϊόντων εκτροφής γούνας στην ευρωπαϊκή αγορά. Το οριστικό τέλος της γούνας έχει δρομολογηθεί έτσι κι αλλιώς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα άλλωστε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/58/EC η εκτροφή μινκ και αλεπούδων για τη γούνα τους πρέπει να απαγορευτεί: «Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται εκτός εάν μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι μπορεί να εκτρέφεται χωρίς επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του με βάση τον γενότυπο ή φαινότυπό του». Επίσης, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα γουνοφόρα ζώα: «Κανένα ζώο δεν πρέπει να εκτρέφεται για τη γούνα του εάν α) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της συγκεκριμένης σύστασης ή β) εάν το ζώο ανήκει σε είδος του οποίου τα μέλη δε μπορούν να προσαρμοστούν στην αιχμαλωσία χωρίς προβλήματα ευζωίας…». Ως εκ τούτου, η εκτροφή γούνας εξ’ ορισμού συνιστά μόνο απειλή για την ευζωία των ζώων.
Οι λόγοι για το δυνατό αίτημα άμεσης κατάργησης, εκτείνονται σε 3 διαστάσεις και έχουν επανειλημμένα αναλυθεί από ειδικούς επιστήμονες ανά αντικείμενο και είναι :
H Mη ευζωία, η καταφανής βάναυση κακοποίηση άγριων ζώων που αιχμαλωτίζονται σε κλουβιά μέχρι το θάνατό τους, για να γίνουν προϊόντα πολυτελείας. Κατ’ ελάχιστο, το γεγονός ότι δαγκώνουν και τρώνε ακόμα και τις σάρκες τους και αυτοτραυματίζονται σε μεγάλο βαθμό λόγω του εγκλεισμού τους, αντιβαίνει κατάφωρα στους κανόνες της Ε/Ε περί ευζωίας, αλλά σε βασικές Αρχές Ηθικής και προκαλεί την κατακραυγή της σύγχρονης κοινωνίας. Η αχρείαστη βαρβαρότητα στην οποία αποδεδειγμένα υπόκεινται άγρια ζώα για να πάρουν τη γούνα τους καταδικάζεται από την κοινωνία των πολιτών.
Η αποδεδειγμένη κατόπιν πολυάριθμων επιστημονικών μελετών προκλητική και επικίνδυνη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της εκτροφής γουνοφόρων, καθώς και του υπεδάφους, και πρόκληση καταστροφών του οικοσυστήματος . Υπενθυμίζουμε το «μυστικό που καίει» πως στο Δισπηλιό οι κάτοικοι για αρκετά χρόνια έπιναν μολυσμένο νερό!
Τα πολυάριθμα και υψηλά πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί για περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων και μόλυνσης του υπεδάφους αποδεικνύουν την όλη καταστροφή και επικινδυνότητα.
Αλλά και ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις γουνοδερμάτων είναι διαρκής ως έχει τεκμηριωθεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες.
Να υπενθυμίσουμε ότι πολλά κρούσματα COVID-19 συνδέθηκαν με μολύνσεις SARS-CoV-2 από μινκ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η EFSA όρισαν ότι το μινκ μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή του SARS-CoV-2.
Τέλος αναφορικά με την οικονομική διάσταση, θεωρείται απαράδεκτο πλέον να δίνονται ενισχύσεις για μια πεθαμένη παγκοσμίως βιομηχανία. Η χώρα μας πρέπει να περάσει στην πρόοδο δημιουργώντας προϋποθέσεις μετάβασης και ανάπτυξης των περιοχών που στηρίζονται σε τέτοιες οικονομικές μονάδες, διότι είναι δεδομένο πως θα μας προλάβουν κανονισμοί και αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης και τότε η χώρα θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα όντας απροετοίμαστη.
Εν κατακλείδι,
Η παρούσα Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη θεωρούμε πως πρέπει να σταθεί οδηγός !
Να σταματήσουν άμεσα οι κρατικές ενισχύσεις που εκθέτουν τη χώρα μας για την οπισθοδρόμησή της και προκαλούν τη δημόσια κατακραυγή.
Να σταματήσει η επαναλαμβανόμενη «νεκρανάσταση» επιχειρήσεων και εν γένει οικονομικών μονάδων, που το τέλος τους είναι προδιαγεγραμμένο καθώς οι κοινωνίες προχωρούν σε μια ηθικότερη, φιλική στα ζώα και το περιβάλλον και αποδοτικότερη οικονομικά διαχείριση των πόρων τους, με παραγωγικές οικονομικές μονάδες όπως αναφέρονται και στη Μελέτη .
Να ανασταλεί κάθε άδεια ίδρυσης νέων εκτροφείων, και να οριστεί ημερομηνία οριστικής λήξης εκτροφής της γούνας στη χώρα μας.
Είναι όσα ζητούν η ΠΦΠΟ και οι πολίτες αυτής της χώρας, όπως έχουν άλλωστε σαφέστατα απεικονιστεί σε ανάλογη δημοσκόπηση.