Στα πλαίσια της προσπάθειας της Ομοσπονδίας για επαφές, συζητήσεις, βοήθεια στους Δήμους της χώρας αναφορικά με τα ζητήματα αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και αφού επικοινώνησε μαζί μας ο τοπικός φιλοζωικός σύλλογος η “Προστασία δύστυχων αδέσποτων” έγινε στις 24 /03/21συνάντηση της συνεργάτη της ΠΦΠΟ σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης Φαίης Κομμά με την Αντιδήμαρχο Καλλιθέας Άννα Γιαννάκου-Πάσχου και την πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου Γεωργία Μαργαριτίδη.
Θέμα στης συζήτησης το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς και κυρίως η ορθή διαχείριση των κονδυλίων που διαθέτει ο Δήμος για στειρώσεις/περίθαλψη μεγάλος μέρος των οποίων διατίθεται δυστυχώς αντί για στειρώσεις και περίθαλψη των αδέσποτων σε πληρωμή ξενώνων φύλαξης ζώων, τα οποία αφαιρούνται με εισαγγελική παραγγελία λόγω κακοποίησης, όπου παραμένουν για πολλούς μήνες ή και χρόνια με αποτέλεσμα την περαιτέρω και χειρότερη πολλές φορές κακοποίηση των ζώων αυτών λόγω του χρόνιου εγκλεισμού των.
Γεγονός ανεπίτρεπτο για την ψυχολογία και την ευζωία των αφαιρούμενων ζώων και ένα τεράστιο θέμα που έγινε πια ο κανόνας και θα πρέπει να απασχολήσει νομοθετικά την Πολιτεία αλλά και τον Άρειο Πάγο ενώ οι Δήμοι και οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην ενημέρωση και συμμόρφωση του κηδεμόνα του ζώου με διάλογο, έντυπο υλικό, ενστάλαξη ενσυναίσθησης και όχι με την αφαίρεση για “ψύλλου πήδημα”.
Τα προγράμματα στείρωσης είναι ζωτικά για όλους τους Δήμους της χώρας αφού μόνο με αυτά μπορούμε να ελέγξουμε τον υπερπληθυσμό, ειδικά στον αστικό ιστό και σε ένα Δήμο όπως η Καλλιθέα που δεν διαθέτει χώρους για να ζήσουν με ασφάλεια τα αδέσποτα (δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας).
Στον Δήμο έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες και οι στειρώσεις γατο-αποικιών σε Σιβιτανίδειο, Χαροκόπειο, Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο κοιμητήριο του Δήμου βρίσκονται σε εξέλιξη. ενώ ο Δήμος αξίζει συγχαρητηρίων γι’ αυτό . Σας αξίζουν πολλά μπράβο.
Τέλος συζητήθηκε το θέμα του σκύλου Ορφέα (ντόμπερμαν) το οποίο ύστερα από οριστική αφαίρεση επιτέλους υιοθετήθηκε.
Η ΠΦΠΟ ψάχνοντας πάντα την ουσία δεν στέκεται στο ποιος υιοθέτησε το ζώο αλλά στο γεγονός ότι ο Ορφέας μετά τα δεινά του είναι ήρεμος, η υγεία του καλυτερεύει και είναι πια ευτυχισμένος ενώ η υιοθεσία του έγινε σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, όπως αναγνωρίζεται από όλους.
Οποιαδήποτε προσπάθεια διατάραξης της ευζωίας πλέον και της ηρεμίας του ζώου θα μας βρει ενεργά αντίθετους και καλούμε τον Δήμο να δώσει οριστικά ένα τέλος στο θέμα αυτό.
Επισημαίνουμε πως προσπάθειες αλλοίωσης των δεδομένων, που βρίσκονται στην βάση που διατηρεί το ΥΠΑΑΤ είναι μη σύννομη και επέχει κυρώσεις.
Τέλος αλλά σημαντικό καλούμε τον Δήμο να μην προχωρήσει στην αλλαγή της σύνθεσης των εκπροσώπων των φιλοζωικών συλλόγων στην 5μελή επιτροπή με “μεταγραφή ” από όμορο Δήμο.
Τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί δεν λύνονται με διοικητικές αποφάσεις ελέω εξουσίας αλλά με διάλογο, αναγνώριση των λαθών και από τα δύο μέρη ,κατανόηση και αλληλοσύμπραξη .
Είμαστε δε σίγουροι γνωρίζοντας την επί σειρά ετών εξαιρετική Αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα, ότι θα επικρατήσει η λογική και η συνεργασία με τον φιλοζωικό σύλλογο. Λάθη δεν κάνουν οι μη δρώντες και οι νεκροί .
Με χαρά μας ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον Δήμο και την Αντιδήμαρχο Καλλιθέας στην διαδικτυακή ημερίδα του Δήμου στις 4/4/2021 για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, όπου θα γίνει διάλογος πολιτών, εθελοντών και του Δήμου για θέματα που αφορούν τα αδέσποτα της Καλλιθέας.
Η ΠΦΠΟ θα είναι δίπλα στο Δήμο Καλλιθέας και σε κάθε Δήμο και εθελοντή που στόχο έχουν την ευζωία των πλασμάτων που δεν έχουν φωνή, προχωρούν μαζί, ο ένας για τον άλλον και μπορούν να διακρίνουν πως, όσα μας ενώνουν είναι πάντα περισσότερα.