Τα πρώτα του γενέθλια είχε χθες ο 4830/21 για τα ζώα συντροφιάς και ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλα.
Ούτε Μια Στείρωση το 2020,2021 και 2022 δε χρηματοδοτηθηκε από τη Πολιτεία.
Πριν από ένα χρόνο ψηφίστηκε ο νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, ένας νόμος στον οποίο το σύνολο σχεδόν του φιλοζωικού κόσμου αντέδρασε, άσκησε σφοδρή κριτική και κατήγγειλε ότι αποτελεί ένα πισωγύρισμα σε θέματα που είχαν ήδη κατακτηθεί όπως ο μη εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε κλουβιά και η απαγόρευση συμμετοχής ζώων σε θεάματα.
Πισωγύρισμα αποτελεί επίσης η δημιουργία κυνοκομείων στα βουνά, η κατάργηση του ουσιαστικού ρόλου των 5μελών των Δήμων που έγινε γνωμοδοτικός και η μεταφορά των αποφάσεων στις Εκτελεστικές Επιτροπές που αποτελούνται από Δήμαρχο και Αντιδημάρχους.
Πισωγύρισμα είναι η ανάθεση σε ιδιωτικούς φορείς δημόσιων αρμοδιοτήτων αφού οι εκτροφείς θα δίνουν άδεια σε εκτροφείς (!), η κατάργηση του κακουργήματος για τις εγκαταλείψεις ζώων αφού πλέον αφορά μόνο νεογέννητα ζώα, η κατάργηση ευεργετικών διατάξεων του προηγούμενου νόμου όσον αφορά τη μεταφορά των ζώων σε λεωφορεία και καράβια, η απαγόρευση της παραμονής των κατοικιδίων σε παραλίες αν δε το επιθυμεί ο καντινιέρης ή ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται τις παραλές, ατελείωτος ο κατάλογος των αρνητικών διατάξεων του νόμου αυτού, ο οποίος πρέπει να αποσυρθεί σχεδόν στο σύνολό του.
Ταυτόχρονα οι όποιες θετικές προβλέψεις του νόμου όπως η υποχρεωτική στείρωση ή το εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, έμειναν μισές, με παραθυράκια και εν τέλει …. αναβλήθηκαν με μεταγενέστερες τροπολογίες.
Τι απέμεινε από τις δήθεν φιλοζωικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που αρχικά και η ΠΦΠΟ είχε χαιρετίσει ελπίζοντας ότι ίσως κάτι άλλαζε στην απαράδεκτη κατάσταση για τα ζώα στη χώρα;
Xρησιμοποίηση ζώων σε περιφορές και θυσίες. Για πρώτη φορά, έγινε νόμιμα η περιφορά και η σφαγή του ταύρου στην Λέσβο, νομιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εεπίσης εκδηλώσεις με τη χρήση υποειδών σε διάφορες θρησκευτικές γιορτές.
Eπαναφορά σε σχέδιο νόμου των τελετουργικών σφαγών χωρίς αναισθησία σύμφωνα με ισραηλινά και μουσουλμανικά έθιμα. Τελικά μετά από θύελλα αντιδράσεων στις οποίες πρωτοστάτησε η ΠΦΠΟ υποχρεώθηκε να το αποσύρει αλλά θα το επαναφέρει αργότερα σαν αυτοτελή νόμο σύμφωνα με τοποθέτηση του κ. Κεδίκογλου.
Kαμία αλλαγή στη ρυθμιστική του 2022 για το κυνήγι παρά την τεκμηριωμένη πρόταση της ΠΦΠΟ, λες και κάηκε κάποια άλλη χώρα και όχι η δική μας.
Nομιμοποίηση για πρώτη φορά της αραβικής πρακτικής της ιερακοθηρίας, δηλαδή η νομιμοποίηση της χρήσης άγριων αρπακτικών για το κυνήγι άλλων άγριων ζώων , με το έωλο και ανιστόρητο επιχείρημα , ότι η ιεραοκθηρία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα .Ουδέν ψευδέτερο και προσχηματικό για αδαείς.
Κουρέλιασμα του νόμου 4830/21 με την περιφορά άγριων αρπακτικών – όχι μόνο γεράκια αλλά και αετοί και μπούφοι και κουκουβάγιες- σε εκθέσεις για κυνηγούς και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με κουκούλες στο κεφάλι. Πρόκειται για αρπακτικά πουλιά που έχουν εξαναγκαστεί με στέρηση ελευθερίας και τροφής να κυνηγούν και να δίνουν το θήραμά τους στον βασανιστή τους. Αετοί και γεράκια που χρησιμοποιούνται παράνομα σε επιδείξεις σε σχολεία, κατασκηνώσεις ακόμη και στο Βοτανικό Κήπο που εποπτεύεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (!).
Χιλιάδες παιδιά μαθαίνουν ότι τα ζώα ακόμη και αυτά που ανήκουν στην άγρια ζωή, είναι εργαλεία για να διασκεδάζουν οι άνθρωποι σκοτώνοντας άλλα ζώα.
Εξαγγέλλεται η παράνομη εκμετάλλευση των άμοιρων αετών για να «διασκεδάζουν» οι φίλαθλοι της ΑΕΚ και να ικανοποιείται η μεγαλομανία του Μελισανίδη.
Συστηματικά γίνεται εκμετάλλευση των αρπακτικών για να …αναχαιτίζουν τα drones των παπαράτσι σε εορτές και εκδηλώσεις πλουσίων. Περιφέρονται αετοί και γεράκια εξαναγκασμένα σε πλήρη υποταγή, σε γάμους, γλέντια, διαφημιστικά σποτ, βίντεο κλιπ και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς για να κερδοσκοπήσει και να κάνει επίδειξη ισχύος.
Κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των ιπποειδών (άλογα, γαϊδούρια, ημίονοι) ιδίως στα νησιά όπως στη Σαντορίνη, στην Ύδρα κλπ.
Κανένα μέτρο για την ευζωία των άλλων παραγωγικών ζώων.
Καμία προσπάθεια για την σταδιακή έστω κατάργηση της βασανιστικής εκτροφής και του άθλιου θανάτου των γουνοφόρων ζώων.
Συνέχιση της άθλιας βασανιστικής ζωής των άγριων ζώων και δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και άλλους ζωολογικούς κήπους της χώρας.
Τι έμεινε για τα ζώα συντροφιάς;
Για τρίτη συνεχή χρονιά οι Δήμοι δεν πήραν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για τροφές, κτηνιατρικές πράξεις και άλλα λειτουργικά έξοδα για τη διαχείριση των ζώων. Η κυβέρνηση εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ στον νόμο 4830/21 και τελικά το μετέτρεψε σε μια χρηματοδότηση για κατασκευή κυνοκομείων και αγορά εξοπλισμού.
Μετά από πολλές πιέσεις συμπεριέλαβε και κονδύλι για στειρώσεις, ωστόσο οι εγκρίσεις προχωράνε με τόσο αργούς ρυθμούς που μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν έχει πάρει τίποτε και ούτε υπάρχει ενημέρωση για το αν και πότε θα πάρουν.
Δηλαδή για το 2020, 2021 και 2022, ούτε καν οι στειρώσεις αδέσποτων δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία.
Η αστυνόμευση της κακοποίησης των ζώων και η δικαστική αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικές. Το μόνο που έγινε μέχρι σήμερα είναι η ίδρυση ενός γραφείου που θα μελετά το ζήτημα στα κεντρικά της ΕΛΑΣ.
Εντωμεταξύ η παθητική κακοποίηση είναι ο κανόνας για την πλειοψηφία των δεσποζόμενων σκύλων (σκυλιά δεμένα σε στάβλους, κοτέτσια, εξοχικές κατοικίες, κτήματα, αυλές σπιτιών, σκυλιά σε μπαλκόνια ή σε πολύ περιορισμένους χώρους, σκύλοι και γάτες χωρίς επαρκή τροφή και νερό, κυνηγόσκυλα κλεισμένα σε πολύ μικρά κουτιά αναρτημένα έξω από το πίσω μέρος του οχήματος εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες και κινδύνους κλπ). Η ενεργητική κακοποίηση, ο βασανισμός και η βίαιη θανάτωση συχνά με φόλες, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που ελάχιστες φορές γίνεται γνωστό και μόνο μετά από καταγγελίες, βίντεο και φωτογραφίες πολιτών.
Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, σπάνια βρίσκονται οι δράστες και όταν βρεθούν η τιμωρία τους είναι συνήθως συμβολική.
Στο μείζον θέμα της φιλοζωικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, της εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και της εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων αρχών (Δήμοι, Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Κτηνιατρικές υπηρεσίες), η Πολιτεία δεν έχει κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Αντίθετα η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες ΜΚΟ που ιδρύθηκαν ειδικά για να καλούν τους Δήμους σε εκπαίδευση -προπαγάνδα υπέρ του κυβερνητικού έργου και σε παροχή άλλων υπηρεσιών, με αμφίβολη αξιοπιστία και εγκυρότητα των παρεχόμενων «γνώσεων».
Με όλα τα παραπάνω τα κεντρικά αιτήματα του φιλοζωικού χώρου παραμένουν ακόμη χωρίς λύση:
Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Δημοτικών κτηνιατρείων για συνεχείς μαζικές στειρώσεις αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ των δεσποζόμενων μέχρις ότου να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων.
Συνεχή αστυνόμευση για τις κακοποιήσεις ζώων – ίδρυση Αστυνομίας ζώων με παρουσία σε όλα τα Αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Φιλοζωική ενημέρωση και εκπαίδευση με καμπάνιες, υποχρεωτικά μαθήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων Αρχών, στελεχών, εργαζομένων.
– Πλήρης απαγόρευση της χρήσης ζώων σε θεάματα οποιουδήποτε είδους και για οποιονδήποτε λόγο χωρίς εξαιρέσεις.
Απαγόρευση της ιερακοθηρίας μιας πρακτικής βασανισμού για τα ζώα και βλαπτικής για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.
Μετατροπή του Αττικού.Ζωολογικού Πάρκου και των άλλων ζωολογικών κήπων σε καταφύγια προστασίας, θεραπείας και επανένταξης της άγριας πανίδας της χώρας. Τα ζώα δεν είναι φυτά πάρκων και κήπων και η θέση τους δεν είναι να ζούνε μέσα σε κλουβιά για να τα βλέπουμε. Οι χιμπαντζήδες, τα τζάγκουαρ, οι τίγρεις και τα χιλιάδες άλλα εξωτικά ζώα δεν έχουν καμία δουλειά στα Σπάτα. Να γίνει συστηματική προσπάθεια να επιστρέψουν, όσο το δυνατόν περισσότερα, σε καταφύγια και κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής στο εξωτερικό .
Αλλαγή του απαρχαιωμένου νόμου περί θήρας.
-Συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή των ΥΠΕΣ- ΥΠΑΑΤ (όσον αφορά το καθαρό κτηνιατρικό κομμάτι) και Φιλοζωικών Ομοσπονδιών για την αλλαγή του 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς.
Συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Φιλοζωικών Οργανώσεων για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ευζωία όλων των άλλων ειδών οικόσιτων ζώων.
Το ποτήρι της αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει. Δεν ανεχόμαστε άλλο η χώρα μας να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κολαστήριο κάθε είδους ζώων. Απαιτούμε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και μηχανισμούς για την εφαρμογή του τώρα!
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία