Πρωθυπουργό της Ελλάδας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία
Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας
13/2/2014
Ένα πρωτοβάθμιο σωματείο σαν τον ΚΟΕ, όσα κυβερνητικά ερείσματα και γνωριμίες και να έχει, δε μπορεί και δεν πρέπει να παραπλανεί πια ούτε βουλευτές, ούτε άτομα παρά τω Πρωθυπουργώ, ούτε παράγοντες και παραγοντίσκους ούτε και την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.
Το να παρουσιάζονται δε ως οι μόνοι ειδήμονες καταντά πια γραφικό και δε δηλώνει τίποτα περισσότερο από πανικό, πανικό για την ευζωία της τσέπης τους.
Επίσης ισχυρίζονται τραυματισμό των ουρών των κυνηγόσκυλων κάτι που οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι το ποσοστό τραυματισμών είναι απειροελάχιστο, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα τους είναι, ότι η κίνηση της ουράς διώχνει τα θηράματα, που προλαβαίνουν να απομακρυνθούν, πριν ο κυνηγός προλάβει να τα σκοπεύσει.
Φιλόζωοι, νομικοί κύκλοι, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ε.Ε., υπουργοί, καθ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, μεγάλη μερίδα κτηνιάτρων όλοι κατά τον ΚΟΕ μη γνώστες.
Επιπλέον αναφέρουμε ότι:
Για την συμμετοχή σκύλων σε διάφορες εκθέσεις του ΚΟΕ, ο ιδιοκτήτης καταβάλει χρήματα στον διοργανωτή. Η μη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε αυτές τις εκθέσεις είναι αυτόματα ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ταμείο του ΚΟΕ, καθώς στην Ελλάδα τα περισσότερα κυνηγόσκυλα είναι ακρωτηριασμένα, αλλά και φυλές που παραδοσιακά ακρωτηριάζονται, όπως π.χ. doberman.
Τα δε ακρωτηριασμένα – παράνομα βέβαια – σκυλιά “μοσχοπουλούνται” ενώ αυτά με ουρά μένουν στα αζήτητα ή μειώνεται αισθητά η τιμή πώλησης.
Από το 1992 παρανομούν κόβοντας αυτιά και ουρές και οι φιλοζωικοί σύλλογοι δεν σταματούν να μαζεύουν ακρωτηριασμένα.
Αρκετά.
Ας το πάρουν απόφαση, ότι απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί ζώων και ας συνειδητοποιήσουν, ιδιοκτήτες, εκτροφείς και μερίδα κτηνιάτρων ότι πρέπει να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Αν θέλουν ας κόψουν τα δικά τους αυτιά για να μην προεξέχουν, μιας και ουρά δεν έχουν.
Γιατί αν προεξέχουν όλο και κάποιο ατύχημα μπορούν να πάθουν, ενώ αν τα κόψουν μειώνονται οι πιθανότητες να πάθουν ατύχημα.
Δεν αποτελεί ειρωνεία η φράση μας αυτή, τα δικά τους επιχειρήματα χρησιμοποιούμε, μήπως και αντιληφθούν, ότι πλέον έχουν γίνει όχι μόνο γραφικοί αλλά και αποκαλυπτικοί των λόγων που με τόση σπουδή και πάθος επιθυμούν να ακρωτηριάζονται τα ζώα.
Τέλος και προς ενημέρωση όλων, οι θέσεις που ακούστηκαν από την Πρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου αποτελούν προσωπική της άποψη ή και της πλειοψηφίας της Δ.Ε , και όχι συλλογική απόφαση των οργάνων του ΠΚΣ με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι κτηνίατροι να εναντιωθούν ανοιχτά στις τοποθετήσεις της.
Χαρακτηριστικό είναι το Δελτίο Τύπου της Πανεπιστημονικής Κίνησης Κτηνιάτρων (http://www.hva.gr/index.php?topic=news_details&id=670) αλλά και της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Κτηνιάτρων (http://www.emvolimo.gr/?p=710)
Προς εμπέδωση δε της νομοθεσίας μας την απαριθμούμε για πολλοστή φορά.
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΖΩΩΝ
- Ο Νόμος 2017/1992 που κύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των ζώων συντροφιάς, που η Ελλάδα είχε υπογράψει στις 13 Νοεμβρίου 1987, απαγορεύει από τις 21/2/1992 στο άρθρο 10, τους αισθητικούς ακρωτηριασμούς και στο άρθρ τρίτο προβλέπει ποινές για τους παραβάτες. Η Ελλάδα δεν κράτησε καθόλου επιφυλάξεις, άρα με βάση το νόμο ισχύει από τότε καθολική απαγόρευση ακρωτηριασμών και στο άρθρο τρίτο του Ν.2017/1992 προβλέπονται και ποινές για τους παραβάτες του άρθρου10 περί ακρωτηριασμών.
- Η επεξηγηματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει: Άρθρο 10 – Χειρουργικές επεμβάσεις. Το άρθρο έχει διατυπωθεί έτσι ώστε να δοθεί έμφαση για την απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται κυρίως για αισθητικούς λόγους ή για την προσωπική άνεση του ιδιοκτήτη ή / και του δημιουργού της.
- Η Πολυμερής διαβούλευση των συμβαλλομένων μερών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης στο Στρασβούργο τον Μάρτιο του 1995, για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο ψήφισμα για τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ζώα συντροφιάς αναφέρει:
“Τα συμβαλλόμενα μέρη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, στην προσπάθειά να ενθαρρύνουν την πλήρη τήρηση των διατάξεων της Σύμβασης, υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 10 της Σύμβασης απαγορεύει χειρουργικές επεμβάσεις για αισθητικούς σκοπούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επεμβάσεις αυτές παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, αποφασίστηκε ως εκ τούτου να γίνουν έντονες προσπάθειες να καταργηθούν οι επεμβάσεις αυτές. Αναγνωρίζουν ότι οι επεμβάσεις κοπής των αυτιών και/ η της ουράς, διενεργούνται μόνο ως συνήθεις πρακτικές ή για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις ορισμένων προτύπων των φυλών και συνεπώς είναι πεπεισμένοι ότι η αναθεώρηση αυτών των προτύπων φυλών θα διευκολύνει την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης, που παρουσιάζεται στο άρθρο 10 της Σύμβασης”.
Συμφώνησαν:
α) Την προώθηση της ευαισθητοποίησης ιδίως μεταξύ των κριτών εκθέσεων, των εκτροφέων, των κτηνιάτρων ώστε να διαφυλάξουν ότι οι ακρωτηριασμοί δεν πρέπει πραγματοποιούνται.
β) Να ενθαρρύνουν τους ομίλους εκτροφέων να τροποποιήσουν τα πρότυπα των φυλών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της Σύμβασης, χρησιμοποιώντας ως βάση τις συστάσεις που παρουσιάζονται στο προσάρτημα του παρόντος ψηφίσματος.
γ) Να εξετάσουν το ενδεχόμενο της σταδιακής κατάργησης της έκθεσης και της πώλησης των ζώων που έχουν υποβληθεί σε αυτές τις επεμβάσεις.
Στο προσάρτημα του παρόντος ψηφίσματος τονίζεται πως δεν υπάρχει ανάγκη να υποβληθούν οι σκύλοι σε χειρουργική διαδικασία κοψίματος ουράς, όπως ζητήθηκε από κύκλους κυνηγών και κυνολόγων, και αναφέρονται ονομαστικά μεταξύ άλλων φυλών και οι πέντε κυνηγετικές φυλές , που οι ως άνω κύκλοι ζήτησαν την εξαίρεσή τους (επισυνάπτεται).
Το ψήφισμα αυτό το έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
- Ο Νόμος 4039/2012 δημιουργήθηκε με βάση το προηγούμενο ψήφισμα της Πολυμερούς Διαβούλευσης και απαγόρευσε τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων σκύλων σε κάθε είδους εκθέσεις. Κρίθηκε δε ο ακρωτηριασμός σαν κακοποίηση του ζώου με αυστηρές ποινές.
- Η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στις 30/09/2013, την οποία αποδέχτηκε και υπέγραψε ο Υπουργός του ΥΠΑΑΤ κος Τσαυτάρης, ξεκαθαρίζει στο υποβληθέν αίτημα ομίλων και εκτροφέων κυνηγόσκυλων, πως δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από την απαγόρευση των ακρωτηριασμών, γιατί ο Νόμος 2017/1992, Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των ζώων συντροφιάς, έχει υπέρ νομοθετική ισχύ, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος και δεν μπορεί να τροποποιηθεί από κανένα κοινό Νόμο.
Οι νόμοι της Ελλάδος είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τις επιταγές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απαγόρευση των ακρωτηριασμών είναι πλήρως θωρακισμένη στη χώρα μας και καμία ασάφεια δεν υπάρχει.
Τελειώνοντας επιθυμούμε να γνωρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, οτι οι απειλές περί μηνύσεων μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Στόχος μας παραμένει η προστασία των ζώων και μόνο.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( 50 σωματεία) &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Μαρίζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη