Οκτώ μήνες πέρασαν από την ψήφιση του νέου νόμου για τα αδέσποτα με την επωνυμία “Άργος” και η μηχανή του χρόνου φαίνεται όχι μόνο σα να σταμάτησε στον Σεπτέμβριο του ‘ 21 αλλά και σαν να μας γύρισε πολύ πίσω.
Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, τα εκατομμύρια αδέσποτα γίνονται περισσότερα, τίποτα δεν λειτουργεί ενώ οι εθελοντές πολίτες έχουν πλέον καταβεβληθεί από κάθε άποψη .
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) όλα αυτά τα είχε επισημάνει και προβλέψει.
Ήταν ηλίου φαεινότερο, ότι ο νόμος αυτός ούτε να εφαρμοστεί θα μπορούσε όντας ασαφής , πολυδαίδαλος, αναποτελεσματικός, τελικά ανεφάρμοστος, αλλά δεν έδινε και ουσιαστική προοπτική για την επίλυση του θέματος “Αδέσποτα ζώα”.
Προσπαθήσαμε με κάθε τόνο και νόμιμο τρόπο, ώστε να καταλάβουν οι αρμόδιοι κατά την προετοιμασία του σχεδίου νόμου πως δεν πρέπει να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία να δράσει η κυβέρνηση αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση προόδου και ότι δεν χρειαζόμαστε άλλον ένα αδιέξοδο νόμο όπως αποδείχτηκαν όλοι οι προηγούμενοι. Εξηγήσαμε παραθέτοντας επιχειρήματα ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος που δημιουργούν το κοινωνικό αυτό φαινόμενο στη χώρα μας, με ποιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε και τα εγκλήματα εις βάρος απολύτως συναισθανόμενων πλασμάτων να περιοριστούν, και ο αριθμός αδέσποτων να μειωθεί έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμος μέχρι συν τω χρόνω να μπορέσουμε να γίνουμε μια χώρα χωρίς αδέσποτα.
Ωστόσο επιλέχτηκε η ίδια πεπατημένη και αποτυχημένη «συνταγή» που παρασύρει την κυβέρνηση και την κοινωνία σε αδιέξοδο αφενός, και αφετέρου στη συνέχιση του «δράματος» και ταλαιπωρίας ζώων και ανθρώπων σε κάθε επίπεδο.
Οκτώ μήνες μετά την ψήφισή του, και ο νόμος βρίσκεται όλος στον αέρα, οι πλατφόρμες που αφορούν τη ραχοκοκαλιά του νόμου δεν υπάρχουν με τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι πρωτόγνωρα και δυστυχώς προστιθέμενα στην πρότερη δυσάρεστη κατάσταση παντού στη χώρα μας.
Δήμοι τελείως ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι, σε πλήρη σύγχυση αρνούνται ακόμη και τη σύσταση των 5μελών επιτροπών, κυνοκομεία που συνεχίζουν να στοιβάζουν ζώα ενώ απέξω διαρκώς πολλαπλασιάζονται, όλο και μεγαλύτερα δημιουργούνται με τις άσκοπες επί της ουσίας επιδοτήσεις, ώσπου και αυτά στη συνέχεια να καταλήξουν ανεπαρκή σε αριθμό ή κολαστήρια εκ των πραγμάτων, αφού με κανένα τρόπο δεν έχει επιχειρηθεί η επί της ουσίας ο περιορισμός της δημιουργίας τους. Αστυνομικά τμήματα αρνούνται σε συλλόγους και εθελοντές να κάνουν καταγγελίες λόγω έλλειψης της σχετικής πλατφόρμας για την καταγραφή τους, το περιβόητο Ινστιτούτο DNA (μια ουτοπική τελείως επινόηση) ανύπαρκτο και άγνωστο αν θα λειτουργήσει ποτέ, στειρώσεις ιδιόκτητων ζώων που δεν γίνονται, υιοθεσίες σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παγώσει, εκτροφείς και παράνομοι έμποροι στις καλύτερες στιγμές τους, και γενικά μία κατάσταση άνευ προηγουμένου χαοτική.
Η εκπαίδευση των εργαζομένων στους Δήμους ,στην Αστυνομία κλπ είναι υποχρέωση της πολιτείας και του κράτους και με τους κατάλληλους καθηγητές ευζωίας και όχι των εθελοντικών ΜΚΟ.
Φωνάξαμε και τονίσαμε, ότι σε μια κοινωνία δικαίου, στο σχεδιασμό ενός νόμου για την προστασία των ζώων, δεν επιτρέπεται η «διγλωσσία», δεν επιτρέπεται η έλλειψη ευθύτητας και δυναμισμού και είναι έξω από κάθε ηθική ή δεοντολογία, ο συμβιβασμός με προτάσεις – απαιτήσεις ομάδων, κυκλωμάτων και γενικότερα αυτών που στηρίζουν τα συμφέροντά τους ακριβώς στην καταπάτηση των αξιών και δικαιωμάτων αυτών των πολύπαθων ατόμων.
Δείξαμε όλη τη διάθεση να βοηθήσουμε, μα δεν εισακουστήκαμε κι επίσης κατηγορηθήκαμε.
Ωστόσο η Ομοσπονδία μας λειτουργεί σταθερά προσανατολισμένη και χωρίς καμία άλλη πρόσδεση, σε αυτό που υπηρετεί και είναι “η προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους”, που παραμένουν ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας μας.
Με το αίσθημα ευθύνης που πάντα διακρίνει τις θέσεις και τη στάση της η ΠΦΠΟ συνεχίζει να προσπαθεί για ριζικές αλλαγές στο νόμο ώστε να γίνει νόμος ουσιαστικής προστασίας των ζώων και να είναι εφαρμόσιμος και αποτελεσματικός.
Διότι ακόμη κι αν δημιουργηθούν οι πλατφόρμες ο νόμος θα εξακολουθήσει να είναι χαώδης ενώ η έλλειψη ελέγχου, η μη δημιουργία της αστυνομίας ζώων, η σοβαρή υποστελέχωση και η μη ουσιαστική και προς τη σωστή κατεύθυνση χρηματοδότηση των Δήμων που καλούνται να σηκώσουν ένα δυσβάσταχτο βάρος, θα επιδεινώνουν τη κατάσταση και το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.
Η ΠΦΠΟ καλεί όλους τους φιλοζωικούς φορείς χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ριζικές αλλαγές στο νόμο ώστε να γίνει λειτουργικός, να προστατεύει τα ζώα και να μην περιλαμβάνει διατάξεις εις βάρος τους .
Είναι η ώρα όλοι μαζί, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους να προσπαθήσουμε όλοι ενωμένοι και με συνέπεια για να δούμε πρόοδο.
Είναι κάτι που μπορεί να γίνει.
.