Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εκτιμά ότι το φιλοζωικό κίνημα της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε μια καμπή αλλά ταυτόχρονα και μπροστά σε νέες προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει όλοι – και φυσικά η ΠΦΠΟ ως εθελοντικός φορέας – να εστιάσουν ώστε να ανταποκριθούν στους στόχους και τους σκοπούς τους, που βέβαια δεν είναι άλλοι από την προάσπιση των ζώων αναφορικά με την προστασία τους, τα δικαιώματά τους και την στροφή του κόσμου στο βιγκανισμό ,ως άλλου τρόπου ζωής .
Το μοντέλο δράσης, σκέψης, αγώνων, διεκδικήσεων που ως τώρα ακολουθήθηκε από τους φιλοζωικούς φορείς, πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες.
Για κάποια, αρκετά πριν, χρόνια το μοντέλο αυτό βοήθησε τα ζώα, βοήθησε ώστε η κοινωνία να αρχίσει να αναθεωρεί κάποιες απόψεις της όσον αφορά τα ζώα.
Όμως για πολλά χρόνια το “παραδοσιακό” φιλοζωικό κίνημα παραμένει στάσιμο χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Η ΠΦΠΟ, ως δευτεροβάθμια θεσμική οργάνωση, οφείλει και η ίδια να ξεφύγει, ακόμη περισσότερο παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειές της, από το παλιό και να ανοίξει νέα μονοπάτια.
Έτσι για τα επόμενα δύο χρόνια θα στοχοπροσηλωθεί στα πιο κάτω μέτωπα και δράσεις.
Προκειμένου να τα καταφέρει θα πρέπει να ξεφύγει από την καθημερινότητα των μεμονωμένων προβλημάτων των ζώων, συλλόγων, εθελοντών που της απορροφούν πολύτιμη ενέργεια για επιτελικές δράσεις που να βλέπουν “το δάσος και όχι το δέντρο”.
Οι εθελοντές του ΔΣ της Ομοσπονδίας δε μπορούν και δεν πρέπει να ασχολούνται με τοπικά, απλά ζητήματα και να υποκαθιστούν τους τοπικούς συλλόγους, ομάδες, πχ για μια κακοποίηση ζώου ή για θέματα που προκύπτουν από την κακή διαχείριση των Δήμων.
Θα συμβουλεύουν βεβαίως αλλά δεν θα αναλαμβάνουν την περίπτωση τα ίδια τα μέλη του ΔΣ.
Για να ανταπεξέλθουμε στον Αρμαγεδδώνα θα πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι μας στο τι πρέπει να κανουμε σε κάθε περίπτωση. Ενώ είναι απλά πράγματα μας αρέσει όμως να καταφεύγουμε για την λύση τους σε άλλους.
Μέτωπα και δράσεις
Α. Ανάπτυξη σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό του lobbying προς τους πολιτικούς φορείς της χώρας, οι οποίοι φορείς εκτιμάμε ότι δεν εχουν καμία σχέση με τα προβλήματα των ζώων, τη προστασία και τα δικαιώματα αυτών, ενώ οι αντιλήψεις για τα ζώα και οι πρακτικές τους είναι πάντα συνδεδεμένες με το ανθρώπινο συμφέρον και όφελος, με αποτέλεσμα μια σειρά νόμων εν ονόματι της προστασίας των ζώων να είναι στη πραγματικότητα εναντίον τους.
Β. Η παιδεία και η ενημέρωση μαθητών, αρχών και της κοινωνίας για τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δραστηριότητας μας.
Γ. Θα ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με επιτελικές δράσεις γύρω από τα προβλήματα των ιπποειδών, αλόγων και γαϊδουριών, των γουνοφόρων ζώων, των εκτροφείων και άλλων επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στο κύκλο βίας κατά των ζώων αυτών, των ζώων που εμπίπτουν στην διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου, κουνέλια, χοίροι, βοοειδή, όρνιθες κλπ.
Δυστυχώς τα ζώα αυτά βρίσκονται τελευταία στις δράσεις και το ενδιαφέρον των φιλοζωικών φορέων όπου κυρίαρχο ρόλο και λόγο έχουν τα κατοικίδια.
Όσον αφορά στα τελευταία, η ΠΦΠΟ έδωσε ένα τεράστιο αγώνα μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της φιλοζωικής κοινότητας, ώστε ο “νέος” νόμος να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Ελλάδας με τα εκατομμύρια αδέσποτα παντού, αλλά δυστυχώς ο νόμος αυτός για μια ακόμη φορά δεν θα αλλάξει κατ΄ ελάχιστον την ζοφερή αλήθεια και σε πολλά σημεία θα την χειροτερέψει.
Το φιλοζωικό κίνημα για τα κατοικίδια όμως θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών αν θέλει να προσφέρει στα ζώα πραγματικά, έστω και μακροπρόθεσμα, και να πάψει επιτέλους να είναι το θύμα μαζί με τα ζώα των ανεύθυνων, εγκληματικών πολλές φορές, αδιάφορων πολιτικών πρακτικών της Πολιτείας, με ό,τι συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της Πολιτείας.
Να πάψει να την υποκαθιστά, να πάψει να είναι ο νεροκουβαλητής της και να τρέχει από το πρωί ως το βράδυ.
Θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους η Πολιτεία, η κυβέρνηση, τα υπουργεία, τα κόμματα, οι αρχές, οι βουλευτές, οι Δήμοι, τις ευθύνες τους κατά το μερίδιο που τους αναλογεί.
Δεν προσφέρουμε στα ζώα κατ’ αυτόν το τρόπο, μάλλον επωμιζόμαστε τις ευθύνες όλων των παραπάνω.
Η ΠΦΠΟ καλεί τα φιλοζωικά σωματεία και φορείς για τα προβλήματα των ζώων κάτω στους δρόμους να απευθύνονται στους δήμους τους και στην περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στα αρμόδια υπουργεία κλπ με κάθε δόκιμο τρόπο, όπως με τηλεφωνήματα, επιστολές, καταγγελίες κοκ, ώστε κάποια στιγμή να αφουγκραστούν με ρεαλισμό αυτό που συμβαίνει στην καθημερινότητα με όλα τα είδη των ζώων και να υποχρεωθούν να δράσουν πραγματικά και ουσιαστικά.
Η ΠΦΠΟ θα συμβουλεύει τα φιλοζωικά σωματεία της και μη ή και μεμονωμένους εθελοντές αλλά δεν θα τους υποκαθιστά σε ενέργειες και δράσεις προκειμένου να αφοσιωθεί θεσμικά στα προβλήματα των ζώων ανά μέτωπο αλλά και οι φιλόζωοι να μπουν μπροστά σε νέες δράσεις.
Για να τους διευκολύνουμε παραθέτουμε αριθμούς τηλεφώνων, e-mail, ταχυδρομικές διευθύνσεις κοκ των αρμοδίων υπουργείων, υπουργών και άλλων αρχών και τους καλούμε να απευθύνονται εκεί συνεχώς με υπομονή, επιμονή, δυναμισμό, γνώση και αποφασιστικότητα, για τα προβλήματα που έχουν, πχ με τους Δήμους τους και όχι μόνο, μήπως και τους αναγκάσουμε να “ξυπνήσουν” από την χειμερία νάρκη που βρίσκονται εδώ και πολλές δεκαετίες, με ευθύνη μεγάλη και δική μας.
ΟΧΙ πια στο “ξεφόρτωμα” στους εθελοντές πολίτες των υποχρεώσεών και ευθυνών της Πολιτείας απέναντι στα ζώα.
Τέρμα πια στην πλήρη ανάληψη από τους φιλόζωους των ευθυνών της Πολιτείας.
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για τους Δήμους
Είναι αυτονόητο ότι τα παρακάτω στοιχεία αλλάζουν όταν υπάρχει ανασχηματισμός και αναλαμβάνουν άλλα πρόσωπα
Αρμόδιος ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας an.ypourgos@ypes.gr
Γραμματεία 2131364901-3 – 2131364135 gram.anyp@ypes.gr
Νομική Σύμβουλος ,αρμόδια για τα θέματα του 4830/21 Ευδοξία Τσιτσέλη, 2131364432 e.tsitseli@ypes.gr
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, αρμόδιο για τα ιπποειδή, “παραγωγικά” και για τα traces
Αρμόδιος ο Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου
Γραμματεία 2102124128 yfyp@hq.minagric.gr
Διεύθυνση Προστασίας Ζώων ( όχι κατοικίδια)
Προϊστάμενος Σπύρος Ντουντουνάκης, 2105271614 spirosdoudounakis@minagric.gr
Διεύθυνση Υγείας Ζώων
Προϊσταμένη Χρυσούλα Δηλέ, 2102125737 chdile@minagric.gr
Μαίρη Γιαννιού, 2102125714 2105271600 ka6u026@minagric.gr (υπεύθυνη για τα traces)
Υπουργείο Περιβάλλοντος κ Ενέργειας ΥΠΕΝ
Αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα άγριας και εξωτικής ζωής Γεώργιος Αμυράς
Γραμματεία, σύμβουλοι 2131513077, 2131513839
Περιφερειάρχης Αττικής
Τηλ. 213 2063505 213 2063576
Τηλέφωνα, e-mαil, fax όλων των Περιφερειών και της Αττικής ανά τομέα εδώ http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/epik_daok_031016.pdf
ΕΛ.ΑΣ
Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης
2106924653 2106926908 genast@astynomia.gr
Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ
2106919773 chief@astynomia.gr
Εισαγγελία Α.Π
Γραμματεία Εισαγγελέα Α.Π. 2106419366 eisap@otenet.gr
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας
2108253832 2108828744 2108823612 eisag@otenet.gr