Την Δευτέρα 22/2/2016 ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας επισκέφτηκε την Τρίπολη, όπου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Τρίπολης επισκέφτηκαν τα μέρη όπου ο Δήμος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επικίνδυνα αδέσποτα ζώα που πρέπει να γίνει περισυλλογή και κρίση τους.
Στην άποψη που σχηματίσαμε ιδίοις όμμασι πλέον, τα αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο της Τρίπολης είναι απόλυτα κοινωνικοποιημένα και δεν παρουσίασαν ουδεμία “περίεργη” συμπεριφορά. Αντιθέτως γίναμε μάρτυρες περιστατικού με τρία ανήλικα παιδιά που χωρίς επίβλεψη ενήλικα/κηδεμόνα, προκάλεσαν επανειλημμένως αδέσποτο ζώο που αναγκάστηκε να γαβγίσει (και μέχρι εκεί…) για να τα απομακρύνει.
Είναι σαφές και ξεκάθαρο στο Άρθρο 1 παράγραφος ιδ. του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014, ότι η 5μελής επιτροπή του Δήμου οφείλει να εξετάζει τις καταγγελίες που δέχεται για επικίνδυνα ζώα προσεκτικά και να έχει την ικανότητα να κρίνει αν τα ζώα που εκδήλωσαν αυτή την συμπεριφορά την εκδήλωσαν απρόκλητα ή όχι. Σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύουν να καταλήξουν να κρίνουν ως επικίνδυνα ακόμα και τα ζώα που απλά παίζουν.
Σε ότι αφορά την επίσκεψή μας στον Δήμο στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, η Κτηνίατρος της 5μελούς επιτροπής και τρία μέλη του Σωματείου, δεν διαφάνηκε καμία απολύτως πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε οριστική λύση του προβλήματος με τον ορθόδοξο τρόπο, ήτοι, μαζικές στειρώσεις ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων, περιορισμό των εγκαταλείψεων με την βοήθεια της Αστυνομίας και εφαρμογή των κυρώσεων για τους παραβάτες.
Σε ότι αφορά τον μη αδειοδοτημένο χώρο που διαθέτει ο Δήμος για την παραμονή των ζώων προς περίθαλψη, η Ομοσπονδία μας κινείται στα νόμιμα πλαίσια ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό.
Τέλος συνεχίζεται η επικοινωνία μας με την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία αλλά και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την επίτευξη του στόχου μας. Ο οποίος δεν είναι άλλος από την εφαρμογή της Νομοθεσίας.