Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 στον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου-Ολυμπίας με θέμα την διαστρέβλωση του νόμου για τα ζώα
Κύριοι,
Στον ηλεκτρονικό ιστότοπο (site) “Αμαλιάδα – Νews” διαβάσαμε το άρθρο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας που δημοσιεύτηκε στις 06.07.2016 σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων της περιοχής σας.
Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την ευαισθησία που δείχνετε ως Ιατρικός Σύλλογος της περιοχής καθώς και για το κάλεσμα που κάνετε προς τους κατοίκους και πολίτες γενικότερα, για υπεύθυνες υιοθεσίες κατοικίδιων ζώων με πλήρη ανάληψη των ευθυνών που απαιτούνται, έτσι ώστε οι τετράποδοι φίλοι μας αφενός να μην καταλήγουν αδέσποτοι και αφετέρου να μην γίνονται χωρίς να ευθύνονται αυτά αιτίες “προβλημάτων”.
Με έκπληξη όμως, παρατηρήσαμε ότι στην συνέχεια του άρθρου υπάρχει σαφής διαστρέβλωση του νόμου 4039/12 -θέλουμε να πιστέψουμε, οτι δεν έγινε συνειδητά αλλά δυσκολευόμαστε- καθώς επί λέξη αναφέρετε ότι: “…από την σχετική Νομοθεσία (Ν. 4039/2012), και να επιληφθεί του θέματος, συλλέγοντας τα αδέσποτα ζώα, στειρώνοντάς τα, εμβολιάζοντάς τα και εν συνεχεία φροντίζοντας για τον εγκλεισμό τους* σε κατάλληλο για το σκοπό αυτό χώρο.”
Κύριοι, ο νόμος 4039/12 τον οποίο επικαλείστε δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του για εγκλεισμό των αδέσποτων ζώων αντίθετα υιοθετεί και θεσμοθετεί τον μη εγκλεισμό τους. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 9 παρ.4 αναφέρει ότι:
“…μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, …σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα…” και στην παρ. 9 του ίδιου άρθρου “…επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν…”, ενώ στην παρ. 10 γίνεται πλήρης αναφορά για το τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων, καθώς και που αυτή δεν επιτρέπεται (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, αρχαιολογικοί χώροι κλπ)
Ως εκ τούτου σας καλούμε να διορθώσετε άμεσα το συγκεκριμένο άρθρο σας αναφέροντας την σωστή διάταξη του νόμου σχετικά με το θέμα αυτό καθώς επίσης να σας υπενθυμίσουμε, οτι τόσο το πνεύμα του νομοθέτη όσο και η εισηγητική έκθεση του νόμου λαμβάνουν υπόψη τους το αγαθό της ελευθερίας για κάθε έμβιο, ανθρώπινο ή μη και όχι την στέρηση της ελευθερίας του.
Ο κάθε είδους εγκλεισμός επομένως είτε σε κυνοκομεία είτε οπουδήποτε αλλού αντίκειται στις νομικές προσταγές, όσον αφορά στα ζώα συντροφιάς, αλλά και στις ηθικές αξίες, που πρέπει να μας διέπουν ως είδος.