Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Τρίτη 5 Ιουλίου στον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ.Αθανάσιο Παναγόπουλο με θέμα το Δημοτικό Κτηνιατρείο. Η Επιστολή κοινοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση και στα ΜΜΕ
Κύριε Δήμαρχε,
Επικοινωνούμε μαζί σας, μετά από παρότρυνση του φιλοζωικού σωματείου μέλους μας Φιλοζωική Αιγιαλείας σχετικά με θέματα, που αφορούν τα αδέσποτα του Δήμου σας και ευελπιστούμε στην ανταλλαγή θέσεων, απόψεων, προτάσεων για το καλό των ζώων και φυσικά και της όμορφης πόλης σας.
ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Είναι απαραίτητο οι δράσεις των εμπλεκομένων φορέων με τα ζώα να εστιάσουν στο να σπάσουν τον φαύλο κύκλο, που συνεχώς τροφοδοτεί με νέα αδεσποτα την ήδη μεγάλη δεξαμενή αδέσποτων.
-
Α. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρώτο μέλημα του Δήμου σας θα πρέπει να είναι η συνεχής ενημέρωση των δημοτών σας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδιά τους μιας και είναι πια παγκοίνως γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι πρώην δεσποζόμενα, τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε έχουν γεννήσει και τα νεογέννητα κουτάβια και γατιά πετάγονται παντού και όσα επιβιώσουν γίνονται πλέον και αυτά αδέσποτα.
Β. Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά.
Για το νέο σχολικό έτος θα μπορούσαμε με την συνεργασία σας να παρουσιάσουμε το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Άνθρωποι Και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη»
Γ. Καθοριστικής σημασίας για την μη δημιουργία συνεχώς νέων αδέσποτων είναι η συνεργασία Αστυνομίας, Δήμου και Φιλοζωικών Φορέων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδιά τους και ειδικότερα, όσον αφορά την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή αυτών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μη εγκατάλειψη, επομένως στην μη δημιουργία νέων αδέσποτων.
Ενδεικτικά για το τελευταίο θέμα παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Η δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου (παραθέτουμε την πρότασής μας) είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται και στην ουσία του θέματος αλλά και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και πλεονεκτεί έναντι του κυνοκομείου κυρίως διότι είναι μια πρόταση με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος και οι νόμιμες προϋποθέσεις για την δημιουργία του πολύ πιο απλές από αυτές του κυνοκομείου.
Το δημοτικό κυνοκομείο με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, ώστε να είναι νόμιμο, απαιτεί κόστος άνω των 400.000 ευρώ. (Προεδρικό Διάταγμα 463/1978/Α96 19780614 για τις προϋποθέσεις του κυνοκομείου / Νόμος 604/1977/Α16319770613)
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι το δημοτικό Κυνοκομείο Ηρακλείου, το οποίο είναι απολύτως νόμιμο, κόστισε πριν 12 χρόνια 450.000 ευρώ, έχει 80 θέσεις και βέβαια τα ζώα παραμένουν εκεί μόνο για μια βδομάδα μέχρι να ιαθούν από την στείρωση και στην συνέχεια εφ όσον δεν υιοθετηθούν επαναφέρονται στο οικείο περιβάλλον τους, εντός πόλεως, όπως φυσικά ορίζει η νομοθεσία.
Το μηνιαίο κόστος συντήρησης ενός κυνοκομείου με ελάχιστες θέσεις ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ (μισθοί, τροφές, φάρμακα, κτηνίατρος, ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο κλπ) κόστος μη επιτρεπτό στην Ελλάδα της συνεχούς κρίσης.
Χώροι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου καθώς και τις ελάχιστες συνθήκες ευζωίας των ζώων εκεί είναι παράνομοι και οι ποινές και τα πρόστιμα που ορίζονται πολύ υψηλά.
Χώροι με μια περίφραξη και τριτοκοσμικές συνθήκες δεν συνάδουν με την έννοια του πολιτισμού και της φιλοζωίας, αλλά και του θετικού οικονομικού αντίκτυπου λόγω τουρισμού.
Επιπλέον θα τονίσουμε την πλάνη που υπάρχει στην κοινή γνώμη, η οποία θεωρεί ότι το δημοτικό κυνοκομείο είναι χώρος, όπου παραμένουν συνέχεια τα ζώα εκεί.
Βεβαίως αυτό δεν είναι έτσι καθότι η νομοθεσία μας είναι σαφής.
Στο δημοτικό κυνοκομείο τα ζώα παραμένουν προσωρινά μέχρι να στειρωθούν ή να τους γίνει η όποια περίθαλψη απαιτείται και στην συνέχεια είτε υιοθετούνται είτε επαναφέρονται στον σημείο, όπου ζούσαν με κάθε δυνατή πρόνοια για την ευζωία τους από τον Δήμο και τις φιλοζωικές συλλογικότητες της πόλης.
Κύριε Δήμαρχε
Στόχος του φιλοζωικού κινήματος είναι η μη δημιουργία νέων αδέσποτων με τις δράσεις που ανωτέρω αναφέραμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχετε την αμέριστη βοήθειά μας τόσο σαν συλλογικό δευτεροβάθμιο όργανο όσο και μέσω των εκπροσώπων μας στη όμορφη πόλη σας, οι οποίοι και θα σας επισκεφθούν για να συζητήσετε με λεπτομέρεια τα παραπάνω συνοπτικά αναπτυχθέντα
Είμαστε δίπλα σας σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα αποσκοπεί στην αλλαγή του τοπίου και όχι στο κουκούλωμα του φαινομένου αδέσποτα ζώα.
Η άγνοια συγχωρείται αλλά η μετά γνώσεως πράξεις μας ενάντια στα ζώα δε συνιστούν φιλοζωία αλλά εγκληματική συμπεριφορά εν ονόματι της φιλοζωίας.
Είμαστε σίγουροι ότι συμφωνείτε με τις παραπάνω παρατηρήσεις μας
Επιτρέψτε μας επίσης να παραθέσουμε συνημμένα κάποια στοιχεία, τα οποία θεωρούμε, ότι θα σας φανούν χρήσιμα
Ευχαριστούμε,
Με εκτίμηση