Ημερίδα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής με θεματική ενότητα
ΑΔΕΣΠΟΤΑ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στις 7/12/2014
Στην εκδήλωση αυτή συζητήθηκαν θέματα όπως: η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, η ευθύνη μας απέναντι στα ζώα που καταλήγουν στο δρόμο, η τρέχουσα σχετική επικαιρότητα, η συλλογική και ατομική δυνατότητα φροντίδας των αδέσποτων και παρουσιάστηκαν προτάσεις.
Χαιρετίζουμε μια ακόμη προσπάθεια των οργανωμένων δυνάμεων της φιλοζωικής και πολιτιστικής κοινότητας, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση των ζώων ως συναισθανόμενων εμβίων.
Η Ομοσπονδία μας, Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τα 52 σωματεία της, δράττονται της ευκαιρίας να τονίσουν οτι στην Ελλάδα των αρχαίων φιλοσόφων και του λίκνου του πολιτισμού δεν επιτρέπεται τα ζώα διάγουν κάτω από άθλιες συνθήκες και οτι απαιτείται η αναβάθμιση της φιλοζωικής κουλτούρας του Έλληνα που υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης των υπολοίπων Ευρωπαίων συμπολιτών μας.
Δεν μπορεί να ανήκουμε στην Ευρώπη με βαλκάνιες όμως αντιλήψεις και συμπεριφορές απέναντι στους βιολογικούς μας εταίρους, τα ζώα.
Δεν γίνεται τα θύματα αυτής της υποβαθμισμένης κουλτούρας, τα αδέσποτα, να στοχοποιούνται συνεχώς από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, κτηνιατρικές, υγειονομικές, υπηρεσίες των υπουργείων αλλά και τις δημοτικές αρχές μερικές εκ των οποίων φθάνουν στο σημείο και να παρανομούν ανενόχλητοι.
Δεν γίνεται ο άνθρωπος, υπαίτιος των δεινών τους και δημιουργός των αδέσποτων ζώων , να ενοχοποιεί αυτά για τις δικές του πράξεις.
Μέσα στις σημερινές συνθήκες ζωής το πρόβλημα που έθεσε ο Σωκράτης ” Πως πρέπει να ζούμε” είναι επίκαιρο περισσότερο από κάθε άλλη φορά και μια παράμετρός του αφορά και την στάση μας απέναντι στα ζώα.
Απαιτείται η στροφή της ελληνικής κοινωνίας στις κρυστάλλινες πηγές της ελληνικής φιλοσοφίας και η αναθεώρηση του τρόπου και της μορφής της ζωής μας.
Χάσαμε τα ιδανικά μας και είναι αδήριτη η ανάγκη να τα ξαναβρούμε.
Και ανάμεσα σε αυτά και τις αξίες του σεβασμού προς κάθε τι που είναι διαφορετικό από εμάς, δίποδο ή τετράποδο.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε μια από τις πολλές δράσεις της για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ζητά και την αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζώα, που δεν είναι αντικείμενα , ως ακόμη τα θεωρεί το Αστικό μας Δίκαιο.
Ελπίζουμε οτι από μια τέτοια αναθεώρηση του Συντάγματος θα προκύψουν πολλαπλές και αλυσιδωτές αλλαγές για την σχέση δικαίου και ανθρώπου με τα ζώα.
Προς τούτο σας ζητάμε να υπογράψετε το σχετικό ψήφισμά μας που μέσα σε δυο μήνες ήδη έχει συγκεντρώσει 30.000 υπογραφές.
Όμως η φιλοζωική κοινότητα , σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, αριθμεί πάνω από 1.500.000 πολιτών που με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο ασχολούνται με τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων.
Ας το αντιληφθούμε όλοι αυτό, και εμείς και η εξουσία.
Ελπίζουμε , οτι και από αυτό εδώ το βήμα της Ημερίδας σας, θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και γιατί όχι και πλαίσιο αποφάσεων υπέρ των ζώων.
Παρακολουθείστε παρακάτω τον χαιρετισμό της Π.Φ.Π.Ο. που εκπροσωπήθηκε από την κ. Νίκη Τηλιακού.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων