Με επιστολή μας που απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (και πιο συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Κουκουλόπουλο, και στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής) αιτούμαστε την εξασφάλιση της ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων με τη δημιουργία χώρων άθλησης κινούμενοι στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χωρών. Οι χώροι άθλησης των σκύλων συμβάλλουν τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία τους.
15/10/2014
Θέμα:Εξασφάλιση ευζωίας δεσποζόμενων ζώων – Δημιουργία χώρων άθλησης
Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη μας χαρά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλη πρόοδο στην Ελληνική νομοθεσία σε ότι αφορά στην προστασία των ζώων. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο Ν.4039/3012 καθώς και οι τροπολογίες του που, εκτός όλων των άλλων, θέτουν και τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων.
Τόσο η αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου όσο και ο ίδιος ο Νόμος λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν την τήρηση της ευζωίας και ορίζουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί, ανάλογα με το είδος του ζώου.
Πιο συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση, λαμβάνοντας υπόψιν:
- Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς
- Το άρθρο 24 του Συντάγματος
- Το «Πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων», το οποίο προστέθηκε στη Συνθήκη του Άμστερνταμ
κάνει λόγo για την ευζωία και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και την αυξανόμενη σημασία που έχει η προστασία τους.
Σας παραθέτουμε απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση:
“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την κατάθεση του παρόντος νομοσχεδίου, στοχεύει στη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που ισχύει για τα ζώα και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της αντιμετώπισης των θεμάτων καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, ζητήματα που έχουν αποκτήσει, σήμερα, ιδιαίτερη και διαρκώς αυξανόμενη σημασία. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με τη θέσπιση ενός σύγχρονου, συνεκτικού, προστατευτικού και φιλικού προς τα ζώα ρυθμιστικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες προστασίας, ευζωίας και καλής μεταχείρισης των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.”
Σαφέστατα λοιπόν η πρόθεση του Νομοθέτη είναι να προστατέψει και να αναδείξει την ευζωία (και) των δεσποζόμενων σκύλων όπως ορίζεται και στο Άρθρο 1 παρ. β του Ν.4039/2012. Εκεί αναφέρονται ξεκάθαρα οι ελάχιστες προυποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, μία εκ των οποίων είναι και η καθημερινή άσκηση.
Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παρούσες ρυθμίσεις γιατί, βάσει της τροπολογίας, η κυκλοφορία των δεσποζόμενων σκύλων σε υπαίθριο χώρο γίνεται υποχρεωτικά με λουρί.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και εμείς συμφωνούμε με αυτή την ρύθμιση, αφού άλλωστε ζητήσαμε την αλλαγή διατύπωσης του σχετικού άρθρου κατά την διαβούλευση του Νομοσχεδίου.
Είναι δεδομένο όμως ότι η απλή βόλτα με λουρί (που αποτρέπει την άσκηση/τρέξιμο, και εκτεταμένη συναναστροφή με άτομα του είδους τους) δεν μπορεί να διασφαλίσει την σωματική και ψυχική ισορροπία των ζώων, και αυτό γιατί υπάρχουν ιδιαίτερα δραστήρια σκυλιά που χρειάζονται αρκετή εκτόνωση και τρέξιμο ώστε να διατηρούν την φυσική και ψυχική κατάστασή τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Είναι γνωστό – τόσο από την κτηνιατρική επιστήμη, όσο και από τους ειδικούς συμπεριφοράς – ότι έλλειψη της άσκησης στους σκύλους μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές και επιθετικές συμπεριφορές και να έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία τους.
Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η δημιουργία χώρων άθλησης κατοικίδιων ζώων, ωστόσο οι Δήμοι έχουν επιδείξει εξαιρετικά μεγάλη απροθυμία και αδιαφορία, να δημιουργήσουν τέτοιου είδους χώρους ακολουθώντας τα πρότυπα τόσο τα Ευρωπαϊκά, όσο και της Αμερικής. Έχουμε δυστυχώς ελάχιστες εξαιρέσεις στην Ελλάδα, όπως π.χ. τα πάρκο Χολαργού και Π. Φαλήρου.
Οι χώροι άθλησης σκύλων, μπορούν να συμβάλουν:
- Στην σωματική και ψυχολογική ισορροπία των ζώων και άρα πραγματική εξασφάλιση της ευζωίας τους, κάτι που σύμφωνα με τα ανωτέρω, αποτελεί ύψιστης σημασίας υπόθεση για το Υπουργείο σας.
- Στην σωστή κοινωνικοποίηση των ζώων, κάτι που αποτελεί όφελος όχι μόνο για τα ίδια και τον κηδεμόνα τους, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.
- Στην μείωση του γαβγίσματος που προέρχεται από ανία, και άρα λιγότερη ενόχληση των γειτόνων.
- Στην δραστική μείωση του φαινομένου των ελεύθερων σκύλων στα πάρκα, αφού πλέον οι κηδεμόνες θα μπορούν να εκτονώνουν τα ζώα τους σε χώρους που θα προβλέπονται γι αυτά.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την έκδοση Νόμου, που θα υποχρεώνει τους Δήμους – και δεν θα αφήνει στην διακριτική τους ευχέρεια- να δημιουργήσουν έστω και έναν τέτοιο χώρο κατ ελάχιστο, ανάλογα με τον πληθυσμό και την έκταση του Δήμου.
Με εκτίμηση,
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων