Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Κικίλια, απέστειλε η Π.Φ.Π.Ο. ζητώντας τη σύμπραξή του για την εφαρμογή των όσων ορίζονται από τη νομοθεσία (Ν. 4039/12) από τα κατά τόπους Α.Τ. της χώρας.
9/9/14
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Δοθείσης ευκαιρίας της συνάντησής μας, θα θέλαμε γραπτώς να σας καταθέσουμε τα προβλήματα που έχουν διαπιστώσει Φιλοζωικοί Φορείς και εθελοντές, για τα δυόμιση χρόνια από την ψήφιση του Ν.4039/2012 για την προστασία των ζώων.
Θα πρέπει πρωτίστως να σας αναφέρουμε, ότι πολλοί αστυνομικοί, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας αλλά και τις προγενέστερες εγκυκλίους του Υπουργείου σας και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται να αγνοούν τις σχετικές διατάξεις και να πράττουν κατά το δοκούν – πολλές φορές μάλιστα σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις – ή με παλιότερες διατάξεις (π.χ. Ν.3170/2003) αγνοώντας μέχρι και την ύπαρξη του Ν.4039/2012. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε, το πρόβλημα όμως δεν είναι επιλεκτικά να λυθούν περιπτώσεις, αλλά συνολικά.
Βασική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί από τα αρμόδια υπουργεία με την δική σας καθοριστική παρέμβαση , ώστε οι ποινές που επιβάλλονται να δρουν όντως αποτρεπτικά και παραδειγματικά , γεγονός που δεν συμβαίνει σήμερα , θα λέγαμε δε ότι τα εγκλήματα κατά των ζώων είναι “εγκλήματα χωρίς τιμωρία”, αφού είναι πάντα με αναστολή.
Τα βασικότερα διαπιστωμένα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα είναι τα παρακάτω:
1) Έλλειψη ενιαίου μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων, με πολλούς αστυνομικούς να αρνούνται να τα βεβαιώσουν.
2) Έλλειψη αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. σε περιπολίες)
Πολλές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων θα μπορούσαν να είχαν τακτοποιηθεί, αν οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια των περιπολιών τους έλεγχαν τα αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα κατά των ζώων .
Κλασσικό παράδειγμα τα χιλιάδες βαρελόσκυλα σε όλη την επικράτεια, τα ακρωτηριασμένα σε αυτιά και ουρές ζώα που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες , γεγονός που απαγορεύεται από τον νόμο 4039/12 , χιλιάδες ζώα για τα οποία δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας που προβλέπει η νομοθεσία μας κοκ
3)Αδιαφορία και μη εγρήγορση για τα αδικήματα κατά των ζώων που βρίσκονται μέσα στα όρια του αυτόφωρου.
4) Άρνηση διεξαγωγής ελέγχων, λόγω έλλειψης σκάνερ αναγνώρισης ηλεκτρονικής
ταυτότητας. Ένα πρόβλημα που παρουσιάζουν πολλοί αστυνομικοί όταν του ζητάμε να διεξάγουν ελέγχους και αρνούνται εξαιτίας αυτής της έλλειψης. Παρόλα αυτά, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση μπορεί να ελεγχθεί και με άλλους τρόπους (π.χ. βιβλιάριο υγείας, προσκόμιση αντιγράφου καταχώρησης στην Βάση Δεδομένων) Πρέπει το συντομότερο όλα τα ΑΤ της χώρας να προμηθευτούν αυτές τις συσκευές σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.
5) Παράνομο υπαίθριο εμπόριο ζώων (συντροφιάς, άγριων και οικόσιτων) σε παζάρια, λαϊκές αγορές, πανηγύρια κλπ. Αν και δεκάδες φορές έχουμε πιέσει μέσω καταγγελιών τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, αν και οργανώσαμε συνάντηση με την (τότε) Εισαγγελέα ζώων κα. Θεοδωροπούλου παρουσία Αστυνομικού εκπροσώπου της ΓΑΔΑ, και ζητήθηκε η πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων στο Σχιστό, εν τούτοις οι παράνομοι έμποροι, συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους γιατί οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν επάξια στο έργο τους. Πολλές φορές έδιωξαν παράνομους εμπόρους κάνοντάς τους απλά συστάσεις, και πολλές φορές διέφυγαν με τον ερχομό της Αστυνομίας. Την επόμενη Κυριακή στο Σχιστό θα είναι δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – παράνομοι έμποροι ζώων, εξαιτίας της αδυναμίας – ή μήπως της απροθυμίας ; – των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων, να πράξουν τα αυτονόητα και σε συνεχή βάση. (σύλληψη και παραπομπή στην Δικαιοσύνη, απόδοση προστίμων για παράνομη εμπορία ζώων)
6) Παράνομη εισαγωγή και διακίνηση ζώων συντροφιάς, από εμπόρους που συνήθως εδρεύουν στην Βόρεια Ελλάδα. Τα ζώα που εισάγονται – συνήθως από Βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε. – εισάγονται ανεξέλεγκτα, και διακινούνται εντός Ελλάδος ανεξέλεγκτα. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι ζώα διακινούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, χωρίς ελέγχους, και χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτά ταξιδεύουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Νόμου, τα συνοδευτικά τους έγγραφα και αν συνοδεύονται.
7) Εγκλήματα του διαδικτύου. Με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η Ομοσπονδία μας έχει καλή συνεργασία και ιδίως μετά από συνάντηση με τον κ. Σφακιανάκη. Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διευκολύνετε το έργο τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό διότι ενώ εγκλήματα ανακαλύπτονται πολλές φορές κωλυσιεργούν να φτάσουν στην Δικαιοσύνη εξαιτίας της δυσκολίας στην άρση του απορρήτου κλπ.
8) Σφαγή οικόσιτων ζώων χωρίς αναισθητοποίηση. Τόσο ο Νόμος όσο και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες είναι σαφείς. Θα πρέπει στα πλαίσια τις περιπολίας αστυνομικών, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις (σφαγή ζώου χωρίς αναισθητοποίηση) να διενεργείται αυτεπάγγελτη δίωξη.
Επιπλέον προτάσεις μας για την διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας:
1) Έχουμε ζητήσει και κατά το παρελθόν, να οριστεί ένας υπεύθυνος αστυνομικός για τα θέματα των ζώων σε κάθε Α.Τ. της χώρας που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα και θα ασχολείται με τέτοια θέματα.
2) Η Δημόσια Αστυνομία Ζώων – στα πλαίσια για παράδειγμα της Ολλανδικής αντίστοιχης Υπηρεσίας θα αποτελούσε ριζοσπαστική λύση στο πρόβλημα των κακοποιήσεων της χώρας μας.
3) Εκπαίδευση Αστυνομικών σε όλη την χώρα, με την συνεργασία των τοπικών φιλοζωικών Συλλόγων – και όπου αυτοί δεν υπάρχουν, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας.
4) Το πρόβλημα με τα γνωστά και έξω από τα σύνορα της χώρας, βαρελόσκυλα. Τον τελευταίο καιρό, κατόπιν πιέσεων του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων – Η Προστασία των Ζώων, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και έχουν γίνει συστάσεις αλλά και συλλήψεις των ιδιοκτητών τους. Ομοίως και στην Λέσβο, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα υφίσταται σχεδόν σε όλη την χώρα. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις περιπτώσεις και οι κατά τόπους Αστυνομικές αρχές να διεξάγουν διαρκείς ελέγχους.
5) Θέτουμε ξανά το ζήτημα της προστασίας/ανωνυμίας μαρτύρων, που θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων, όπως για παράδειγμα οι Κυνομαχίες, διότι είναι λογικό οι περισσότεροι μάρτυρες να φοβούνται να καταθέσουν εφόσον πρόκειται για κύκλωμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία, αυτά δεν φτάνουν ποτέ στην Δικαιοσύνη, εξαιτίας του φόβου των μαρτύρων να καταθέσουν και να αντιπαρατεθούν σε μία δικαστική διαμάχη με τους δράστες. Πρέπει με κάθε τρόπο να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, αλλιώς το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.
6) Διενέργεια ελέγχων για ζητήματα ενόχλησης από γαβγίσματα σκύλων, ως συνημμένη επιστολή.
7) Φόλες (δηλητηρίαση ζώων συντροφιάς ή άγριων). Σε πολλά περιστατικά δηλητηρίασης ζώων, οι αστυνομικοί αρκούνται στην απλή καταγραφή μίας “κατ’αγνώστου” καταγγελίας και κλείνουν την υπόθεση. Έχουμε ζητήσει από τα κατά τόπους Α.Τ. της χώρας, στα πλαίσια των ανακριτικών τους καθηκόντων να διεξάγουν έρευνα, και ιδιαιτέρως σε περιοχές που το έγκλημα είναι επαναλαμβανόμενο ώστε να εντοπιστούν οι δράστες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκής συνεργασία και τα περιστατικά μένουν μόνο στην καταγραφή. Ούτε μία περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί μέχρι σήμερα στην Δικαιοσύνη, παρά τα χιλιάδες περιστατικά.
Επίσης προτείνουμε τα δηλητηριώδη σκευάσματα να πωλούνται μονό με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά νόμο. (τήρηση αρχείου)
Στο θέμα αυτό ζητάμε την συνδρομή σας, ώστε σε συνεννόηση με καθ ύλην αρμόδιους ομολόγους σας να εκδοθεί ανάλογη Υπουργική Απόφαση.
Τέλος και ως πολύ σημαντικό θα θέλαμε να αναφερθούμε στην αδιαφορία την οποία επιδεικνύουν τα περισσότερα αστυνομικά όργανα, Διοικητές Τμημάτων κλπ, με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης, η οποία πολλάκις φτάνει και στα επίπεδα ακόμη και ειρωνείας προς τους πολίτες οι οποίοι ζητούν την συνεργασία τους για να καταγγείλουν περιπτώσεις κακοποιημένων ζώων.
Η στάση αυτή των αστυνομικών οργάνων πάρα τις πλείστες όσες σχετικές εγκυκλίους της ΕΛ.ΑΣ θα λέγαμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει και κυρίως εστιάζεται στο ότι οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες δεν φθάνουν μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό ή και ακόμη πιο σημαντικό σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της επικράτειας.
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων