Σε πολλαπλασιασμό των αδέσποτων οδηγεί το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στον Υπουργό Εσωτερικών.
Η ΠΦΠΟ καταγγέλει την υποχώρηση για την εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης και την εύνοια απέναντι στους κυνηγούς τους βασικούς υπαίτιους για τη δημιουργία αδέσποτων στη χώρα.
Στην επιστολή της η ΠΦΠΟ ζητάει την επιδότηση της στείρωσης για όλους τους κηδεμόνες σκύλων-γατών, ως τον μόνο τρόπο ηθικής αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων γεννήσεων και αποτροπής δημιουργίας αδέσποτων.
Επίσης καλούμε όλους τους φιλόζωους της χώρας να μπουν στην διαβούλευση που κλείνει στις 16 Σεπτέμβρη και να γράψουν τα δικά τους σχόλια στα άρθρα 46 κ 47. Η διαβούλευση είναι εδώ : http://www.opengov.gr/ypes/?p=9312
Η επιστολή:
ΠΡΟΣ : Υπουργό Εσωτερικών κ Λιβάνιο Θοδωρή
Κοιν: Ειδικό Γραμματέα ΥΠΕΣ κ.Χρυσάκη Νικόλαο
Θέμα : Τροποποιήσεις Ν.4830/21
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Στο άρθρο 47 προτείνεται η μείωση του παραβόλου για λήψη DNA με ιδιαίτερη εύνοια προς την ομάδα των κυνηγών. Όμως η συγκεκριμένη ομάδα είναι βασική υπαίτιος για τις εκατοντάδες, χιλιάδες ανεξέλεγκτες γεννήσεις και εγκαταλείψεις σκύλων ανά την επικράτεια.
Η εφαρμογή του μέτρου λήψης και διασταύρωσης μέσω DNA, φαντάζει ακατόρθωτη, την στιγμή που ούτε καν η ηλεκτρονική σήμανση που ψηφίστηκε το 2012 δεν έχει γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και δεν έχει εφαρμοστεί. Πόσο μάλλον θα εφαρμοστεί μία διαδικασία που απαιτεί επιπλέον κόπο, πάλι από τους φιλόζωους που θα συνεχίσουν να βρίσκουν νέα εγκαταλελειμμένα ζώα και θα προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν τρόπο να τα μεταφέρουν σε κτηνίατρο για λήψη DNA, διασταύρωση κ.λπ.
Η στείρωση είναι η μόνη ηθική και βιώσιμη λύση, η οποία μπορεί να δώσει σοβαρά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να εστιάσει η Πολιτεία.
Γι’αυτό τον λόγο:
Ζητάμε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της ΔΩΡΕΑΝ στείρωσης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπεται αλλά δεν εφαρμόζεται από τους Δήμους ή εφαρμόζεται με πελατειακά κριτήρια καθώς και :
– Τον καθορισμό ενός αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που είναι υποχρεωτική εδώ και χρόνια καθώς και της στείρωσής τους.
Αναφερόμαστε σε έναν φιλοζωικό νόμο που πυλώνες στήριξης του πρέπει να είναι οι φιλοζωικοί φορείς. Τα παραπάνω είναι οι μόνες λύσεις για τα προβλήματα δεκαετιών.