«Δημοσιεύματα σαν το ακόλουθο,
https://www.alfavita.gr/…/438795_apokalypsi-gia-elon… επιβεβαιώνουν δυστυχώς πως η επιτυχία δεν σημαίνει πάντα πρόοδο, και πως η γνώση και τα χρήματα μπορούν να δημιουργούν σύγχρονους μεσαίωνες όταν λείπει το ηθικό ανάστημα.
2024, και ενώ εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται τεράστια προσπάθεια παγκοσμίως για δημιουργία εναλλακτικών μεθόδων πειραματισμού, παραβιάζεται ως ενημερωνόμαστε ακόμα και η νομοθεσία περί προστασίας των δεινοπαθούντων μέχρι θανάτου ζώων στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.
Η περιφρόνηση του πόνου, του τρόμου, της αγωνίας, του μαρτυρίου εν τέλει των μη ανθρώπινων ζώων μ’ αυτόν τον τρόπο, αν μη τι άλλο σκιαγραφούν και το ηθικό παράστημα κάποιου απέναντι και στο ίδιο το είδος του, τον άνθρωπο.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι άλλοτε ως πειραματόζωα χρησιμοποιούνταν άνθρωποι β’ κατηγορίας που η ζωή τους δεν είχε την ίδια αξία με τους υπόλοιπους σύμφωνα με την ηθικότητα εκείνης της ιστορικής περιόδου.
Ωστόσο αυτό αποτελεί ατυχείς στιγμές της ιστορίας. Λέμε ότι προχωράμε. Ότι προοδεύουμε. Κι αν μη τι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση κατ’ ελάχιστον θα έκκινούνται άνθρωποι με δύναμη.
Στην ιατρική έρευνα, ήδη σε κάποιους τομείς έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους εκτός των πειραμάτων στα ζώα. Με την τεχνολογική πρόοδο υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, και το κυριότερο, πιο ανθρώπινες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα σε ζώα, όπως είναι :
η καλλιέργεια ιστών που μπορεί να προέρχονται από ανθρώπους ή ζώα και έχουν ληφθεί από βιοψίες, νεκροψίες και χειρουργικές επεμβάσεις, από φυτά, αυγά, πλακούντες και ασπόνδυλα , η καλλιέργεια οργάνων και μοναδικών κυττάρων που προέρχονται είτε από υγιείς, είτε από άρρωστους ιστούς και όταν προέρχονται από τον άνθρωπο τα αποτελέσματα είναι ακριβή και σαφή, η χρήση υπολογιστών και εξομοιωτών που επιτρέπουν στους ερευνητές να δοκιμάζουν ηλεκτρονικά νέες θεραπείες πριν τις εφαρμόσουν στον άνθρωπο, να ελέγχουν την επίδραση ουσιών, να προβλέπουν με ποιο τρόπο απορροφούνται τα φάρμακα, πως μεταβολίζονται, κλπ. , φυσικο–χημικές τεχνικές που συνδυάζουν πληροφορίες για τη δομή διαφόρων ουσιών και τις σχέσεις των χημικών τους αντιδράσεων, επιτρέποντας στους ερευνητές να προβλέπουν τα βιολογικά αποτελέσματα χημικών συστατικών
(για παράδειγμα, αναλύοντας με Η/Υ το ένζυμο του AIDS βρέθηκαν οι χημικές ουσίες που σταματούν τη δράση του), ανοσολογικές δοκιμές όπως η τεχνική της ανοσοενζυμικής μέθόδου (ELISA- Enzyme Linked Immunosorbent Assay) , για την μέτρηση των επιπέδων της αντιτοξίνης του τετάνου στο αίμα )
Αντικαταστάθηκε το τεστ που γινόταν σε ποντίκια και μάλιστα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 5000 ποντίκια τον χρόνο, προσφέροντας μια μέθοδο με πραγματική ακρίβεια που δίνει το αποτέλεσμα σε 12 ώρες), και άλλες μέθοδοι που μπορούν καλύτερα οι ειδικοί επιστήμονες να παρουσιάσουν και αναλύσουν.
Μια τέτοιου είδους πρόοδο θα περιμέναμε να υποστηριχθεί στο μέγιστο σημείο από ανθρώπους με γνώση και οικονομική δύναμη και να βοηθηθεί η κοινωνία να βαδίσει στο επόμενο κατώφλι.
Ο πειραματισμός σε ζώα άλλωστε, είναι ένα τεράστιο και σοβαρό θέμα που καίει μόλις που το αγγίζουμε κι έχει δημιουργήσει παγκοσμίως τεράστια ηθικά διλήμματα.
Όλα τα ζώα που μπαίνουν στα εργαστήρια γι αυτό το σκοπό έχουν καταληκτικό σημείο το θάνατο μετά από βασανιστικές και επώδυνες διαδικασίες, πόσω μάλλον όταν παραβιάζονται και οι ελάχιστοι κανόνες για την προστασία τους.
Εμείς οι ίδιοι μπροστά στη σκέψη ότι θα υποβαλλόμαστε σε τέτοιες πρακτικές θα προτιμούσαμε σίγουρα το θάνατο ως λύτρωση.»
https://www.alfavita.gr/…/438795_apokalypsi-gia-elon…
ΠΦΠΟ