Πρόσφατη καταγγελία για υπαίθρια πώληση πουλερικών στην Κέρκυρα, είχε ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί άμεσα ο πωλητής, χωρίς ωστόσο να ενημερώσουν τον καταγγέλλοντα πολίτη, αν τελικά διαπιστώθηκαν παραβάσεις και αν υπήρξαν συνέπειες (στις εικόνες υπάρχει η απάντηση του Α.Τ. Κέρκυρας).
> Το φαινόμενο της υπαίθριας πώλησης ιδιαίτερα πουλερικών είναι πολύ συχνό. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;
Σύμφωνα με την δικηγόρο μας Έλενα Αρβανίτη, από την ισχύ του Νόμου 4830/2021 έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε την εφαρμογή του άρθρου 24 (που αφορά τις κακοποιήσεις όλων των ζώων και όχι μόνο των ζώων συντροφιάς), σε κάθε περίπτωση πώλησης ζώων – οποιουδήποτε είδους – σε υπαίθρια αγορά.
Εφόσον δηλαδή διαπιστωθεί κακοποίηση – που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως δεδομένη- όπως κλουβιά στενά, ζώα το ένα πάνω στο άλλο, συνθήκες μη ευζωίας, φασαρία, δρόμος, ζέστη ή κρύο ανάλογα της εποχής – έχουμε αυτεπάγγελτο αδίκημα, κατάσχεση των ζώων και επιβολή διοικητικού προστίμου.
Συγχρόνως σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ελέγχουν οι αστυνομικοί τα έγγραφα κατοχής των ζώων, τις άδειες, τα κτηνιατρικά βιβλιάρια (και τους αριθμούς σήμανσης αν πρόκειται για ιπποειδή) και να ενεργούν αναλόγως.
Την πιο πάνω γνωμοδότηση, η ΠΦΠΟ την κοινοποίησε στην ΕΛΑΣ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε φιλοζωικές οργανώσεις, προς ενημέρωση όλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πάσχα στην Πάτρα κατασχέθηκαν πάνω από 350 κλωσόπουλα σε λαϊκή αγορά και επιβλήθηκε υπέρογκο διοικητικό πρόστιμο. Το μεγαλύτερο πανελλαδικά.
Δείτε το άρθρο και την ανακοίνωση της Αστυνομίας https://www.achaianews.gr/…/171819-%CF%80%CE%AC%CF%84…