Βασικές πληροφορίες – Νομοθεσία.
-
Η προστασία και ευζωία των ζώων συντροφιάς ορίζεται στις διατάξεις του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ169 Α /2021) « Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις .»
-
Αντικείμενο του Ν. 4830/2021 είναι « η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων ».
-
Η παραβίαση της ανωτέρω ισχύουσας νομοθεσίας, επιφέρει Ποινικές και Διοικητικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 34 και 35.
Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς.
-
Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.
-
Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του.
-
Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
-
Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου.
-
Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.
-
Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.
Αρμόδιες αρχές εφαρμογής:
Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 35 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του ν. 4712/2020 (Α’ 146), της Δασικής Υπηρεσίας, των τελωνειακών αρχών, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των δήμων, του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικών οργανώσεων. Για τις παραβάσεις της περ. γ’ της παρ. 10 και της παρ. 15 του άρθρου 8, καθώς και της παρ. 6 του άρθρου 17, αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης στα σημεία εισόδου της χώρας από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι τελωνειακές αρχές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
(ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)
Πως μπορώ να καταγγείλω;
-
Καλέστε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης «100».
-Οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου θα καταγράψουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια.
-Η επικοινωνία με το «100» πραγματοποιείται χωρίς χρέωση και είναι διαθέσιμη επί 24ώρου βάσεως.
-
Μεταβείτε – απευθυνθείτε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαπιστώσατε την κακοποίηση – παράβαση της Νομοθεσίας περί ζώων ή σε οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα.
-Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει κακοποίηση ζώου που υπέπεσε στην αντίληψή του.
-
Στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων με τηλέφωνο επικοινωνίας 2131520450 και e-mail : genast@astynomia.gr
- Μπορείτε επίσης να καλείτε στην τηλεφωνική η γραμμή 10410, πληροφορίες στο https://www.odigostoupoliti.
eu/10410-tilefoniki-grammi- ΚΑΙ https://youtu.be/PTiy5w_katangelion-gia-kakopoiiseis- zoon/ aQjY