ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Λαρισαίων Κο Απόστολο Καλογιάννη
Αντιδήμαρχο κα Ρίτα Απρίλη
Προϊστάμενο Διεύθυνσης Πράσινου Δήμου Λάρισας κο Χαράλαμπο Παπαδόπουλο
Προϊσταμένη τμήματος ζώων αστικού χώρου κα Βάια Σπηλιώτου
Θέμα: Ένας χρόνος συνεργασίας Δήμου και Φιλοζωικού Σωματείου «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας»
Στο πλαίσιο αξιολόγησης ενός χρόνου συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Φιλοζωικού σωματείου σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία όπως προκύπτουν από το βιβλίο περιστατικών που διατηρεί το σωματείο.
Α) Από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 συμβάλλαμε στη διαχείριση 202 αδέσποτων σκύλων βρίσκοντας οικογένειες και καλύπτοντας στειρώσεις, εμβολιασμούς, σίτιση, αποπαρασιτώσεις, αιματολογικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες για ασθένειες όπως η λεισμανίωση, η διροφιλαρίωση και η ερλιχείωση .
Από τους 202 σκύλους, 197 είναι υιοθετημένοι ενώ 15 παραμένουν σε φιλοξενία μέχρι να υιοθετηθούν. Από τους 202 σκύλους 157 ήταν περισυλλογές του σωματείου και 55 ήταν περισυλλογές του Δημοτικού καταφυγίου.
Αυτό σημαίνει ότι στις 157 περιπτώσεις το σωματείο κάλυψε τις αρχικές εξετάσεις και στείρωση ενώ στις 55 περιπτώσεις η αρχική εξέταση και η στείρωση έγινε στο Δημοτικό Καταφύγιο και το σωματείο ανέλαβε την υιοθεσία και την περαιτέρω φροντίδα του σκύλου.
Στα 157 περιστατικά που περισυλλέχθηκαν από το σωματείο πραγματοποιήθηκαν :
- 102 στειρώσεις (Τα υπόλοιπα περιστατικά ήταν κουτάβια και δεν ήταν σε ηλικία στείρωσης μέχρι την υιοθεσία τους)
- – 306 εξετάσεις αίματος για τις 3 ασθένειες του σκύλου. – 160 εμβολιασμοί (δεύτερη επαναληπτική δόση εμβολίου ανάλογα με την ηλικία)
- – 314 αποπαρασιτώσεις (2 μηνιαίες αποπαρασιτώσεις κατά μέσο όρο για κάθε σκύλο)
- – 13 θεραπείες διροφιλαρίωσης
- – 22 θεραπείες ερλιχείωσης
- – 14 θεραπείες δερματικών παθήσεων
- – 11 χειρουργικές επεμβάσεις (διαφραγματοκήλη, ρήξη χιαστού συνδέσμου, αφαίρεση κεφαλής ισχίου, αφαίρεση χαλασμένων ή σπασμένων δοντιών, αφαίρεση λιπώματος.
- – 7 νοσηλείες μακράς διάρκειας (τύφος, γαστρίτιδα, ουρολοίμωξη, δερματικές αλλοιώσεις)
- Τα κόστη καλύφθηκαν αποκλειστικά από δωρεές από φίλους του σωματείου, οικογένειες που υιοθέτησαν σκύλους και σωματεία του εξωτερικού.
Στη συνέχεια οι σκύλοι δόθηκαν για υιοθεσία κατόπιν ελέγχου των οικογενειών και με την προϋπόθεση ότι θα ζουν μέσα στην οικία της οικογένειας με όλα όσα ορίζει ο νόμος.
Από τα 55 περιστατικά που είχαν περισυλλεχθεί από το Δημοτικό Καταφύγιο και κατόπιν ανέλαβε το σωματείο:
- 3 σκύλοι έπασχαν από διροφιλαρίωση. Τη θεραπεία ανέλαβε το σωματείο, οι σκύλοι πήγαν σε φιλοξενία και απελευθερώθηκαν τρία κλουβιά του καταφυγίου για τουλάχιστον 4 μήνες που θα διαρκούσε η θεραπεία.
- – 4 σκύλοι έπασχαν από λεισμανίωση. Τη θεραπεία ανέλαβε το σωματείο, οι σκύλοι πήγαν σε φιλοξενία και απελευθερώθηκαν 4 κλουβιά του καταφυγίου για τουλάχιστον 12-16 μήνες διάρκειας της θεραπείας πριν να είναι δυνατή η επανένταξη τους.
- – 3 σκύλοι είχαν υποστεί κατάγματα. Η αποθεραπεία και η αφαίρεση των υλικών έγινε με ευθύνη του σωματείου και ενώ ο σκύλος ήταν σε φιλοξενία. Απελευθερώθηκαν τρία κλουβιά του καταφυγίου για 2-4 μήνες που θα διαρκούσε η αποθεραπεία πριν επανενταχθούν.
- – 23 σκύλοι ήταν κουτάβια (11 γέννες). Τη διαχείριση τους μετά τον εμβολιασμό ανέλαβε το σωματείο και απελευθερώθηκαν 11 κλουβιά του καταφυγίου για 2-4 μήνες που θα έπρεπε να παραμείνουν μέχρι να στειρωθούν και να απελευθερωθούν. Τα κόστη καλύφθηκαν για οποιαδήποτε θεραπεία, σίτιση, αποπαρασίτωση, επαναληπτικό εμβολιασμό, και οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη από τη στιγμή που τα ζώα περιήλθαν στη φροντίδα του σωματείου αποκλειστικά από δωρεές από φίλους του σωματείου, οικογένειες που υιοθέτησαν σκύλους και σωματεία του εξωτερικού. Στη συνέχεια οι σκύλοι δόθηκαν για υιοθεσία κατόπιν ελέγχου των οικογενειών και με την προϋπόθεση ότι θα ζουν μέσα στην οικία της οικογένειας με όλα όσα ορίζει ο νόμος.
- Β) Στη διάρκεια του LockDown το σωματείο ανέλαβε τη διαχείριση 6 επίσημων σημείων σίτισης καθώς και άλλα σημεία έξω από την πόλη στα οποία δεν τοποθετήθηκαν ταΐστρες. Η σίτιση συνεχίστηκε και εκτός Lockdown. Για τη σίτιση των αδέσποτων σε αυτά τα σημεία χρησιμοποιήθηκαν 10 σακιά που παραχώρησε ο δήμος και 50 σακιά που προέρχονταν από δωρεές προς το σωματείο. Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απένειμε βραβείο στην πόλη μας για την έγκαιρη μέριμνα.
- Γ) Το σωματείο ανέλαβε τη συνεννόηση με τους πολίτες για το ραντεβού για στείρωση αδέσποτης γάτας που λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό καταφύγιο. Η λίστα με τους ενδιαφερόμενους αφορά αποκλειστικά τις κλήσεις που γίνονται στη γραμμή novovile.
- Δ) Το σωματείο πραγματοποίησε περισυλλογές για λογαριασμό του Δήμου σε ώρες εκτός λειτουργίας του Δημοτικού Καταφυγίου.
- Ε) Δράση Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία. Οι δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία περιορίστηκαν λόγω lockdown. Η συνεργασία εθελοντών του σωματείου, υπαλλήλων του Δημοτικού καταφυγίου, μελών της πενταμελούς επιτροπής και της αντιδημάρχου θεωρούμε ότι ήταν αποτελεσματική. Η δράση του σωματείου διευκολύνθηκε και θεωρούμε ότι η συμμετοχή του σωματείου συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων στα όρια του Δήμου Λαρισαίων που περισυλλέχθηκαν διαχειρίστηκαν και δόθηκαν για υιοθεσία στο δεδομένο χρονικό διάστημα.
Προτάσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας και την αποδοτικότερη διαχείριση των αδέσποτων.
1.Συζήτηση και καθορισμός πλαισίου για τη συμμετοχή των εθελοντών του φιλοζωικού στην περισυλλογή περιστατικών για λογαριασμό του Δημοτικού Καταφυγίου όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σε ώρες εκτός λειτουργίας του καταφυγίου.
2. Μέριμνα για την χρήση οικονομικής δωρεάς από φιλοζωικό σωματείο του εξωτερικού με συγκεκριμένο πλάνο
3. Συμμετοχή στη διαχείριση της σελίδας του fb του Δημοτικού καταφυγίου εφόσον υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
4. Μέριμνα για να προστεθεί το Δημοτικό καταφύγιο στη λίστα των ευρωπαϊκών εγκεκριμένων χώρων (EU approved establishments) και να διευκολυνθούν οι υιοθεσίες.
5. Ολοκλήρωση του προγράμματος Φιλόδημος.
6. Μέριμνα για την υιοθεσία αδέσποτης γάτας από το σωματείο με αντίστοιχη διαδικασία όπως για τον σκύλο.
7. Μέριμνα για δράσεις σίτισης και προστασίας των αδέσποτων σε νέο πιθανό Lockdown
8. Υποστήριξη του Δημοτικού συμβουλίου στη δράση που διοργανώνεται για στειρώσεις αδέσποτων ζώων του δήμου Λάρισας από εθελοντές κτηνίατρους (Ελλάδας ή εξωτερικού)
9. Συζήτηση εκ νέου για τους όρους της συνεργασίας σε σχέση με τις οδηγίες που θα ανακοινωθούν με το νέο νομοσχέδιο.
Παρακάτω παραθέτουμε τις ιστορίες μερικών από τους σκύλους που από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 περισυλλέχθηκαν, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν σημάνθηκαν και δόθηκαν για υιοθεσία.
Το Ζουμπούλι ή αλλιώς Bella της Γιάννουλης στο δημοτικό καταφύγιο με λεισμανίωση 1/400 και μερικούς μήνες μετά στην οικογένεια της. Θα έπρεπε να μείνει σε κλουβί για 6-12 μήνες ή και παραπάνω μέχρι να είναι αρνητική στη λεισμανίωση για να απελευθερωθεί.
Ο μικρός Lucky από το κλουβί του δημοτικού καταφυγίου στο νέο σπίτι του. Ο Lucky θα έπρεπε να μείνει στο κλουβί για 3-4 μήνες μέχρι να στειρωθεί και να απελευθερωθεί.
Η Melody δαγκωμένη από άλλα σκυλιά, η περισυλλογή και φροντίδα έγινε από το σωματείο. Η Melody βρίσκεται πλέον στη νέα της οικογένεια.
Η Λίνα, περισυλλογή του Δήμου. Βρέθηκε με κομμένο πόδι και λεισμανίωση. Θα έπρεπε να μείνει αρκετούς μήνες στο κλουβί μέχρι να γίνει αρνητική στη λεισμανίωση και να βρεθεί κάποιος να την υιοθετήσει. Το σωματείο την ανέλαβε με το που τελείωσε ο κύκλος της φαρμακευτικής αγωγής και πλέον βρίσκεται στην οικογένεια της.
Η Σάσκια ένα ταλαιπωρημένο σκυλί μπήκε στο δημοτικό καταφύγιο με λεισμανίωση 1/1600 έκανε θεραπεία και θα έπρεπε να μείνει στο κλουβί για 6- 12 μήνες ή και παραπάνω μέχρι να είναι αρνητική στη λεισμανίωση για να απελευθερωθεί. Βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε φιλοξενία και η κτηνιατρική της φροντίδα, σίτιση κτλ καλύπτεται από το σωματείο.
Η μικρή Ροζμαρί, περισυλλογή του δήμου. Θα έπρεπε να μείνει στο κλουβί μέχρι να στειρωθεί στην κατάλληλη ηλικία. Υιοθετήθηκε από το σωματείο και ένα κλουβί άδειασε για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ανάγκες του δήμου.
Η Tiger, περισυλλογή του Δήμου, στειρώθηκε και ήταν έτοιμη για απελευθέρωση. Εμείς χαιρόμαστε που βοηθήσαμε να υιοθετηθεί και να μην βγει πάλι στο δρόμο.
Η Ελπίδα, περισυλλογή και φροντίδα από το σωματείο. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες ιατρικής φροντίδας και φιλοξενίας για να δοθεί για υιοθεσία, αλλά πλέον είναι στην οικογένεια της.
Η Snowhite, περισυλλογή του Δήμου, στειρώθηκε και ήταν έτοιμη για απελευθέρωση. Εμείς χαιρόμαστε που βοηθήσαμε να υιοθετηθεί και να μην βγει πάλι στο δρόμο.
O Μπούμπης ή Ίκαρος, παράδειγμα του ότι η προσπάθεια όλων μαζί φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, περισυλλέχθηκε από πολίτη, χειρουργήθηκε σε ιδιώτη κτηνίατρο, μπήκε στο δημοτικό καταφύγιο και στειρώθηκε, βγήκε σε φιλοξενία του σωματείου και υιοθετήθηκε.
Πολλά περιστατικά δεν είχαν αίσιο τέλος. Χτυπημένα από αυτοκίνητα, περισυλλέχθηκαν από το σωματείο, μεταφέρθηκαν σε ιδιώτη κτηνίατρο αλλά δεν τα κατάφεραν. Υπάρχει ανάγκη για καθορισμό του τρόπου περισυλλογής επειγόντων περιστατικών σε ώρες που το δημοτικό καταφύγιο είναι κλειστό.
Δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, υπάρχει ανάγκη για νέο πλαίσιο δράσης σε σχολεία και πλατείες προσαρμοσμένο σε πιθανά lockdown.
Το σωματείο ανέλαβε τη διαχείριση 6 επίσημων σημείων σίτισης καθώς και άλλα σημεία έξω από την πόλη στα οποία δεν τοποθετήθηκαν ταΐστρες. Μέριμνα απαιτείται για περισσότερες ταΐστρες, με σκέπαστρο για να προστατεύεται το φαγητό από τη βροχή και μέριμνα για νερό δίπλα στο φαγητό.
Ο αριθμός των αδέσποτων δυστυχώς παραμένει ακόμα μεγάλος, γέννες αδέσποτων στα χωράφια έξω από τη Λάρισα, γέννες δεσποζόμενων που εγκαταλείπονται, κακοποιήσεις, ζώα που επιβιώνουν με ένα κομμάτι ψωμιού και ψάχνουν για μια γουλιά νερό. Απαιτείται διαρκής συνεργασία δήμου, σωματείων και πολιτών, δράσεις μαζικών στειρώσεων, δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, υπεύθυνες υιοθεσίες.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
για το Σύλλογο Εθελοντών Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ν. Λάρισας «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας»
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παπαδοπούλου Μαρία-Χριστίνα Μουστάκα Αλεξάνδρα