Περιβαλλοντική τραγωδία στην Κορινθία: Θρηνούμε για το παρθένο δάσος και τα ζώα
Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή προκλήθηκε από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου, μια περιοχή που είχε πληγεί από μεγάλη πυρκαγιά και το 2018. Η τεράστια πυρκαγιά που μαίνονταν για μέρες, κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, πάνω από 50.000 παρθένου δάσους, που έφτανε μέχρι τη θάλασσα.
Μαζί με τα δέντρα κάηκαν ζωντανά και χιλιάδες ζώα με τα μωρά τους που βρίσκονταν εγκλωβισμένα σε φωλιές, σε δέντρα και σε λαγούμια. Πολλά είναι και τα ζώα που κάηκαν σε αυλές, εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας, αφού δεν τα πήραν μαζί οι κηδεμόνες τους και ακόμα χειρότερα, τα άφησαν αλυσοδεμένα με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να φύγουν.
Είναι φρικτές οι εικόνες των απανθρακωμένων ζώων που βρέθηκαν αλυσοδεμένα και να, που ο άδικος χαμός τους μας καλεί να απαιτήσουμε με μεγαλύτερο σθένος να απαγορευτεί το δέσιμο των σκυλιών χωρίς καμία εξαίρεση.
Αυτή την απαίτηση διατύπωσε η ΠΦΠΟ και στη διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο, γιατί αν στον νόμο υπάρχουν κενά, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αλυσοδένουν τα ζώα τους. Να σημειωθεί ότι, υπήρξαν άνθρωποι που άφησαν τα ζώα τους πίσω και μετά ζητούσαν από εθελοντές να πάνε να τα σώσουν, ενώ η Πυροσβεστική λόγω της πυρκαγιάς είχε αποκλείσει την πρόσβαση.
Αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη και πιο θλιβερή απόδειξη για το πώς ζουν τα ζώα κοντά σε ορισμένους συμπολίτες μας. Ανθρώπινα θύματα δεν θρηνούμε, αλλά είναι βέβαιο ότι τεράστιος αριθμός ζώων βρήκε φρικτό θάνατο στις φλόγες. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για τις καμένες περιουσίες και αντικείμενα και να θρηνήσουμε το παρθένο δάσος και τις χιλιάδες ζωές που κάηκαν στο δάσος, σε αυλές ακόμα και αλυσοδεμένες, σε στάνες και κλουβιά.
Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια και οι συνέπειες της θα φανούν σύντομα. Πρέπει να νιώθουμε θλίψη και οργή για τα ζώα και τα φυτά που χάθηκαν και να κάνουμε καθετί, ώστε η καταστροφή να μην ξεχαστεί.
Η προστασία της καμένης περιοχής, από κάθε καταπάτηση, πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Από το 2000 τα Γεράνεια Όρη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων βιοτόπων Natura 2000, καθώς υπάρχει ποικιλία φυτών που ενδημούν εκεί, ενώ αποτελούσε καταφύγιο για πολλά είδη ζώων, ορισμένα μάλιστα από αυτά απειλούμενα.
Οι περιοχές Natura έχουν ανάγκη από συνολική προστασία και μάλιστα όπως σημειώνει η Κομισιόν, είναι αναγκαία η ενίσχυση των προσπαθειών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκατάσταση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Νοέμβριο του 2019, έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη μη αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura 2000.
Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι το Ελληνικό κράτος και οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να κακοποιούν την άγρια ελληνική φύση, αφήνοντας τα δασοφυλάκια ελλιπώς επανδρωμένα και με ελλιπές πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης.
Απαιτούμε να ληφθεί άμεσα από την Κυβέρνηση οποιοδήποτε προληπτικό μέτρο που θα αποτρέψει νέες τραγωδίες ιδίως τώρα που το καλοκαίρι είναι μπροστά μας .
Δεν αντέχουμε άλλη οδύνη .
Δεν αντέχουμε άλλες χιλιάδες καμένες ζωές της ήμερης και άγριας πανίδας ,που δυστυχώς ως νέο περνάει στα ψιλά γράμματα και τις εκπομπές των ΜΜΕ .
Και αυτό είναι ντροπή.
Δεν αντέχουμε άλλα καμένα δάση.
Η φράση “ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές” είναι “απάνθρωπο” να λέγεται.
Ναι θρηνήσαμε χιλιάδες ζωές, αυτές των ζώων, των πουλιών, των κατοικίδιων, των ζώων φάρμας που πέθαναν βασανιστικά.
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία