Αγγλική μετάφραση ακολουθεί το Ελληνικό κείμενο.
Παγκόσμια Εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα ορίστηκε από τις 22 έως τις 28 Απριλίου 2019.
Το κείμενο που ακολουθεί δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από μια πολύ σύντομη αναφορά σε ένα θέμα τεράστιο που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως τεράστια ηθικά διλήμματα. Η εβδομάδα αυτή δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα περισσότερο από μια όχληση για σκέψη, αναζήτηση και επαναπροσδιορισμό θέσης έναντι πρακτικών και εκμεταλλευτικών συμπεριφορών προς κάθε αδύναμη ύπαρξη.
Η αναφορά στα πειράματα σε ζώα, με ιδανικά ερευνητικά αντικείμενα ποντίκια, αρουραίους, βατράχους, κουνέλια, γουρούνια, γάτες, σκύλους, πιθήκους, χιμπατζήδες, διάφορα είδη πτηνών…
Ξεκινώντας και αποδεχόμενοι ότι η έρευνα και το πείραμα αποτελούν βασική προϋπόθεση προόδου, πρέπει να τονίσουμε ότι επίσης βασική προϋπόθεση προόδου είναι να χρησιμοποιήσει ο ερευνητής μέσα για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού θεμιτά που δεν αντιστρατεύονται βασικές κοινωνικές και ηθικές αρχές.
Μόνο κατά προσέγγιση, από τα δεδομένα που παρέχονται από τις δημόσιες ερευνητικές υπηρεσίες, 300 εκατομμύρια ζώα υποβάλλονται σε πειράματα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ 11-12 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κάθε 3 δευτερόλεπτα σε Ευρωπαϊκά εργαστήρια, ενώ 100.000 – 125.000 κάθε μία ώρα σε εργαστήρια όλου του κόσμου.
Σημειωτέον ότι ζώα για πειράματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία καλλυντικών, βερνικιών, οδοντόκρεμας, σαμπουάν, βαφών μαλλιών, αποσμητικών προϊόντων , προϊόντων καθαρισμού του σπιτιού, λιπαντικών, καπνοβιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ, , όπως επίσης από πολεμικές βιομηχανίες που δοκιμάζουν σε αυτά κάθε είδους όπλα (συμβατικά, χημικά, βιολογικά, πυρηνικά).
Όλα τα ζώα που μπαίνουν στα εργαστήρια γι αυτό το σκοπό έχουν καταληκτικό σημείο το θάνατο μετά από βασανιστικές και επώδυνες διαδικασίες . Ζουν καταδυναστευμένα από τον τρόμο και τον πόνο, τρέμουν και ουρλιάζουν κάθε φορά που κάποιος μόνο πλησιάζει το κλουβί τους, (εάν έχουν ακόμη τις φωνητικές τους χορδές, γιατί συνήθως αυτές αφαιρούνται για να μην ενοχλούν τους ερευνητές με τα ουρλιαχτά τους).
Λιπαντικά, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, αντιρρυπαντικές μπογιές, αντισκωριακά, διαλύτες κ.λ.π. εφαρμόζονται τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια των ζώων δηλητηριάζοντας τα και οδηγώντας τα σ’ ένα αργό και βασανιστικό θάνατο. Το τρίχωμα κουνελιών, ινδικών χοιριδίων και σκύλων αφαιρείται και πάνω στο γυμνωμένο δέρμα απλώνονται διάφορες ουσίες, όπου τα ζώα μπορεί να αντιδρούν, να βγάζουν φουσκάλες, να ματώνουν και να υποφέρουν φρικτούς πόνους μέχρι να πεθάνουν.
Πολλές φορές εξαναγκάζονται να καταπιούν διάφορες ουσίες και κάνουν συνεχώς εμετούς, έχουν διάρροιες, σπασμούς, παραλύουν ή ακινητοποιούνται για να ψεκαστούν στα διεσταλμένα, από τον τρόμο, μάτια τους με κάθε είδους ουσίες που τα κάνουν να κραυγάζουν από τον πόνο καθώς σταδιακά τυφλώνονται. Τα καίνε ζωντανά, τα λιώνουν, τα πνίγουν, τα δηλητηριάζουν, τα εκθέτουν σε ακτινοβολίες, τους προκαλούν την τρέλα με βασανιστήρια, τα κομματιάζουν, τα ακινητοποιούν για χρονικά διαστήματα που μοιάζουν αιώνες γι αυτά, τους σπάνε τα κοκάλα, τα ταΐζουν με καλλυντικά , με απορρυπαντικά, με σαμπουάν, τους κάνουν πειράματα βλητικής για να διαπιστώσουν οι πολεμικές βιομηχανίες την αποτελεσματικότητα των όπλων τους.
Συχνά δε, βλέπουν τα άλλα ζώα να θανατώνονται ακριβώς μπροστά στα μάτια τους.
Όμως πόσο τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο?
Σύμφωνα με την FDA το 92% των φαρμάκων που χορηγήθηκαν με ασφάλεια σε ζώα, απέτυχαν στις δοκιμές στους ανθρώπους. Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης προειδοποιεί τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς ότι η έρευνα σε ζώα δεν είναι αξιόπιστη.
Και μην ξεχνάμε ότι η πενικιλίνη ανακαλύφθηκε χωρίς να γίνουν πειράματα σε ζώα
Τα ζώα είναι μεν ζωντανοί οργανισμοί αλλά διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, τη φυσιολογία και το μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Ακόμα και ζώα διαφορετικών ειδών μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά στις χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.
Υπάρχουν βεβαίως οι επιστήμονες εκείνοι που καταλαβαίνουν την αναξιοπιστία του ζωικού πειραματισμού και αποσύρονται γρήγορα από το χώρο αυτό. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι που αρνούνται να το καταλάβουν και έτσι συνεχίζουν χτίζοντας μια σταδιοδρομία με το σίγουρο τρόπο.
Μα εκτός του καταστροφικού «εγώ» των ανθρώπων, υπάρχουν τεράστια επενδυμένα συμφέροντα που τα κέρδη τους εξαρτώνται από τα πειράματα στα ζώα.
Κατευθυνόμενα κέρδη φαρμακευτικών εταιρειών , εταιριών καλλυντικών και άλλων εταιριών και διαφόρων πειραματικών εργαστηρίων .
Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται προσπάθεια και αγώνες περιορισμού και ελέγχου της «σκοτεινής πλευράς της επιστήμης» και κατάργησης όλων των φρικαλεοτήτων που μάλλον εκθέτουν και ντροπιάζουν τον άνθρωπο ως είδος παρά τον επιβεβαιώνουν ως ανεπτυγμένο λογικό ον.
Σημαντικός σταθμός είναι η παγκόσμια διακήρυξη δικαιωμάτων των ζώων που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο των Δικαιωμάτων των Ζώων κατά την διάρκεια παγκόσμιας συνεδρίασης για τα δικαιώματα των ζώων που έγινε στο Λονδίνο 21-23 Σεπτεμβρίου 1977. Μεταξύ άλλων η παγκόσμια διακήρυξη δικαιωμάτων των ζώων γράφει στο άρθρο άρθρο 8 παράγραφος Α: «Τα πειράματα στα ζώα που προξενούν σωματικό ή και ψυχικό πόνο είναι ασυμβίβαστα με τα δικαιώματα των ζώων, ακόμα και όταν αυτά γίνονται για ιατρικούς επιστημονικούς ή εμπορικούς σκοπούς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.», ενώ στην παράγραφο Β συνεχίζει λέγοντας πως: «μια αναπληρωματική τεχνική ή μέθοδος πρέπει να ερευνηθεί και να αναπτυχθεί.».
Με δεδομένα τα ανωτέρω η ΕΕ δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής.
Με το Άρθρο 18 του κανονισμού 1223/2009 για τα καλλυντικά προϊόντα απαγορεύτηκε ο πειραματισμός σε ζώα για τις πρώτες ύλες των καλλυντικών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια με την Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής 2013/674/ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ την 11η Μαρτίου 2013 απαγορεύτηκε και η πώληση καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμασθεί σε ζώα οπουδήποτε στον κόσμο.
Από τις 11 Μαρτίου 2013 τέθηκε σε εφαρμογή ο κανονισμός αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα. Σύμφωνα με αυτόν απαγορεύεται η προώθηση καλλυντικών η τελική σύνθεση ή τα συστατικά των οποίων έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Ο κανονισμός αυτός αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου. Όμως έχει μερικά σημαντικά κενά. Άλλωστε δεν εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη αφορούν πραγματικά σε καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα. Η πλειοψηφία των συστατικών που βρίσκονται στα καλλυντικά, χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα καταναλωτικά ή βιομηχανικά προϊόντα.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων αντί της διεξαγωγής δοκιμών σε ζώα.
Εκτός από την Ευρωπαϊκή ένωση, οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τα πειράματα σε ζώα από εταιρείες καλλυντικών είναι η Νορβηγία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Νέα Ζηλανδία. Η Αυστραλία έχει ανακοινώσει την απαγόρευση τους από τον Ιούλιο του 2018 ενώ και η Ελβετία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε απαγόρευση.
Το 2018 η Καλιφόρνια επίσης πέρασε σχετικό νόμο που ορίζει ως παράνομη την πώληση προϊόντων ομορφιάς και υγιεινής φροντίδας που κάποιο από τα συστατικά τους έχει δοκιμαστεί σε ζώα μέσα στα χωρικά πλαίσια της πολιτείας. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ώστε να δοθεί στις εταιρείες ο χρόνος να ξεκαθαρίσουν το παρόν στοκ και να αρχίσουν να επενδύουν σε προϊόντα cruely–free.
Από την άλλη πλευρά, στον υπόλοιπο κόσμο τα πειράματα εξακολουθούν να επιτρέπονται. Στην Κίνα, η οποία αποτελεί μία τεράστια αγορά για τις εταιρείες καλλυντικών, όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Για να μπορέσει μία εταιρεία να εισάγει καλλυντικά προϊόντα στην Κινεζική αγορά (με εξαίρεση το Χονγκ Κόνγκ) είναι υποχρεωμένη από το νόμο να έχει πραγματοποιήσει δοκιμές σε ζώα.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπρατικές. Χρησιμοποιούνται κυρίως ποντίκια και αρουραίοι και λιγότερο γουρούνια. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί παρατυπίες καθώς χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι παρότι απαγορεύεται η χρήση τους γι’ αυτό το σκοπό.
Στην ιατρική έρευνα, σε κάποιους τομείς έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους εκτός των πειραμάτων στα ζώα. Με την τεχνολογική πρόοδο υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, και το κυριότερο, πιο ανθρώπινες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα σε ζώα, όπως είναι : η καλλιέργεια ιστών που μπορεί να προέρχονται από ανθρώπους ή ζώα και έχουν ληφθεί από βιοψίες, νεκροψίες και χειρουργικές επεμβάσεις, από φυτά, αυγά, πλακούντες και ασπόνδυλα , η καλλιέργεια οργάνων και μοναδικών κυττάρων που προέρχονται είτε από υγιείς, είτε από άρρωστους ιστούς και όταν προέρχονται από τον άνθρωπο τα αποτελέσματα είναι ακριβή και σαφή, η χρήση υπολογιστών και εξομοιωτών που επιτρέπουν στους ερευνητές να δοκιμάζουν ηλεκτρονικά νέες θεραπείες πριν τις εφαρμόσουν στον άνθρωπο, να ελέγχουν την επίδραση ουσιών, να προβλέπουν με ποιο τρόπο απορροφούνται τα φάρμακα, πως μεταβολίζονται, κλπ. , φυσικο–χημικές τεχνικές που συνδυάζουν πληροφορίες για τη δομή διαφόρων ουσιών και τις σχέσεις των χημικών τους αντιδράσεων, επιτρέποντας στους ερευνητές να προβλέπουν τα βιολογικά αποτελέσματα χημικών συστατικών (για παράδειγμα, αναλύοντας με Η/Υ το ένζυμο του AIDS βρέθηκαν οι χημικές ουσίες που σταματούν τη δράση του), ανοσολογικές δοκιμές όπως η τεχνική της ανοσοενζυμικής μέθόδου (ELISA- Enzyme Linked Immunosorbent Assay) , για την μέτρηση των επιπέδων της αντιτοξίνης του τετάνου στο αίμα ( Αντικαταστάθηκε το τεστ που γινόταν σε ποντίκια και μάλιστα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 5000 ποντίκια τον χρόνο, προσφέροντας μια μέθοδο με πραγματική ακρίβεια που δίνει το αποτέλεσμα σε 12 ώρες), και άλλες μέθοδοι που μπορούν καλύτερα οι ειδικοί επιστήμονες να παρουσιάσουν και αναλύσουν.
Κλείνοντας ένα τεράστιο και σοβαρό θέμα που μόλις προλάβαμε να αγγίξουμε θα συμφωνήσουμε με την δήλωση του Δρ. Pappoworth από το βιβλίο του Ανθρώπινα πειραματόζωα- πειραματισμός στον άνθρωπο: «Τα πειράματα στα ζώα, που γίνονται διδάσκοντας την περιφρόνηση στον πόνο και διογκώνοντας την αδιαφορία για τα δικαιώματα και την ηθική, οδηγούν στο τέλος στα πειράματα στους ανθρώπους» (εκδόσεις Feltrinelli, Rome 1971).
Tα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η ζωή τους έχει αξία από μόνη της.
Άραγε πόσο ηθικό μπορεί να είναι η χρήση ως πειραματόζωα έμβιων όντων που νοιώθουν πόνο, φόβο, αγωνία και τρόμο τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι μπροστά στη σκέψη ότι θα υποβαλλόμαστε σε τέτοιες πρακτικές θα προτιμούσαμε το θάνατο ως λύτρωση
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Worldwide week dedicated to ban on animal testing (22-28 April 2019)
The following text is a brief overview to a major issue that has posed global moral dilemmas. The current week is an opportunity for thinking and redefinition of attitudes towards practices that involve animal exploitation.
This reference concerns experiments on several animal species, such as mice, rats, frogs, rabbits, pigs, cats, dogs, monkeys, chimps and several bird species…
First of all, we should recognize that research and experiments are keys to progress. However, we should stress out that if researchers use means for research that they do not violate basic social and moral principles, it is an obvious evidence of progress.
According to data sourced from public research services, every year around 300.000.000 animals are used on experiments all around the world and 11.000.000-12.000.000 animals in the European Union. Every 3 seconds an experiment takes places in a European laboratory while every hour about 100.000-125.000 are carried out in laboratories globally.
It should be mentioned that experiments are carried out not only by the pharmaceutical industry but also by the cosmetic industry for a wide variety of products such as shampoos, toothpastes, varnishes, hair dyes, deodorants, house cleaning products, lubricants and products of tobacco and car industry. Also, animals used on experiments conducted by war industries for all types of weapons (conventional, chemical, biological and nuclear).
All those animals suffer a horrible death through painful and tortuous procedures. They use a short life in pain and horror. They are shaking and they are screaming whenever someone approaches their cage (if their vocal cords had not been cut out, so researchers are not disturbed!)
Lubricants, pesticides, fungicides, anti-pollution paints, anti-moth products, solvents etc. are tested on skin and eyes of animals, which are poisoned and die a slow, painful death. The hair of rabbits, guinea pigs and dogs is removed and several substances applied to the skin. Animals react, have blisters on their skin, and they often blead and suffer painfully till death.
In many cases they are forced to swallow several substances, so they could not stop throwing up. Also, they have diarrhea and they are convulsing. They are often paralyzed or they are immobilized in order that substances of all kinds are sprayed straight into their eyes while they are screaming because of terrible pain. As a result of this, animals are going blind. During experiments, animals are burnt alive, strangled, poisoned, exposed to radiation, torn to shreds, they are driven to madness because of suffering and they are immobilized for long periods of time. Researchers break their bones, feed them with cosmetics, detergents, shampoos and use them for ballistic experiments.
It is not unusual for those animals to watch other animals put to death.
But can results of animal experiments be applied to human?
According to FDA, 92% of drugs that were safely tested on animals, they have failed on human testing. The magazine of American Medical Association draws doctors and patients attention that animal research is not reliable.
At this point, it should be noticed that penicillin was discovered without experimentation on animals.
There are significant differences between animal and human anatomy, physiology and metabolism. Even different animal species can react differently to chemical and pharmaceutical substances.
For all these reasons, there are scientists who do not support animal testing. Unfortunately, many of them refuse to accept the reality and they have a safe career based on animal testing.
But aside from that, strong economic interests are related to experiments on animals.
Those are profits of pharmaceutical, cosmetic and other companies as well as experimental laboratories.
However, efforts and struggles for control and restriction of animal testing. Also, considerable efforts are made to ban all experiments on animals, which constitute a dishonor for humankind rather than confirm that human is a rational person.
A significant point was the Universal Declaration of Animal Rights adopted by International Society for Animal Rights during a global meeting for animal rights which took place in London from 21st till 23rd of September 1977. The Article 8 (A) states: “Animal experimentation which causes mental or physical suffering is incompatible with animal rights, even if experiments are carried out for scientific or commercial purpose or any other purpose”. On the Paragraph B of the same article is mentioned that: “an alternative technique or method should be developed”.
In the view of the above, European Union made some important steps.
The Article 18 of regulation 1223/2009 for cosmetics prohibits animal experimentation for raw materials of cosmetics in the European Union. Then, under the Commission implementing decision 2013/674/EU which entered into force on 11 March 2013 prohibits the sale of cosmetic products that have been animal-tested all around the world.
European Council Regulation n. 1223/2009 for non-animal tested cosmetics entered into force on 11 March 2013. According to this regulation, the sale of cosmetics whose substances or final composition have been tested on animals is prohibited. It is a significant step forward even though there are some significant gaps. Besides, it does not ensure that all cosmetics in the European Union have not been tested on animals. The majority of substances of cosmetics are also used on many industrial and consumer products.
In any case, European Commission strongly supports efforts for alternative methods instead of animal experimentation.
Except European Union, Norway, India, Israel, Turkey and New Zeeland have already banned animal testing for cosmetics. On July 2018, Australia announced a similar ban while Switzerland also stated that it will move towards such a ban.
In 2018, the State of California passed legislation which defines as illegal the sale of cosmetics and hygiene products whose any substance has been tested on animals in territorial waters of California. The law will enter into force on 1 January 2020, in order that companies have the time to become cruelty-free.
On the other hand, animal testing is legal in the rest of the world. In China, which is country with huge market for cosmetic companies, animal experiments are imposed by law. In order that a country imports its cosmetic products to the Chinese market (except Hong-Kong), it must have conducted experiments on animals for those products.
In Greece, experiments on animals are carried out only for scientific purpose. Mice and rats are mainly used for testing. Pigs are used less commonly. In some cases, mixed-breed dogs were used which is illegal in our country.
Alternative testing methods have so far been developed in many sectors of medical research. Due to technological progress, there are alternative methods, which are more advanced, reliable and humane such as tissue culture from a biopsy, autopsy and surgery, tissue culture from plants, eggs, invertebrates and placentas, cell culture from diseased or healthy tissues from human whose results are clear and precise, use of computers and simulators which are appropriate for testing new treatments on electronical devices before they are applied on human, controlling the effects of substances, providing the way in which medicines are absorbed and metabolized etc. Another alternative methods are physic-chemical techniques which combine information about different substances structure and relevance of chemical reactions, so that researchers could provide biological results of chemical ingredients (i.e. through analysis of HIV enzyme, chemical substances which block its action, were discovered, immunological methods such as Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) which is used for measurement of tetanus antitoxin levels in blood. (This method, which replaced testing on mice, is accurate and provides results within 12 hours. In UK, every year 5.000 mice had been used for this test).
Finally, we agree with Dr. Pappoworth words in his book “Human Experimental Animals – Human Experimentation: “Experiments on animals, which are conducted on the basis of contempt for pain and with indifference on rights and ethics, lead to experiments on human” Feltrinelli, Rome 1971).
We should always keep in mind that animals are sentient beings and their life is important.
Panhellenic Animal Welfare and Environmental Federation