Η ΠΦΠΟ συνυπογράφει με άλλους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς το Δελτίο Τύπου που αφορά την έμπρακτη στήριξη του Αν.Υπ. ΥΠΑΑΤ κ.Γ.Τσιρώνη, στις παράνομες παραστάσεις-τσίρκο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.Για πληρέστερη ενημέρωση παραθέτουμε το δημοσίευμα του zoosos.gr όπου φαίνεται η ανακολουθία θέσεων του κ.Τσιρωνη https://www.zoosos.gr/tsironi-gia-ta-delfinia-tis-paranomes-parastaseis-tsirko-sto-delfinario-tou-attikou-zoologikou-parkou/#axzz5FhEuwM90
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζεται η κινητοποίηση για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα και την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 σχετικά με την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα στην περίπτωση του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου. Με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για εφαρμογή του νόμου, μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετείχαν σε μια σειρά δράσεων το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα έγιναν συναντήσεις στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ε. Αποστόλου, στο Κοινοβούλιο, καθώς και με εκπροσώπους της Κυβέρνησης.
Επίσης, διεξήχθησαν δύο ξεχωριστές διαμαρτυρίες έξω από το Αττικό Πάρκο και ενημερώθηκαν οι επισκέπτες του Πάρκου για το χρόνιο αίτημα τερματισμού των παραστάσεων και απαγόρευσης της αιχμαλωσίας των κητωδών.
Από την αντίθετη πλευρά, η έμπρακτη απάντηση του αν. υπουργού ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνη μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Απηύθυνε χαιρετισμό στη διημερίδα εκπαίδευσης κτηνιάτρων στη διάσωση κητωδών «CETUS Rescue VET» που συν-διοργανώθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πελαργός», που ιδρύθηκε από το Αττικό Πάρκο, στο δελφινάριο του οποίου βρίσκονται από το 2010 αιχμάλωτα δελφίνια που εκτελούν ρόλο κλόουν σε παραστάσεις απαγορευμένες σύμφωνα με το νόμο 4039/2012. Δηλαδή ο ίδιος φορέας που διοργανώνει την εκπαίδευση των κτηνιάτρων στη διάσωση κητωδών, χρησιμοποιεί τα κητώδη για την ψυχαγωγία των επισκεπτών του Αττικού Πάρκου, αψηφώντας το νόμο και καταστρατηγώντας τις αρχές που τον διέπουν.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2017: http://www.prasinotameio.gr/attachments/article/265/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97%20127.3.pdf
Δηλαδή δίνεται δημόσιο χρήμα για δράσεις που δίνουν φιλο-περιβαλλοντικό και φιλοζωικό πρόσωπο σε μια σκανδαλώδη και κατ’ εξακολούθηση παράνομη επιχείρηση που βασανίζει ζώα με σκοπό το κέρδος. Τέτοιου είδους πρακτικές ήθελε να πατάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά τις ασπάζεται και η ίδια.
Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το καλοκαίρι του 2016 επί θητείας τότε του ίδιου αν. υπουργού Γ. Τσιρώνη, επέτρεψε την εισαγωγή τεσσάρων δελφινιών από τη Φινλανδία (χώρα η οποία έκλεισε το δελφινάριό της), και δύο από τη Γαλλία, παρά τις διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών. Μάλιστα, όπως αργότερα επιβεβαιώθηκε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ίδιους Υπουργείου, το Αττικό Πάρκο λειτουργούσε για πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια. Αντί λοιπόν ο αν. υπουργός να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση «ανανέωσης του στόλου» του δελφιναρίου, έδωσε την έγκριση να εισαχθούν και άλλα δελφίνια από επιχείρηση που δεν είχε άδεια, για να εκτελούν παραστάσεις που έχουν απαγορευτεί από το 2012.
Αναρωτιόμαστε γιατί χρόνια και σοβαρά θέματα που απασχολούν το σύνολο της φιλοζωικής κοινότητας δεν έχουν τύχει ενδιαφέροντος και υποστήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ, χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα δράσεις που δημιουργούν πλαστή θετική εικόνα για το παράνομο Αττικό Πάρκο.
Η υποκρισία, το θράσος και ο παραλογισμός δεν έχουν όρια
Ινστιτούτο Κητολογικών ΕρευνώνΠέλαγος
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων ‘Dolphinaria Free Europe’
The Dolphin’s Voice e.V.
Άργος Φιλοζωικό Σωματείο
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία