Ποια πλάσματα χαρακτηρίζονται ως «ζώα συντροφιάς»;
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) θέτουν αυτό το καθόλου ρητορικό ερώτημα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρµάκων και Εφαρµογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. ζητώντας να ξεκαθαριστεί ποια ζώα η πολιτεία χαρακτηρίζει ως «ζώα συντροφιάς».
Μπορεί για κάποιους – εν μέσω τέτοιων κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών εξελίξεων – όλα αυτά να φαντάζουν, ανόητα, περιττές πολυτέλειες, υπερβολικές ευαισθησίες βολεμένων, που ενώ βλέπουν το χάος, που επικρατεί, νοιάζονται μόνο για τα ζώα. Όμως δεν είναι. Άλλωστε αυτός, που είναι φιλόζωος, δε σημαίνει, ότι είναι μισάνθρωπος.
Η διευκρίνιση αυτή σχετικά με την ανάγκη καθορισμού των όντων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ζώα συντροφιάς και στο νόμο 4039/2012 – είναι απαραίτητη, για να μπει ένας φραγμός στο εμπόριο εξωτικών ειδών, άγριων ζώων, ερπετών κ.ά., που παραμένουν εγκλωβισμένα σε κλουβιά πετ σοπ και πωλούνται για να καταλήξουν στα σαλόνια, και στα ενυδρεία εκείνων, που ανοήτως θεωρούν εαυτούς φιλόζωους…
Η Μάριζα Χριστοδούλου στην επιστολή αυτή – εκπροσωπώντας την Π.Φ.Π.Ο. και την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. – ζητάει να διευκρινιστεί και το τι γίνεται με τα ζώα, τα οποία μένουν απούλητα στα κλουβιά των καταστημάτων εμπορίας ζώων συντροφιάς, είτε πρόκειται για σκυλιά και γατιά ή άλλα είδη.
Ζητάει όμως διευκρινήσεις και για τους ελέγχους, που πρέπει να γίνονται στα πετ σοπ. Τονίζει δε, ότι στην Αθήνα μόνο 6 καταστήματα έχουν άδεια για πώληση κατοικίδιων και άλλων ζώων, όμως εκατοντάδες μη αδειοδοτημένα λειτουργούν ανενόχλητα και εμπορεύονται παρανόμως ζώα.
Ολόκληρη η επιστολή εδώ
«Κύριοι,
O νέος νόμος υπ’αριθμ. 4039/2012, δέον να σημειωθεί ανθρωποκεντρικός στην πλειοψηφία των διατάξεών του, ενώ ορίζει τι είναι ζώο συντροφιάς, δεν ορίζει ποια είδη ζώων χαρακτηρίζονται ως τέτοια.
Όπως ίσως θα γνωρίζετε, τα καταστήματα πώλησης ζώων, ωθούμενα από καθαρά και μόνο οικονομικό κίνητρο, έχουν μετατρέψει πολλά ζώα και δη και άγριας πανίδας σε εμπορεύματα όπως π.χ. ερπετά, μινκ, άγρια πουλιά, σκιουράκια, αμφίβια, κ.λπ. Αυτά τα ζώα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται κατοικίδια εφόσον δεν ζουν σύμφωνα με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος τους.
Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα τα ζώα αυτά αφενός μεν να διαβιούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, και άρα ατέρμονης δυστυχίας, αφετέρου δε να έχουν ένα μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα ζώα που ζουν σ’ ένα αποστερημένο από ερεθίσματα περιβάλλον, αδρανούν και πεθαίνουν σε νεαρότερη ηλικία.
Όπως ίσως θα αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια πρακτική εγείρει πολλά ηθικά προβλήματα, το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το εξής: τι δικαίωμα έχει κάποιος να υφαρπάζει συναισθανόμενα όντα από το φυσικό τους περιβάλλον και να τα υποβάλει σ’ ένα διαρκές βασανιστήριο για οποιοδήποτε λόγο, πολλώ δε μάλλον για οικονομικό όφελος. Βεβαίως, δεν υποτιμάμε το οικονομικό όφελος, όταν όμως στηρίζεται στο “αίμα” συναισθανόμενων όντων, μια εχέφρων και αξιοπρεπής πολιτεία θα έπρεπε να καταδικάζει και να απαγορεύει ρητώς και δια ροπάλου.
Έπειτα από τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας απαντήστε στα παρακάτω:
• Ποια είδη ζώων χαρακτηρίζονται ως Ζώα Συντροφιάς.
• Ποια είδη ζώων επιτρέπονται να πωλούνται από τα καταστήματα pet shops.
• Βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου επιτρέπεται η πώληση και εμπορία τους από τα καταστήματα pet shops καθώς από τα εκτροφεία (κοινώς Dachau).
• Τι ισχύει για τα εισαγόμενα είδη που εκτρέφονται με προορισμό την πώλησή τους από τα καταστήματα pet shops, ήτοι ποια είδη επιτρέπονται να πωλούνται και βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου.
• Tι προβλέπει ο νόμος για τα ζώα που τελικά δεν πωλούνται.
• Προτίθεται το Υπουργείο να διεξάγει έλεγχο στα καταστήματα pet shops για να διαπιστώσει αν αυτά διαθέτουν άδεια πώλησης των ζώων που πουλάνε; Διότι από ό,τι γνωρίζουμε, όσον αφορά την Αθήνα μόνο, άδεια πώλησης ζώων διαθέτουν μόνο 6 καταστήματα, ενώ πουλάνε ζώα σχεδόν όλα.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πώληση οποιουδήποτε είδους ζώου από καταστήματα, εκτροφεία και διαδίκτυο, πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζώων ως αντικείμενα και εμπορεύματα, στην κακοποίησή τους, στην εκμετάλλευσή τους και σε πολλές περιπτώσεις στην εγκατάλειψή τους.
Η απαντητική σας επιστολή να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):
Μάριζα Χριστοδούλου
mrzchrist@gmail.com
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων».
πηγή:http://www.zoosos.gr/article/1113/horis-ousiastiko-elegho-eborio-zoon-sta-pet-shop