Ο αριθμός των γενετικά τροποποιημένων ζώων που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές έχουν κατασκευάσει γενετικά μια σειρά από θηλαστικά, από πειραματόζωα μέχρι ζώα φάρμας, καθώς και πουλιά, ψάρια και έντομα. Η μεταφορά γενετικού υλικού από το ένα είδος στο άλλο εγείρει δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας για τα ζώα και τους ανθρώπους. Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθούν νέες ασθένειες από γενετικά τροποποιημένα ζώα σε μη γενετικά τροποποιημένα ζώα, ακόμη και σε ανθρώπους.
Σε δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων αναρτήθηκε το προσχέδιο της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στη Δράση «Γενετική βελτίωση ζώων» του άξονα προτεραιότητας: Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ΥΠΑΑΤ. Μέσα από τη δράση «Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα», με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ, 18 εκ. ευρώ θα δοθούν για τη γενετική βελτίωση ζώων.
Η διαβούλευση θα λάβει χώρα από τις 21 Μαρτίου έως και τις 27 Μαρτίου 2022 και ώρα 23:59.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή τους σε αυτή και τη διατύπωση των παρατηρήσεών του
- http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/116-diavouleysh_drash1_ypoergo5_ver4_genetikhveltiosh-1?fbclid=IwAR37mtjwQ_3MA6lTNppbv3Qr0Hzjy1pkFG0voChIF5GTfw0ak5F7lo6ZQ-k
- Σχόλια είναι δυνατό να αποσταλούν με ηλεκτρονική αλληλογραφία στις διευθύνσεις akessisi@hq.minagric.gr και entamposi@hq.minagric.gr
Ας δούμε τι θα περιλαμβάνει το μενού των κρεοφάγων ανθρώπων στο άμεσο μέλλον με την χρηματοδότηση της κυβέρνησης με 18 εκ. ευρώ για τη γενετική βελτίωση ζώων.
- Ζώα με αλλαγμένα γονίδια με CRISPR που έχουν κοντό και λείο τρίχωμα που τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο στις ζεστές θερμοκρασίες.
- Ζώα που δεν ιδρώνουν καθώς μπορεί να παχύνουν πιο εύκολα με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική παραγωγή κρέατος. Αντίστοιχα, και τα μικρά που θα γεννούν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
- Ζώα ( ψάρια) γενετικά τροποποιημένα με CRISPR να μεγαλώνουν μεγαλύτερα από τα συμβατικά τους, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής για την εκτροφή των ψαριών, τα οποία θα καλλιεργηθούν σε δεξαμενές στη γη.
- Ζώα όπως διαγονιδιακές αγελάδες που παράγουν περισσότερο γάλα ή γάλα με λιγότερη λακτόζη ή χοληστερόλη, διαγονιδιακοί χοίροι και βοοειδή με μεγαλύτερη αναλογία μυϊκής μάζας και πρόβατα που παράγουν περισσότερο μαλλί.
- Ζώα που χρειάζονται λιγότερη τροφή και νερό να είναι ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.
- Ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες, όπως π.χ. χοίροι ανθεκτικοί στην Influenza.
- Ζώα που γεννούν μόνο θηλυκούς απογόνους.
- Ζώα χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πχ κέρατα σε αγελάδες.
- Ζώα για να παράγουν όργανα συμβατά για μεταμόσχευση σε ανθρώπους .
Τέτοιες λύσεις εγείρουν δεοντολογικά ζητήματα καθώς και σημαντικούς κινδύνους στον τομέα της δημόσιας υγείας και στην μετάδοση ασθενειών. Η χρήση των διαγονιδιακών ζώων ως ζωντανών μηχανών καθώς και οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η δραστική παρέμβαση του ανθρώπου στο γονιδίωμα οργανισμών των οποίων το DNA έχει διαμορφωθεί μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, αναδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα. Aντί λοιπόν να σταματήσουμε τη ζωοφαγία η οποία δημιουργεί προβλήματα υγείας των ανθρώπινων ζώων, περιβαλλοντικά προβλήματα και στερεί τη ζώη και τα δικαιώματα τρισσεκατομυρίων μη ανθρώπινων ζώων κάθε χρόνο και να αλλάξουμε την προσέγγιση μας προς τον πλανήτη και τα όντα που τον κατοικούν, προσπαθούμε μέσω τεχνολογίας να διαχειριστούμε την κατάσταση χωρίς να επιλύνουμε τα προβλήματα και συνεχίζουμε την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
Πηγές