Ο Φεβρουάριος αποτελεί μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη στείρωση στο εξωτερικό. Και η στείρωση δεν αφορά μόνο στα αδέσποτα, για να μην αναπαράγονται και να μην πεθαίνουν τα μικρά τους στο δρόμο, αλλά και στα κατοικίδια, τα δικά μας ζώα!
Ως ιδιοκτήτες ζώων πρέπει να πάρετε διάφορες αποφάσεις για τα ζώα σας. Από τις πιο απλές, όπως τι όνομα να του δώσετε μέχρι τις πιο σοβαρές, για την υγεία τους.
Μία τέτοια απόφαση είναι και η στείρωση. Οι περισσότεροι ζωόφιλοι, μετά από συννενόηση με τους κτηνιάτρους και σωστή ενημέρωση ξέρουν ποιά είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζώο τους και τα οφέλη που του προσφέρει η στείρωση, τόσο στο ζώο όσο και στον ιδιοκτήτη αλλά και εμμέσως στον αριθμό των αδέσποτων.
Παρόλαυτα, υπάρχουν ιδιοκτήτες ζώων που είναι απρόθυμοι να στειρώσουν το ζώο τους με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις.
Οι πιο συχνές είναι:
1) ΘΕΛΩ ΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ…
Αν με την λέξη φύση εννοείτε την τάση να ουρεί για να σημαδεύσει την περιοχή του, το να είναι επιθετικό απέναντι σε ζώα ίδιου φύλου και να το σκάει όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο, ναι αυτή είναι η φύσική του συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως αυτή η συμπεριφορά ταλαιπωρεί και το ίδιο, με κίνδυνο να χαθεί ή να τραυματιστεί αλλά και εσάς, που έχετε να αντιμετωπίσετε θέματα εκπαίδευσης συν όλα αυτά.
Θυμηθείτε ότι το σκυλάκι ή η γατούλα σας είναι ένα κατοικίδιο ζώο και όχι ένα άγριο ζώο που ζει στη φύση! Εχουμε εξημερώσει τα ζώα και έχουμε επέμβει ούτως ή άλλως στη φύση τους! Ειναι λοιπόν τουλάχιστον κουτό να πιστεύουμε ότι η μοναδική παρέμβασή μας στη φύση τους είναι…η στείρωση! Η ζωή του ζώου μέσα στο σπίτι είναι λιγότερο αγχώδης, αφού δεν αγωνιά για την επιβίωση του και τα ζώα είναι ακόμα πιο ήρεμα αν στειρωθούν. Και με τη λέξη ήρεμα δεν εννοούμε μελαγχολικά ή νωχελικά. Το ζώο παρεμένει ζωηρό, χαρούμενο, παιχνιδιάρικο (ό,τι χαρακτήρα είχε και πριν) αλλά με ηρεμία σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις με άλλα ζώα, που πριν καθορίζοταν καθαρά από ένστικτα και ορμόνες-τάσεις για κυριαρχία.
2) ΦΟΒΑΜΑΙ!
Φυσικά ένα χειρουργείο είναι πάντα ένα σοβαρό θέμα και ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου που αγαπά το ζώο του αγχώνεται με την διαδικασία της νάρκωσης και κάνει διάφορες σκέψεις. Η στείρωση όμως είναι ένα σχετικά ακίνδυνο χειρουργείο, εφόσον εμπιστεύεστε και γνωρίζετε τον κτηνίατρο σας. Χιλιάδες αδέσποτα στειρώνονται χωρίς καμία επιπλοκή, όπως και πολλά δεσποζόμενα έχουν στειρωθεί και ζουν για πολλά χρόνια.
Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας, ρωτήστε για τη διαδικασία, τι ακριβώς γίνεται και πώς θα χειριστεί το ζώο σας. Ξεκαθαρίστε όλους τους φόβους που έχετε στο μυαλό σας. Τα ζώα δεν πονάνε, αφού τους γίνεται αναισθησία με τη νάρκωση ενώ μόλις τελειώσει η επέμβαση και συνέλθουν μπορείτε να τα πάρετε άμεσα σπίτι, με μία ελάχιστη τυπική αντιβίωση. Η στείρωση αρσενικών σκύλων ή γατών είναι πάντα πολύ πιο απλή και καθόλου περιπλοκη ενώ η στείρωση θηλυκών είναι μία επέμβαση με πολύ χαμηλό ρίσκο. Χρειάζεται ελάχιστη προσοχή, για τα ράμματα που πλέον γίνονται εσωτερικά από έμπειρους κτηνιάτρους και δεν φαίνονται και σε 1 24ωρο το ζώο έχει συνέλθει πλήρως. Είναι μία υπόθεση ούτε μίας ημέρας, που σώζει το ζώο σας μελλοντικά αφού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξει διάφορους τύπους καρκίνου.
Πραγματοποιήστε εξετάσεις αίματος στο ζώο σας πριν το χειρουργείο ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του και προχωρήστε στην στείρωση, πάντα σε κτηνίατρο που εμπιστεύεστε, που ξέρει το ζώο και το παρακολουθεί από μωρό και όχι στον πρώτο τυχόντα ή σε αυτόν που θα κάνει ”μία καλή τιμή”.
3) ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
Δυστυχώς, η ”δικαιολογία” αυτή είναι αρκετά βάσιμη στη χώρα μας, αφού πολλοί ιδιώτες κτηνίατροι ζητούν υπέρογκα ποσά, κυρίως στα νησιά και στις επαρχίες αλλά και στις κεντρικές πόλεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την σημασία του να στειρωθεί το ζώο εκτός απ το να λάβουν την αμοιβή τους. Απ’ την άλλη ως ιδιοκτήτης του ζώου, έχετε αναλάβει όλα τα κόστη της φροντίδας του και μπορείτε να συγκεντρώσετε σταδιακά το ποσό που απαιτείται και πληρώνετε άλλωστε μόνο μία φορά στη ζωή του.
Η τιμή που σας δίνει ο κτηνίατρος θα πρέπει:
α)να είναι σε λογικά πλαίσια, λαμβανόμενης υπόψη της κατώτατης τιμής που ορίζει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος για τη στείρωση:
γάτα: 60 ευρώ, μικρόσωμη σκυλίτσα: 90 ευρώ, μεγαλόσωμη σκυλίτσα:120 ευρώ
γάτος: 40 ευρώ, αρσενικός σκύλος: 70 ευρώ
(τιμές 2011)
β)να συμπεριλαμβάνει εξετάσεις αίματος προεγχειρητικά
γ)να συμπεριλαμβάνει νάρκωση/φάρμακα και την ελάχιστη νοσηλεία του ζώου μόλις συνέλθει και μέχρι να το παραλάβετε
Ακόμα, μπορείτε να ρωτήσετε σε φιλοζωϊκές οργανώσεις ή στους Δήμους αν υπάρχουν προγράμματα οικονομικών στειρώσεων για δεσποζόμενα ζώα. Είναι ελάχιστα στην Ελλάδα και συνήθως σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όμως είναι μία επιλογή, εφόσον βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες υγιεινής και προστασίας του ζώου.
4) ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ, ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Το θαύμα της φύσης σημειώνεται καθημερινά στους δρόμους: χιλιάδες σκυλιά και γάτες γεννούν. Τα μικρά πεθαίνουν από το κρύο,από τύφο, από ασιτία ή αν καταφέρουν και μεγαλώσουν λίγο τελικά από φόλα ή τροχαίο!
Οσο κι αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά άμεσα το …αδέσποτο, αφού εσείς ”αγαπάτε το ζώο σας” και ”θα βρείτε να τα χαρίσετε”,ολοι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Αν ζευγαρώνουμε τα ζώα μας, δεν δίνουμε την ευκαιρία στα υπάρχοντα να υιοθετηθούν, είτε είναι σε καταφύγια, είτε είναι στο δρόμο, είτε είναι σκυλιά, είτε είναι γάτες, είτε είναι ημίαιμα είτε
καθαρόαιμα, είτε μικρόσωμα, είτε μεγαλόσωμα. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ, δεν δημιουργεί νέα ζώα και αν έχει χώρο για δεύτερο ζώο ή φίλους που θέλουν ένα ζώακι, ΥΙΟΘΕΤΕΙ ή προτείνει να υιοθετήσουν από καταφύγιο αδέσποτων.
Ο υπερπληθυσμός των ζώων είναι μία πραγματικότητα στην χώρα μας και σε όλο το κόσμο.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΦΤΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή Η ΓΑΤΑ με τη στείρωση.
Η αλήθεια είναι ότι η στείρωση είναι η καλύτερη λύση για το ζώο πρώτα απ όλα, για εσάς και τέλος για την κοινωνία μας.