ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
Το πολυμορφικό Νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την Προστασία των Ζώων έγινε νόμος την 25/1/2012 και οδεύει προς δημοσίευση σε ΦΕΚ.
Επί ένα σχεδόν χρόνο διαπραγματευτήκαμε, συζητήσαμε, προτείναμε και σχεδιάσαμε απόψεις, στρατηγικές και ευέλπιδες στόχους με τους πολιτικούς προϊσταμένους του θλιβερού κτιρίου της οδού Αχαρνών και τελικά οι τελευταίοι απεδείχθησαν ισόμετρα θλιβεροί και ανεπαρκείς με το κτίριό τους.
Το Νομοσχέδιο καταβροχθίστηκε από αναδομήσεις και αναθέσεις του Υπουργικού δυναμικού.
Μας είναι απολύτως σαφές επίσης ότι ο βασικός κορμός και η « φιλοσοφία» του νομοσχεδίου φτιάχτηκε από τις αναρμόδιες και αντιφιλόζωες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ , βελτιώθηκε από την κα Μιλένα Αποστολάκη μετά την δημόσια διαβούλευση , η οποία όντως έτεινε ευήκοον ούς και επιστράτευσε την εντελώς σπάνια πλέον << κοινή λογική >> αλλά δεν ευτύχησε να περατώσει το έργο της , για να καταλήξει στο αρχικό μόρφωμα , που σχεδίασαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Οι διάδοχοί της αντιμετώπισαν το ζήτημα διεκπεραιωτικά , συναλλακτικά και με πλήρη άγνοια του θέματος.
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, τόσο για την ευζωία των ζώων και την ποιότητα ζωής της πόλης, όσο και για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού μας προφίλ, λύθηκε με το αναμενόμενο για την Ελληνική πραγματικότητα:
Με μια εκτρωματική, ασαφή και εντελώς Βαλκάνια ημι-λύση!
Αφού σύραμε στο Υπουργείο εις μάτην Πανεπιστημιακούς, (Νομικούς, Παρασιτολόγους, Επιδημιολόγους, κλπ) συνεργάτες μας, αφού ταΐσαμε ως αναμασημένη τροφή με όλες τις τρέχουσες νομολογίες της Ευρώπης τους «επιτελείς» του Υπουργείου, αφού καταθέσαμε και ξανακαταθέσαμε προτάσεις , ως οι πλέον αρμόδιοι και γνώστες του ζητήματος φορείς , ανακαλύψαμε ότι κανείς δεν άκουγε αλλά και ούτε είχε πρόθεση να ακούσει.
Το περίεργα σχεδιασμένο πόνημα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ περιήλθε τελικώς στους εισηγητές των κομμάτων, μόνο και μόνο για να αποκορυφωθεί η – όπως καταλάβαμε τελικά – συνήθης πρακτική.
Μεταξύ Νομοσχεδιακής πρότασης και εισηγήσεων εισχώρησαν όλες οι συνδιαλλαγές με συντεχνιακά συμφέροντα και όλες οι ψηφοθηρικές εξαιρέσεις.
Αντί για τους αυτοδίκαιους κοινωνικούς εταίρους (δηλαδή τις αποδεδειγμένα μεγάλες Πανελλαδικές Ομοσπονδίες) κατά την συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προσεκλήθησαν αμφιλεγόμενης προέλευσης και μεγέθους εκπρόσωποι θρησκευτικογενείς(!) καθώς και ατελείωτες σκληρά συνδικαλιστικές εισηγήσεις της ηγεσίας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και άλλων άσχετων φορέων, που καμία σχέση δεν είχαν με την ευζωία των ζώων, ούτε καν γνωρίζουν την διάσταση του θέματος.
Αφαιρέθηκαν διατάξεις που προστάτευαν τα ζώα και αντίθετα προστέθηκαν άλλες , άγριας εκμετάλλευσής τους.
Χιλιάδες νέα αδέσποτα θα προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα υπερπληθυσμό, από παράνομους και αφορολόγητους εκτροφείς, πετσοπάδες, εισαγωγείς , από ανεύθυνους ιδιοκτήτες.
Οι Δήμοι ανύπαρκτοι έως τώρα θα συνεχίσουν νομοτελειακά να είναι ανύπαρκτοι και οι φιλοζωικές ενώσεις και οι πολίτες , με βαριά πρόστιμα στην πλάτη τους , θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.
Αυτό κατάφεραν οι εκμεταλλευτές των ζώων και αυτοί που θέλουν πάση θυσία να υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ανίκανες για σειρά ετών να λύσουν το πρόβλημα, αντίθετα με την άκρως αντιφιλοζωική στάση τους το επέτειναν, θα συνεχίσουν ακριβώς οι ίδιοι να διαχειρίζονται από τα γραφεία τους τα θέματα των ζώων.
Το φιλοζωικό κίνημα όμως θα συνεχίσει να αγωνίζεται ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ για την κατάργηση των διατάξεων μη προστασίας και εκμετάλλευσης των ζώων.
Επισημαίνουμε επίσης σε όλους τους τόνους, ότι δεν είμαστε μερικές χιλιάδες κυνηγοί ή μερικές εκατοντάδες κτηνίατροι.
Είμαστε ενάμιση εκατομμύριο φιλόζωοι που – ασχέτως κόμματος – δεν θα επιτρέψουμε να ξαναπεράσουν το κατώφλι της Βουλής άνθρωποι με τέτοια ασυνέπεια και τόσο ελλιποβαρή σκέψη.
Καταλάβαμε καλά και εκ του σύνεγγυς γιατί η χώρα κατάντησε έτσι.
Επειδή με προχειρότητα και ασυνέχεια άνθρωποι μη ειδικοί αποφαίνονται, διαχειρίζονται και νομοθετούν, ενώ συναλλάσσονται ακόμα και τώρα, που τα πολιτικά πεπραγμένα έχουν φτάσει στο και πέντε .
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ( 34 σωματεία) &
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ( 115 ΣΩΜΑΤΕΊΑ)