Η Judith Bell, που συστήνεται ως ανεξάρτητη ερευνήτρια για περιβαλλοντικά θέματα (freelance environmental writer), ξεκίνησε μια προσπάθεια ώστε να υποστηρίξει τα αιτήματα των επιστημόνων στην Ελλάδα για την προστασία των κητοειδών, αφού πλήττονται εξαιτίας των σεισμικών ερευνών, που γίνονται για ανεύρεση υδρογονανθράκων στον πυρήνα των περιοχών όπου ζουν οι φυσητήρες και οι ζιφιοί (είδη φαλαινών).
Οι έρευνες αυτές (στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης) γίνονται μέσω εξαιρετικά δυνατών ήχων χαμηλής συχνότητας (παράγονται μέσω εκρήξεων πεπιεσμένου αέρα κάθε 5-10 δευτερόλεπτα) και θα διαρκέσουν αρχικά 3 μήνες. Το νορβηγικό σκάφος σεισμικών ερευνών Nordic Explorer της εταιρείας PGS βρίσκεται ήδη στην Πάτρα και έχει ξεκινήσει τις έρευνες εδώ και έναν μήνα.
Δυστυχώς η χώρα μας επί της ουσίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής παρά την έγκαιρη και επίσημη ενημέρωσή του από τις οργανώσεις WWF Ελλάς, MOm, Tethys Research Institute και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των πληθυσμών κητωδών, που κινδυνεύουν.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν απαίτησε καν από την εταιρεία, που κάνει τις έρευνες, να πραγματοποιήσει μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το Δημόσιο δεν μπήκε καν στη διαδικασία να «τρέξει» το ίδιο για μια τέτοια έρευνα.
Τα δε μέτρα που δέχθηκε να λάβει η εταιρεία (ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής κητωδών στο σκάφος για να καλύπτουν όλο το 24ωρο) είναι αστεία και αποτελούν μόνο βιτρίνα, δεδομένου ότι η ίδια εταιρεία εφαρμόζει πιο αυστηρά μέτρα επιτήρησης σε άλλες χώρες.
Με βάση την συμφωνία ACCOBAMS που έχει υπογράψει και επικυρώσει η χώρα μας, οι έρευνες δεν έπρεπε καν να γίνουν στις σημαντικές περιοχές για τα απειλούμενα κητώδη (όπως έχει χαρακτηρίσει η ίδια η ACCOBAMS την Ελληνική Τάφρο – δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες:http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html ).
Φυσικά όπου γίνονται αυτές οι έρευνες θα έπρεπε να υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων και να παίρνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης με αυστηρά πρωτόκολλα και θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 7 παρατηρητές πάνω στο σκάφος, οι οποίοι θα σταματούν τις εκρήξεις όταν εντοπίζουν κητώδη σε κάποια απόσταση.
Οι επιστολές των επιστημονικών φορέων της χώρας μας και ο θόρυβος που δημιούργησε η σχετική ερώτηση ενός ευρωβουλευτή Κρίτων Αρσένη, που είναι ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά θέματα, έχουν δημιουργήσει σημαντική πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και μοιάζουν να μπορούν να φέρουν κάποιες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο τουλάχιστον για κάθε μελλοντική σεισμική έρευνα στον ελληνικό χώρο.
Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η μαζική υπογραφή του ψηφίσματος, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά την πίεση που ασκείται διεθνώς. Όσοι και όσες συμφωνείτε μπορείτε να υπογράψετε εδώ:
http://www.thepetitionsite.com/407/827/247/save-endangered-whales-from-s…
Κυρίως όμως πρέπει να διαδώσετε αυτό που συμβαίνει εις βάρος των θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.
Θυμηθείτε η κρίση κάποτε θα περάσει. Οι υδρογονάνθρακες θα έχουν εξαντληθεί. Τι περιβάλλον θα αφήσουμε στα παιδιά μας; Μια έρημη χώρα;
πηγή:http://www.zoosos.gr/article/3162/sovares-oi-epiptoseis-stis-phalaines-exaitias-ton-ereunon-gia-udrogonanthrakes-sten-ell