Στη βόρεια παράκτια ζώνη της Κρήτης, 23 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, υπάρχει η εκβολή του Φοδελιανού, η οποία έχει κι από τα δυο… Και από το προεδρικό διάταγμα προστατεύεται και με γαλάζια σημαία βραβεύεται επί δεκατέσσερα συναπτά έτη…
Κι όμως, η συμπεριφορά ορισμένων απέναντι σε αυτό το οικοσύστημα και τα «γαλόνια» του, όπως τονίζει το WWF, «είναι για τα μπάζα…».
Νόμοι και βραβεύσεις δεν φαίνονται αρκετοί για να κρατήσουν τα μπάζα μακριά από την εκβολή και το παράκτιο τμήμα του υγρότοπου του Φοδελιανού.
Θυμίζουμε δε ότι από τον Ιούνιο του 2012 ισχύει ένα προεδρικό διάταγμα (Φ.Ε.Κ. ΑΑΠ 229/19.06.2012) για τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους, σύμφωνα με το οποίο: «…εντός των ορίων των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, απαγορεύονται οι επιχωματώσεις και η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, ενώ ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος διατάγματος αποτελεί ευθύνη των χωρικά αρμοδίων αρχών της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Ο.Τ.Α.».
Στη χώρα μας υπάρχει και το σύστημα της γαλάζιας σημαίας για την επιβράβευση των καλύτερων παραλιών. Μία διάκριση που προϋποθέτει όμως την πλήρη συμμόρφωση με μια σειρά αυστηρών κριτηρίων που αφορούν στον περιοδικό καθαρισμό από σκουπίδια, καθώς και στην περιβαλλοντική διαχείριση κάθε περιοχής.
Η εικόνα της γαλάζιας σημαίας να «ανεμίζει» πίσω από τους σωρούς με απόβλητα κατεδαφίσεων και άλλων αδρανών υλικών, τα οποία καλύπτουν μία έκταση περίπου στα 800 τ.μ. της «βραβευμένης» παραλίας είναι απογοητευτική.
Μια εικόνα που βλέπουν εκατοντάδες ή χιλιάδες τουρίστες που επέλεξαν την παραλία αυτή.
Το WWF, όπως τονίζει, έχει επανειλημμένα «ενοχλήσει» τις τοπικές υπηρεσίες για το θέμα, χωρίς να έχει προκύψει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Κάθε χρόνο διευθετείται ή επιχωματώνεται η κοίτη της εκβολής, χωρίς κανένα ίχνος περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Ξαναενημερώσαμε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένουμε την αποκατάσταση της εκβολής και τη λήψη μέτρων έτσι ώστε του χρόνου η παραλία να πληροί πραγματικά τα κριτήρια βράβευσης και όχι να της απονεμηθεί γαλάζια σημαία για τα… μπάζα» εξηγεί η Μαρία Νοΐδου ως συντονίστρια εθελοντικών δράσεων του προγράμματος του WWF «Προστασία νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας».
Πηγή: Φωτό: WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν
πηγή:http://www.zoosos.gr/article/2578/rihnoun-baza-se-vraveumene-kai-prostateuomene-paralia