Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ;

Share with your friends


Submit

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ συνεργάζονται για τη σωτηρία των κητοειδών, που έχουν απομείνει στις ελληνικές θάλασσες. Ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας και τελικά ο θάνατος δεκάδων φαλαινών τους αυτού του είδους εδώ και μερικές εβδομάδες αποδεικνύει τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα σόναρ των πολεμικών πλοίων σε αυτά τα σπάνια θηλαστικά.

Ο διοικητής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν., Αλέξανδρος Θεοδοσίου, εξήγησε στην κάμερα της εκπομπής της ΝΕΤ «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» και στη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου, ότι κάθε θαλάσσια και υποβρύχια περιοχή εκπέμπει ένα σύνολο φυσικών θορύβων, τους οποίους προσλαμβάνουν οι φάλαινες και τους χρησιμοποιούν ως πυξίδα, ώστε να κινούνται στο σωστό βάθος ή προς την σωστή κατεύθυνση για την αναζήτηση τροφής.

Όταν οι θόρυβοι – λόγω των συχνοτήτων, που εκπέμπουν τα σόναρ, για να εντοπίσουν, το τι υπάρχει στον βυθό – αλλάζουν, οι ήχοι που δέχονται τα κήτη, αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα, αυτά είτε να ανεβαίνουν ακαριαία στην επιφάνεια από μεγάλα βάθη και τελικά να πεθαίνουν, από μια νόσο αντίστοιχη με αυτή των δυτών, ή να σκοτώνονται από τις προπέλες ή και τα ίδια τα σκάφη μετά από πρόσκρουση.

Η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ τονίζει ότι οι παρατηρήσεις που καταγράφουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων οικειοθελώς είναι βασικό στοιχείο για την μελέτη των πληθυσμών των κητοειδών. Γι’ αυτό και προτείνει την εκπαίδευση και την εξειδικευμένη κατάρτιση των πληρωμάτων, ώστε να ξεχωρίζουν και να εντοπίζουν τα διαφορετικά είδη, που εδώ και αιώνες ζουν στις θάλασσες μας.

Ο κ. Θεοδοσίου τονίζει, ότι μέτρα λαμβάνονται και κατά τη σχεδίαση και την εκτέλεση των ασκήσεων, ώστε να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα σε περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί θαλάσσια πάρκα, και στα οποία υπάρχουν φώκιες, πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών ή σε ακτές ωοτοκίας χελωνών καρέτα – καρέτα, όμως στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγος δεν κινείται μόνο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αν τις ίδιες αρχές δεν τηρούν και οι δυνάμεις των υπόλοιπων χωρών, που χρησιμοποιούν τα ίδια ύδατα, το θαλλάσιο περιβάλλον κινδυνεύει.

Για να δείτε το βίντεο της εκπομπής «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» πατήστε εδώ και μετακινήστε το βελάκι στο 15:51’’.

Διαβάστε επίσης:

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

 

πηγή:  http://www.zoosos.gr/article/736/poso-kinduneuoun-ta-kete-stis-ellenikes-thalasses-apo-ta-sonar