ΚΥΘΝΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΛΙ

Share with your friends


Submit

Προς

1) Αστυνομικό Τμήμα Κύθνου

Τηλ. & Φαξ: 2281031201

2) Λιμεναρχείο Κύθνου

Τηλ. & Φαξ: 2281032290

3) Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου

Τηλ.: 2281082397

Φαξ: 2281081745

4) Δήμο Κύθνου

Τηλ.: 2281361100

Φαξ: 2281361120

Email: dkithnou@otenet.gr

5) Δημοτικό Σχολείο Χώρας

Τηλ. 2281031325

6) Γυμνάσιο-Λύκειο Μέριχα

Τηλ. 2281032333

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2011

Αριθμ. Πρωτ:……………………..

ΘΕΜΑ: Κακοποιήσεις Ζώων στο Νησί της Κύθνου

Σχετ.: 1) Eπιστολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Προστασία των Ζώων» προς: α) Γ.Α.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & β) Α Δ. ΧΩΡΑΣ, 20 Ιανουαρίου 2011, Αρ Πρωτ.: 1009/6/32-τξη, 2) Η από 25 Οκτωβρίου 2011 επιστολή μας με θέμα «Καταγγελία για Κακοποίηση Ζώων στην Κύθνο» προς Αστυνομικό Τμήμα και Λιμεναρχείο Κύθνου

Κύριοι,

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο βόρειο τμήμα της Κύθνου κάποιοι κάτοικοι έχουν επιδοθεί σε ένα άγριο και ανελέητο κυνήγι ενός «αιμοσταγούς» κυνηγόσκυλου που προφανώς εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη του, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στη χώρα μας. Την αιτία της καταδίωξής του την αποτέλεσε η κατασπάραξη ορθίνων και προβάτων, αφού με κάτι έπρεπε να τραφεί και αυτό. Και ενώ θα περίμενε κανείς το ζώο να τύχει της δέουσας προσοχής και φροντίδας, καταδιώχθηκε με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί από τα πυρά και τις επιθέσεις που δέχθηκε από «θαρραλέους» νέους που αποφάσισαν να εξασκηθούν στο σημάδι πάνω του.

Γενικότερα όμως, όπως καταδείξαμε στην προηγούμενη επιστολή μας, στο νησί παρατηρείται μια ανείπωτη βαρβαρότητα κατά των ζώων. Συγκεκριμένα, οι μαρτυρίες αναφέρουν τα εξής:

  • Στα Λουτρά Κύθνου δολοφονούνται κάθε χρόνο τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο γάτες με φόλες.

  • Ψαράδες πετούν τα δύστυχα ζώα στη θάλασσα όταν αυτά πλησιάζουν τις βάρκες και εξοντώνουν ασύστολα τις φώκιες και τα δελφίνια.

  • Παιδιά βασανίζουν γάτες και σκύλους.

  • Κάτοικοι σκοτώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους από την άγρια πανίδα (π.χ. χελώνες, σκαντζόχοιρους, κλπ).

  • Κυνηγοί ξεκινούν να σκοτώνουν τη φτερωτή πανίδα αρκετά πριν την κυνηγετική περίοδο με το πρόσχημα να προλάβουν τους μη ντόπιους κυνηγούς.

Δυστυχώς, ο κύκλος της ανεξέλεγκτης βίας δεν κλείνει εδώ, αφού και τα ζώα εκτροφής δεν έχουν καλύτερη μοίρα.

Τα ζώα δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Είναι διαφορετικές μορφές ύπαρξης και φορείς του θαύματος της ζωής που αξίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό μας. Η κακοποίησή τους δεν αποτελεί μαγκιά, ούτε ανδραγάθημα, αλλά είναι πράξη άνανδρη και απάνθρωπη που πηγάζει από μια αυθαίρετη και αυταρχική ανθρωποκεντρική αντίληψη. Δεν είναι όμως μόνο εκείνοι που κακοποιούν ζώα αυτοί που επιδεικνύουν μια αξιόμεμπτη συμπεριφορά, αλλά και εκείνοι που με την ανοχή τους και τη σιωπή τους αφήνουν στο έρμαιο βάρβαρων ενστίκτων τις ζωές των άλλων όντων τη στιγμή που θα έπρεπε να τις προστατεύουν.

Για όλα αυτά, παρακαλούμε για τα παρακάτω:

1) Την αστυνομία και το λιμεναρχείο να πράξουν τα δέοντα διεξάγοντας συστηματικούς ελέγχους και έρευνες και σε περίπτωση που διαπιστώνουν περιστατικά κακοποίησης να επιβάλουν τους νόμους 1197 και 3170, ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη και προβαίνοντας σε μηνύσεις.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΛΑΣ αναφέρεται ρητά: «Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με το Ν. 1197 / 1981 όπως ισχύει σήμερα. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία».

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3814&Itemid=657&lang

2) Το Δήμο που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των αδέσποτων (Νόμο 3170/2003, άρθρο 7, παρ. 1) να εφαρμόσει πρόγραμμα προστασίας, περίθαλψης και στειρώσεων, καθώς επίσης και να ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους κατοίκους μέσω συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων κλπ για μια ηθική αντιμετώπιση των ζώων.

4) Τους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων να διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια ή να αφιερώνουν κάποια διδακτική ώρα με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών απέναντι στα ζώα. Πολλοί φιλοζωικοί σύλλογοι έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα με οπτικοακουστικό υλικό, που περιλαμβάνει ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση, ζωγραφική, παρουσίαση των αρχών της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων, αναφορές σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους, παίξιμο ρόλο, βιωματικές ασκήσεις κλπ. Αυτά τα σεμινάρια μπορούν να γίνουν είτε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, είτε από φιλόζωους εθελοντές.

Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες προβήκατε ή σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα όσα καταδείχθηκαν στην παρούσα επιστολή μας. Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):

Μάριζα Χριστοδούλου

Αγίου Κωνσταντίνου 11

19005 Νέα Μάκρη Αττικής

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων


Μάριζα Χριστοδούλου

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6975309846

link here —–> file(1)

πηγη:    http://zophoros.ning.com/forum/topics/2993545%3aTopic%3a45026