Εγκληματικές τροπολογίες για τα ζώα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Share with your friends


Submit

24 Ιουλίου 2013

Ένα «σήριαλ» για γερά νεύρα εξελίχθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τροπολογίες για τα ζώα που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας εντός κάποιου άσχετου με τα ζώα  νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου για την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε εχθές και τελείωσε σήμερα. Στο νομοσχέδιο αυτό, εν αγνοία της φιλοζωικής κοινότητας επιχειρήθηκε κρυφίως να περάσουν απαράδεκτες τροπολογίες του Ν. 4039/2012 που ενώ θεωρητικά έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τα ζώα, και όχι τα  κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα συντεχνιών που βιοπορίζονται και κερδίζουν από αυτά, στην πράξη σε πολλά σημεία του είναι εις βάρος τους.

Η Ομοσπονδία μας καθώς και μερικά άλλα σωματεία ασύνδετα μεταξύ τους – ό,τι δηλαδή βρήκαν μπροστά τους από το σωρό στο παρά πέντε κυριολεκτικά και για τα μάτια του κόσμου – έλαβε στις 16/07/2013 με e-mail από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τις τροπολογίες αυτές, και ενώ αυτές είχαν ήδη τεθεί για συζήτηση  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου χωρίς να κληθούν οι αρμόδιοι φιλοζωικοί φορείς.

Η Ομοσπονδία μας σε συνεδρίασή της απέρριψε φυσικά όσες εξ αυτών ήταν εις βάρος των ζώων και στις 22/07/2013, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, επικοινώνησε δια της Προέδρου της με τη Νομική Υπηρεσία του Υφυπουργού κ. Σκορδά από όπου και προτάθηκαν οι συγκεκριμένες τροπολογίες και συγκεκριμένα με τον κ. Σπανέα, νομικό βοηθό του κ. Στάικου, Νομικού Συμβούλου του Υφυπουργού. Στην επικοινωνία αυτή η Πρόεδρος εξέφρασε στον κ. Σπανέα την κάθετη διαφωνία  της Ομοσπονδίας μας και βεβαίως και όλης της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας κυρίως για τα θέματα της ακρωτηριασμού κουταβιών έως 5 ημερών – επιστημονικώς απαράδεκτο και πλειστάκις θανατηφόρο για μικρά ζώα – καθώς και για το θέμα της τεράστιας πόρτας που ανοιγόταν σχετικά με τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, με γελοίες προφάσεις, κάτι που ήδη απαγορεύει ο Ν. 4039/12 και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με τον Ν. 2017/92.

Ο κ. Σπανέας απάντησε με επιχειρήματα τα οποία παραπέμπουν κατευθείαν στην επιχειρηματολογία γνωστών κύκλων εκτροφέων και του μοναδικού στη χώρα μας κυνολογικού σωματείου, που έξαλλου φωτογραφίζεται και στο ίδιο το κείμενο του άρθρου 6 των τροπολογιών. Επιπλέον, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και δεοντολογίας, μέσα από τις τροπολογίες  αυτές επιχειρήθηκε να θεσμοθετηθεί ιδιωτικό πρωτοβάθμιο σωματείο των ανωτέρω κυνολογικών κύκλων. Είναι γνωστό ότι τις προτάσεις τους αυτές δεν μπόρεσαν να περάσουν στις προ δύο μηνών περίπου τροπολογίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθ ύλη αρμοδίου Υπουργείου για τον Ν. 4039/12, και κατέφυγαν σε άλλους ατραπούς.

Η συζήτηση με τον κ. Σπανέα συνεχίστηκε και στις 16.00 μ.μ. της ιδίας ημέρας και όταν η Ομοσπονδία μας μετ’ επιτάσεως ζήτησε συνάντηση δια ζώσης για την επομένη ημέρα, ο εν λόγω νομικός σύμβουλος αναγκάστηκε να απαντήσει «είναι πολύ αργά κα Μπομπολάκη, οι τροπολογίες συζητούνται αύριο στην Βουλή». Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι δεν θα περνούσαν ως άρθρο στο εν λόγω νομοσχέδιο του Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αλλά ως έκτακτες διατάξεις του. Η ιδία κατηγορηματική θέση του ότι συζητούνται οι τροπολογίες τώρα στη Βουλή επιβεβαιώθηκε και σήμερα 24/07/2013 και σε άλλο σημαντικό επώνυμο παράγοντα, που επίσης επικοινώνησε μαζί του.

Από εχθές λοιπόν η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε ένα μαραθώνιο ενημέρωσης για το «πραξικόπημα» που θα συντελείτο εν αγνοία του φιλοζωικού κινήματος, τις άλλες Ομοσπονδίες , πολλά σωματεία, βουλευτές, την Πρόεδρο του ΠΚΣ, που εξέφρασε την αντίθεσή της  στις προτεινόμενες τροπολογίες, Πανεπιστημιακούς καθ’ ύλη αρμοδίους και άλλους παράγοντες, με αποτέλεσμα να κατακλυσθεί από διαμαρτυρίες το γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στην επικοινωνία μας με την κα Πιπιλή, ενημερωθήκαμε ότι η ίδια αντιλήφθηκε έγκαιρα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου το απαράδεκτο των τροπολογιών για τα ζώα και ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη την απόσυρσή τους, ο  οποίος σύμφωνα με τη κα Πιπιλή την αποδέχτηκε.

Δηλώνουμε ότι:

α. Η ακαριαία κινητοποίηση της Ομοσπονδίας μας και στη συνέχεια και των άλλων Ομοσπονδιών της φιλοζωικής κοινότητας, η εγρήγορσή μας για τροπολογίες κατά των ζώων από το παράθυρο, συνετέλεσαν στη ματαίωση των τροπολογιών. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν ποτέ, όσες μεθόδους και αν σκεφτούν οι γνωστοί κυνολογικοι  και  εκτροφικοί κύκλοι, που απέχουν μακράν της φιλοζωίας και ενεργούν για τα οικονομικά τους συμφέροντα και μόνο, συντελώντας κάθε χρόνο με τα χιλιάδες ζώα που αναπαράγουν, στη μεγάλη αύξηση των ήδη εκατομμυρίων ζώων που κατακλύζουν τη χώρα μας.

β. Συγχαίρουμε την κα Πιπιλή για την επίσης ακαριαία παρέμβασή της και όσους βουλευτές και προσωπικότητες παρενέβησαν από εχθές για τη ματαίωση των τροπολογιών και  βεβαίως τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη που αντελήφθη τη σοβαρότητα του θέματος.

γ. Δυστυχώς, βλέπουμε να συνεχίζεται η ίδια γνωστή ψηφοθηρική και πελατειακή τακτική των υπουργείων, που  έφερε στο χείλος του γκρεμού την πολύπαθη χώρα μας.

δ. Ζητάμε την επίσημη διάψευση από τον κ. Μηλαπίδη, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Τσαυτάρη, του οποίου η υπογραφή  βρίσκεται κάτω από το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για τη μη συμμετοχή του ΥΠΑΑΤ στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά των ζώων, όπως οι πληροφορίες μας εξ εγκύρων κύκλων αναφέρουν.

ε) Τέλος, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους φιλόζωους ότι η επιδίωξη της Ομοσπονδίας μας για την απαγόρευση πώλησης ζώων εν γένει  από τα καταστήματα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί άσχετα με την παρούσα κατάσταση και ότι θεωρούμε μη συμβατό να αφήναμε να περάσουν εγκληματικές τροπολογίες, χάριν αυτής της μη πώλησης σκύλων και γατών μόνο, τροποποίηση που κατά τα φαινόμενα ούτως ή άλλως δεν θα περνούσε από την Ολομέλεια της Βουλής και το  οποίο αποτελούσε  το κερασάκι εφησυχασμού  μας ώστε να περάσουν οι λοιπές απαράδεκτες τροπολογίες κατά των ζώων. Επίσης, για το θέμα της μεταφοράς μεγαλόσωμων ζώων μόνο με λουρί και φίμωτρο θα τεθεί εκ νέου η πρότασή μας στο νέο Υπουργείο Μεταφορών αφού αυτό μετά τον ανασχηματισμό διασπάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και είναι τώρα αναρμόδιο.

Αρκετά με την εκμετάλλευση των ζώων στην Ελλάδα. Τώρα μιλάμε εμείς γι’ αυτά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να συνεχίσει τη “μπίζνα” στις πλάτες τους. Καλούμε όλους τους φιλόζωους σε εγρήγορση, ώστε να εντοπιστούν τυχόν μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες διοχέτευσης τροπολογιών για τα ζώα σε διάφορα άσχετα νομοσχέδια άλλων υπουργείων, πλην του αρμοδίου γι’ αυτά.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων