Το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) στο Ηράκλειο της Κρήτης έχει πάρει πράγματι στα σοβαρά το θέμα της ευζωίας των ζώων και μέσα σε μόλις μια μέρα συνέλαβε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας δύο κτηνοτρόφους, επειδή οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβίωναν τα ζώα τους ήταν επιεικώς απαράδεκτες.
Ο διοικητής του Τ.Α.Ε. Ηρακλείου Μανώλης Σαμαριτάκης έχει δώσει σαφείς εντολές στην ομάδα του. Όταν εντοπίζεται ζώο, που κακοποιείται, αφού δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας του, ο ιδιοκτήτης του συλλαμβάνεται και οδηγείται στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Όπως μας ενημέρωσε η Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος», που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, ο κ. Σαμαριτάκης έχει μελετήσει λεπτομερώς το νέο νόμο 4039/2012 και το Πρωτόκολλο Ευζωίας και είναι αποφασισμένος, όσο περνάει από το χέρι του εκείνοι, που κακοποιούν, και τα ζώα, να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Η πρώτη σύλληψη κτηνοτρόφου έγινε στις 19 Μαρτίου το πρωί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σγουροκεφάλι του Δήμου Χερσονήσου, από αστυνομικούς του Τ.Α.Ε. Ηρακλείου. Ο 23χρονος άνδρας (υπήκοος Ρουμανίας) συνελήφθη, γιατί στο προαύλιο χώρο του σπιτιού του, είχε δέσει με σχοινί ένα σκυλί μέσα σε πρόχειρο κτίσμα, χωρίς να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες για την ευζωία του.
Η δεύτερη σύλληψη κτηνοτρόφου έγινε την ίδια μέρα το απόγευμα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορφών του Δήμου Μαλεβιζίου, και αυτή τη φορά από αστυνομικούς του Τ.Α.Ε. Ηρακλείου. Ο 39χρονος, που συνελήφθη, είχε δέσει σε περιφραγμένο χώρο με αλυσίδα δύο σκυλιά, χωρίς να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες για την ευζωία τους.
Και οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες 20 Μαρτίου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. Και τα τρία ζώα αυτών των δύο κτηνοτρόφων, ανήκουν στην κατηγορία, που οι φιλόζωοι έχουν χαρακτηρίσει ως «βαρελόσκυλα». Δηλαδή σκυλιά καθηλωμένα με αλυσίδες – συνήθως μισού μέτρου – εφ’ όρου ζωής, που έχουν για σπιτάκια είτε τίποτα είτε κάτι τσίγκους.
Το καθημερινό τάισμα, το πότισμα και η κτηνιατρική περίθαλψη, γι’ αυτά τα ζώα δεν υφίσταται. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη τα αντιμετωπίζουν ως άψυχα αντικείμενα, ενώ είναι συναισθανόμενα όντα και δεδομένες ανάγκες και θεσμοθετημένα δικαιώματα.