“Διαλέξτε Ελεύθερα”….δηλαδή αυγά βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής με κωδικό «0» ή «1»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ANIMAL ACTION

Aθήνα, 24 Απριλίου 2013

Φέτος το Πάσχα ΜΗΝ Κάθεστε στα Αυγά σας! Διαλέξτε ελεύθερα! Με αφορμή το Πάσχα, η Animal Action Hellas ετοίμασε τη νέα εκστρατεία, «ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ». Στόχος της εκστρατείας είναι φέτος το Πάσχα, να διαλέξουμε όλοι τα αυγά μας φιλοζωικά! Πως θα γίνει αυτό; Είναι πολύ απλό!

Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα δηλαδή έναν κωδικό τυπωμένο επάνω στο κέλυφος. Ο πρώτος αριθμός αυτού του κωδικού υποδηλώνει που έχει ζήσει η κοτούλα που έφταιξε αυτό το αυγό! Συγκεκριμένα: «0» για τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν.

 photo deltadeltadelta.jpg

«1» για τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζουν φυσιολογικά, με δυνατότητα φυσικής άσκησης στον καθαρό αέρα.

 photo epsilonepsilonepsilon.jpg

«2» για τα αυγά αχυρώνα δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων.

 photo sigmafsigmaf.jpg
 photo psipsi.jpg
«3» για τα αυγά κλωβοστοιχιών που είναι και δυστυχώς η πλειοψηφία των αυγών που καταναλώνουν οι Έλληνες. 

Τι σημαίνει να ζει μια κοτούλα σε παλαιού τύπου κλωβοστοιχία; Σημαίνει ότι: Σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 δηλαδή μόνο 30 εκατοστά! Δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά ούτε κούρνια για να κοιμηθούν. Αλληλο-ραμφίζονται λόγω συνωστισμού ξεπουπουλιάζοντας και τραυματίζοντας η μια την άλλη. Λόγω έλλειψης φυσικής άσκησης και υπερπαραγωγής αυγών τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά. Έτσι, τα κόκκαλά τους σπάνε και αργοπεθαίνουν υποφέροντας. Ζουν 16 μήνες κατά μέσο όρο (όσο είναι και η αυγοπαραγωγική τους δυνατότητα) και μέτα πάνε για σφαγή έχοντας περάσει όλη τους την ζωή σε ένα κλουβί.

Στην Ελλάδα, περίπου το 87% των αυγοπαραγωγικών ορνιθών συνεχίζουν να ζουν μέσα σε κάποια μορφή κλωβοστοιχίας. Μια απλή, φιλοζωική πράξη από υπεύθυνους και ενημερωμένους καταναλωτές μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή αυτών των ζώων…

Δείτε το σχετικό βιντεάκι: http://www.youtube.com/watch?v=u2HNyxV770k
http://www.animalactiongreece.gr/1060_1/Aygoparagogikes-kotes
210 38 40 010 ή στείλτε μας email στο info@animalactiongreece.gr
www.animalactiongreece.gr