Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (paws) και των Φιλόζωων Εθελοντών Πάρου

Share with your friends


Submit

skylokoutaΜε αφορμή την ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο σχετικά με τα με κουτιά μεταφοράς σκύλων οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων (Paws) θέλουν να διευκρινίσουν τα εξής για την αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Στην ανακοίνωση ο Κυνηγετικός Σύλλογος αναφέρει οτι :

Ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα δεν κάνει ΚΑΜΙΑ αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων»

-« Η περιβόητη εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΕΠΙΣΗΣ δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων.»

Ο Κυνηγετικός σύλλογος στην ανακοίνωσή του λέει ακόμη ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα, ότι γίνεται «παρερμηνεία και παραποίηση της εγκυκλίου», από «καλοθελητές» που σκόπιμα ή από αμέλεια διασπείρουν ψευδείς και αναληθείς ειδήσεις» «από φορείς που θέλουν απλά να ικανοποιήσουν το αντικυνηγετικό τους μένος».

 

Μάλλον όμως δεν διαβάσαν ούτε το Νόμο 4039/12 ούτε την Εγκύκλιο.

Ο Νόμος και η Εγκύκλιος -εκτός από τη σαφή αναφορά στα κουτιά μεταφοράς – περιλαμβάνουν και άλλες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κυνηγόσκυλων όπως ο εμβολιασμός, η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και η ευζωία των κυνηγετικών σκύλων. Η μη συμμόρφωση ως προς αυτά επιφέρει όχι μόνο πρόστιμα αλλά μέχρι και αφαίρεση της άδειας κυνηγιού. Θεωρούμε ότι σκοπίμως παραλείπονται τα σημεία αυτά από την ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων ώστε να συνεχίζονται οι παρανομίες τόσο σε ότι αφορά τα «σκυλόκουτα» αλλά και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης των κυνηγόσκυλων.

 

Συγκεκριμένα:

1)Τόσο ο Νόμος 4039/12 στο άρθρο 5 αλλά και η Εγκύκλιος 1969/100521 που εκδόθηκε για την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου και για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κυνηγόσκυλων αναφέρει μεταξύ άλλων:

«ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, υποχρεούται να χρησιμοποιεί κατά τη μεταφορά του σκύλου μεταφορικά μέσα κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική θέση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό, όποτε αυτό το επιθυμεί».

2) Η εγκύκλιος αναφέρει ότι σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 του Νόμου 4039/2012 ο κυνηγετικός σκύλος πρέπει να είναι σημανσμένος (microchip) και εμβολιασμένος αλλιώς αφαιρείται ή δεν ανανεώνεται η άδεια κυνηγιού μέχρι τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη.

3)Τα πρόστιμα εκτός απο τη αφαίρεση της άδειας κυνηγίου προβλέπονται από το Ν 4039/12 και περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο 1969/100521 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο με σκυλιά χωρίς ενημερωμένο βιβλιάριο, ανεμβολίαστα, χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή ή δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας θα αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ ανά παράβαση, πρόστιμα τα οποία διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Επίσης για παθητική κακοποίηση το πρόστιμο είναι έως και 30.000 ευρώ σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 και επιβεβαιώνεται με την Εγκύκλιο 1/2013 του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Καλούμε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πάρου – Αντιπάρου να ενημερώσει τα μέλη του για τις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς εστιάζοντας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας, στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων η οποία συνδέεται με την κατοχή της άδειας κυνηγίου και στην κατασκευή χώρων μεταφοράς με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και να του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική θέση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό, όποτε αυτό το επιθυμεί, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.